Vlera e librave të palexuar

Në Alegorinë e Shpellës së Platonit ishte thënë se njerëzit ishin rahat me padijen e tyre dhe kjo i bënte të armiqësohen me këdo që e vinte në dukje atë. Ndoshta nga fakti sa të “cenueshëm” na bënte kjo apo nga ndjenja e inferioritetit që ndjenim në diçka të panjohur për ne.

Megjithatë, tërsia e asaj që ne dimë është thjeshtë një membranë e cila mbulon të panjohurën. E.F.Schumacher kishte zbërthyer këtë nocion duke e definuar konceptin e adaequatio, “të të diturit” të gjërave si e vetmja pjesë e përjashtuar e asaj membrane.

Një tension goxha i theksuar ky kufiri midis të njohurës dhe të panjohurës. Si i tillë, gjeti studiues të shumtë. Shkrimtari Umberto Eco, shkruan autori libanez, Nassim Nicholas Taleb, “i përket asaj klase të vogël studiuesish që janë enciklopedikë, mendjemprehtë dhe jo të shurdhër”.

Umberto Eco i ndante vizitorët në ata inferiorë ndaj librave të tij dhe në ata që shpreheshin kështu: “Uau! doktor Eco, çfarë biblioteke keni! Sa prej këtyre librave keni lexuar?”.

Një pjesë e biblotekës së Umberto Eco

Kush thotë që librat e palexuar janë më pak të vlerësuara sesa ato të lexuarat? Përkundrazi, mendoj që është e kundërta. Çfarë ndodh kur përfundojmë një libër?

Marrim një mësim të ri, nganjëherë edhe jo, jeta vazhdon, dikush e përjeton në të vërtetë atë që lexon dhe çfarë pastaj? A nuk mendoni se është akoma më e bukur që një libër ka aftësinë të të bëjë kurioz akoma pa e shfletuar ju apo t’ju bëjë ta doni aq shumë sa për ta marrë vetëm nga titulli?

Romancierja, Marilynne Robinson besonte në bukurinë e të panjohurës. Ndoshta nga fakti se nuk mund ta merrnim për të mirëqenë, pa ditur se me çfarë kishim të bëjmë. Ndoshta do të ishte bukur sikur të fillonim edhe ne!

Shija e redaktorit

Mirush Kabashi – “Ishte i madh, një gjeni dhe yll...

Ikona e artit shqiptar, Mirush Kabashi, ka ndërruar jetë në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi të pasur artistike me mbi 100 role...

Rama: Magjia e festave erdhi

Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama, ka hapur Tregun e Fundvitit në qendër të kryeqytetit. Ai ka thënë se në bulevardin "Xhorxh Bush" qytetarët do të...

Mbrojtja e krerëve të UÇK-së triumfon ndaj ZPS-së, Specialja iu...

Trupi Gjykues në Dhomat e Specializuara të Kosovës ka marrë një vendim në lidhje me komunikimet dhe vizitat e krerëve të UÇK-së, respektivisht, Hashim...

Të fundit nga rubrika