Një qytet parahistorik 8000-vjeçar është zbuluar në Arabinë Saudite

Disa arkeologë kanë zbuluar një qytet në Arabinë Saudite, cili po mendohet të jetë rreth 8000 mijë vjetë i vjetër

Ilustrim

Arkeologët sauditë dhe francezë që punojnë në një vend në jugperëndim të Riadit, Arabia Saudite, kanë zbuluar një vendbanim 8000-vjeçar.

Ekipi, i udhëhequr nga Komisioni i Trashëgimisë Saudite, zbuloi rrënojat neolitike duke përdorur skanimin me lazer, dronët, fotografimin nga ajri dhe një sërë formash të tjera vëzhgimi.

Vendbanimi ndodhet në Al-Faw, një vend arkeologjik që tashmë ka zbuluar prova të një rrjeti të qëndrueshëm tregtar midis qytetit antik dhe botës së jashtme, njofton Far Out.

Duke punuar përgjatë skajit të malit Tuwaiq, gërmuesit gjetën një tempull guri dhe fragmente të një alteri. Arkeologët kanë thënë se këto gjetje do të lejojnë një kuptim më të thellë të praktikave fetare që ndodhin në qytetin parahistorik.

Gërmuesit gjetën gjithashtu 2807 varre nga periudha të ndryshme kohore. Vetë toka është e zbukuruar me mbishkrime të devotshme shkëmbore drejtuar perëndive të lashta si Khaal. Gjetje të tjera përfshijnë themelet e një oborri të hapur, katër ndërtesa monumentale dhe kulla qoshe.

Të gjitha këto do të ishin lidhur me rezervuarë nëntokësorë që përdoren për të ruajtur ujin për përdorim bujqësor.

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të një sistemi të sofistikuar vaditjeje që përmban kanale dhe cisterna. Mendohet se qasja në një furnizim të vazhdueshëm me ujë është ajo që i lejoi qytetit të lulëzonte në një nga klimat më të thata në tokë.

Arkeologët kanë gjetur gjithashtu vizatime të gdhendura në shkëmb në malet Tuëaig, të cilat hedhin dritë mbi aktivitetet e përditshme të banorëve të qytetit, duke përfshirë përshkrime të gjuetisë, luftimeve dhe udhëtimeve.

Puna në terren në Al-Faë ka vazhduar për rreth 40 vitet e fundit, por ky zbulim ofron deri tani pasqyrën më të plotë të qytetit deri më tani. Në të kaluarën, arkeologët kanë zbuluar tempuj, tregje, varre dhe zona banimi.

Të fundit nga rubrika