Siquijor: Një ishull parajsë me një reputacion për magji

Siquijor, Filipine

Ishulli i largët i Siquijor është unik – jo vetëm në Filipine, por në të gjithë Azinë Juglindore, i njohur që nga kohërat e lashta si një qendër e magjisë, magjisë dhe shërimit popullor.

Siquijor, i vendosur në rajonin e Visayas Qendrore, josh shumë udhëtarë filipinas, përfshirë ata që jetojnë jashtë vendit, të cilët vijnë për të provuar terapitë e ishullit që ndërthurin katolicizmin (prezantuar nga spanjollët në shekullin e 16-të) me praktikat shamanike të tilla si prodhimi i ilaçeve, ekzorcizmi dhe tymosje bimore. Trajtimet e ndryshme natyrore dhe mbinatyrore të disponueshme këtu konsiderohen gjerësisht për fuqitë e tyre të supozuara për të çrrënjosur sëmundjet dhe sëmundjet (pa marrë parasysh sa serioze), të cilat nga ana e tyre besohet se vijnë si rezultat i një prej tre faktorëve kryesorë.

“Arsyeja e parë është një botë shpirtërore e zemëruar”, thotë udhëzuesi im Luis Nathaniel Borongan. “Shpirtrat e këqij janë kudo rreth nesh, në ujëvara, pyje dhe dete. Dhe nëse ndërhyjmë në to, ata mund të hakmerren në formën e sëmundjes, mallkimit apo edhe vdekjes.”

E dyta, shpjegon Borongan, është rezultat i magjisë. “Ka shumë forma, duke përfshirë haplit (përhapjen e dikujt me një kukull vudu) dhe barang  (manipulimin e insekteve për të dëmtuar të tjerët dhe të korrat e tyre).”

Kategoria e tretë, mjaft më beninje është “sëmundjet që ndodhin natyrshëm”, ku çdo sëmundje, qoftë një dhimbje e thjeshtë e fytit apo një përhumbje e shkaktuar nga okultizmi, mund të trajtohet me një vizitë te një mananambal (shërues).

Siç raporton BBC, besim i madh tradicionalisht është vendosur në aftësitë e shëruesve të ishullit – aq shumë sa Siquijor ka filluar të tërheqë vëmendjen e vizitorëve shumë përtej Filipineve dhe diasporës së vendit. “Udhëtarët ndërkombëtarë në ishull duhet vetëm të pyesin në zyrën turistike ose një shofer taksie; ata mund t’ju tregojnë se ku mund ta gjeni,” thotë Borongan. “Shëruesit besojnë se talentet e tyre janë një dhuratë nga Zoti, kështu që ata nuk janë vetëm për disa të zgjedhur, ato janë për të gjithë.” Sot, Siquijor njihet si ” Ishulli Mistik “.

Foto/BBC

Një ishull ku shëruesit nderohen

Siquijodnons , siç njihen banorët e ishullit, vizitojnë rregullisht mananambalin në vend të një mjeku të rregullt. “Shëruesit shpesh kanë sukses aty ku mjekësia perëndimore dështon,” thotë Borongan. Një pjesë kyçe e trajtimit të tyre është përshkrimi i ilaçeve bimore të bëra vetë. “Ata bëjnë të gjitha llojet e kurave natyrale nga rreth 300 bimë mjekësore që rriten në ishull. Bollëku i bimësisë kurative ka të ngjarë që shërimi popullor ka qenë kaq i rëndësishëm për jetën e ishullit për shekuj.”

Një reputacion i qëndrueshëm për magji

Eksploruesit spanjollë Juan Aguirre dhe Esteban Rodriguez ishin evropianët e parë që arritën në Siquijor në 1565. Duke parë ishullin nga larg dhe duke menduar se ishte flakë, ata e quajtën Isla de Fuego (Ishulli i Zjarrit). “Në fakt, drita vinte nga fishekzjarrët që vërshonin mbi pemët molave ​​të ishullit”, thotë Borongan. “Ky fenomen natyror (tani jashtëzakonisht i rrallë), ishte ndoshta arsyeja pse Siquijor fitoi fillimisht një reputacion si i magjepsur dhe pse edhe vendasit nga ishujt fqinjë kishin frikë të vinin këtu.”

Duke sjellë shërim për njerëzit

Shëruesit nuk paguajnë për trajtimet e tyre, por kërkojnë donacione të vogla. “Është një profesion i kujdesshëm, jo ​​për përfitim; ne jetojmë shumë thjesht,” thotë mjekja Juanita Torremacha. Si rezultat, numri i tyre ka rënë në vitet e fundit. Për të ndryshuar trendin, Festivali vjetor i Shërimit Siquijor është mbajtur çdo Javë të Shenjtë që nga viti 2006 në Parkun Kombëtar Mt Bandilaan. Vendasit dhe vizitorët janë të mirëpritur të marrin pjesë.

“Secili mund të krijojë ilaçet e tij të dashurisë dhe t’i përjetojë vetë ritualet,” thotë Borongan. “Ne duam të tregojmë se kjo nuk është woo-woo. Shërimi ynë është i fuqishëm dhe për shekuj me radhë është ajo që e ka bërë Siquijor unik. Ne nuk duam ta humbasim kurrë atë magji.”

Të fundit nga rubrika