Kamala Harris dhe Emmanuel Macron shohin imazhin e fundit kaotik të teleskopit Webb

Zëvendëspresidentja Kamala Harris dhe Presidenti francez Emmanuel Macron kanë parë imazhin e ri të Webb-it, të kapur nga observatori hapësinor, gjë të cilën e kanë bërë gjatë një vizite në selinë e NASA-s në Uashington të mërkurën

Fotoilustrim

Zëvendëspresidentja Kamala Harris dhe Presidenti francez Emmanuel Macron panë imazhin e ri të Webb-it, së bashku me një përbërje të re të Shtyllave të Krijimit të kapur nga observatori hapësinor, gjë të cilën e kanë bërë gjatë një vizite në selinë e NASA-s në Uashington të mërkurën.

Teleskopi Webb, i projektuar për të vëzhguar galaktika të zbehta, të largëta dhe botë të tjera , është një mision ndërkombëtar midis NASA-s dhe partnerëve të saj, Agjencisë Hapësinore Evropiane dhe Agjencisë Kanadeze të Hapësirës.

Çifti i galaktikave, të njohura si II ZW 96, ndodhen rreth 500 milionë vite dritë nga Toka në konstelacionin Delphinus. Pikat e dritës në sfondin e imazhit përfaqësojnë galaktika të tjera të largëta.

Forma rrotulluese e dy galaktikave u krijua kur ato filluan të bashkohen, duke shqetësuar format e tyre individuale. Bashkimi galaktik ndodh kur dy ose më shumë galaktika përplasen në hapësirë, shkruan CNN.

Fotoilustrim

Rajonet e ndritshme ku lindin yjet shkëlqejnë në qendër të imazhit, ndërsa krahët spirale të galaktikës së poshtme janë të përdredhur nga tërheqja gravitacionale e bashkimit.

Yjet formohen kur retë e gazit dhe pluhurit shemben brenda galaktikave. Kur bashkohen galaktikat, shkaktohet më shumë formim i yjeve dhe astronomët duan të dinë pse.

Zonat e ndritshme të lindjes së yjeve janë me interes për astronomët që përdorin Webb, sepse ato duken edhe më të ndritshme kur shikohen në dritën infra të kuqe.

Ndërsa infra e kuqe është e padukshme për syrin e njeriut, aftësitë e Webb e lejojnë atë të spiunojë aspekte të padukshme më parë të universit.

Ilustrim

Kamera me infra të kuqe afër dhe instrumenti me infra të kuqe të mesme të Webb u përdorën të dyja për të kapur imazhin e ri.

Vlen të theksohet, se astronomët po përdorin observatorin për të studiuar se si evoluojnë galaktikat dhe, ndër tema të tjera, pse galaktikat me rreze infra të kuqe si II ZW 96 shkëlqejnë shkëlqyeshëm në dritën infra të kuqe, duke arritur shkëlqim më shumë se 100 miliardë herë më shumë se dielli ynë.

Studiuesit kanë kthyer instrumentet e Webb-it në bashkimin e galaktikave, duke përfshirë II ZW 96, për të zgjedhur detaje të imta dhe për të krahasuar imazhet me ato të marra më parë nga teleskopët me bazë tokësore dhe teleskopi Hapësinor Hubble. Së bashku, vëzhgimet mund të zbulojnë një pamje më të plotë se si ndryshojnë galaktikat me kalimin e kohës.

Të fundit nga rubrika