A ju ndihmon mirësia të ecni përpara?

Të kesh mirësi në jetë, nuk është pengesë për të ndjekur qëllimin tënd e as për të arritur sukses në jetë

Ilustrim

Na kanë mësuar se njerëzit e sjellshëm nuk kanë atë që duhet për të qenë të suksesshëm. Por a është gjithmonë kështu?

Ndoshta të gjithë mund të pajtohemi se është mirë të jesh i sjellshëm, moral të jesh i sjellshëm, mirë të jesh i sjellshëm, por a të çon kjo në sukses në jetë? Në fund të fundit, a nuk është mirësia për të vënë në plan të parë interesat e të tjerëve? A nuk kërkon vetëmohim?

Megjithatë, merrni parasysh këta njerëz të njohur: James Timpson, shefi i zinxhirit të riparuesve të këpucëve Timpson; Jacinda Ardern, kryeministre e Zelandës së Re; dhe Gareth Southgate, një nga menaxherët më të suksesshëm që ka pasur ndonjëherë skuadra angleze e futbollit për meshkuj. Që të tre janë qartazi “fitues” në fushat e tyre, e megjithatë të gjithë e vënë mirësinë në qendër të strategjive të tyre për sukses.

Ajo që ata kanë gjetur është se marrja e një qasjeje më të dhembshur dhe në dukje “më të butë” ndaj menaxhimit të biznesit, politikës dhe sportit sjell rezultate pozitive, jo vetëm për të mirën e njerëzve që punojnë për ta, por edhe për përfitimin e tyre. Nocioni tradicional se duhet të jesh i pamëshirshëm, i shtyrë dhe i fokusuar në numrin një nëse dëshiron të arrish sukses, po diskreditohet.

Pse disa njerëz janë mizorë me të tjerët?

Ka një numër në rritje të provave shkencore që njerëzit e sjellshëm mund të jenë fitues. Në vitin 2020 isha pjesë e një ekipi në Universitetin e Sussex-it, i cili kreu studimin më të madh të këtij lloji mbi qëndrimet e publikut ndaj dashamirësisë. Më shumë se 60,000 njerëz nga 144 vende zgjodhën të plotësonin një pyetësor të gjerë të quajtur Testi i Mirësisë, i cili u lançua në emisionet radiofonike që unë prezantoj, shkruan BBC.

Kur u pyetën se ku njerëzit panë që të ndodhnin më shumë akte dashamirësie, vendi i punës rezultoi mjaft mirë, duke u renditur i treti pas shtëpisë dhe mjedisit mjekësor si një vend ku njerëzit dëshmuan akte dashamirëse dhe ku mirësia vlerësohej vërtet. Pra, një vend që mund të ketë reputacionin si i prerë dhe jopersonal, ku njerëzit konkurrojnë për pozicione, është shtëpia e më shumë ndjeshmërisë dhe konsideratës sesa mund të mendoni.

Historia vazhdon më poshtë

Duhet pasur parasysh se ky ishte një studim i vetë-përzgjedhur dhe në pamje të parë, rezultatet e një sondazhi të kryer nga një konsulencë markash me 1500 njerëz që punonin në MB ishin më pak pozitive, me vetëm një në tre të anketuar që pajtohen plotësisht. se shefi i tyre i menjëhershëm ishte i sjellshëm, ndërsa një e katërta e konsideronin udhëheqësin e organizatës së tyre si të pamëshirshëm .

Por gërmoni pak më thellë në rezultatet dhe do të zbuloni se të anketuarit që kishin shefa të sjellshëm kishin më shumë gjasa të thoshin se do të qëndronin në kompaninë e tyre për të paktën një vit tjetër, se ekipi i tyre prodhoi punë të jashtëzakonshme dhe se kompania e tyre po shkonte mirë financiarisht . Ndërkohë, 96% e punonjësve që morën pjesë në sondazh thanë se të qenit i sjellshëm në punë ishte i rëndësishëm për ta, duke sugjeruar se mirësia në punë ka rëndësi nëse një organizatë dëshiron të ketë sukses.

Kjo ide mbështetet nga hulumtimi i Joe Folkman, një psikometrik me bazë në Shtetet e Bashkuara (psikometria është një degë e psikologjisë që merret me testimin dhe matjen). Ai studioi vlerësimet e reagimeve 360 ​​gradë të më shumë se 50,000 drejtuesve dhe zbuloi se liderët e vlerësuar nga stafi i tyre si më të pëlqyeshëm, gjithashtu priren të vlerësohen shumë për efektivitetin . Ndoshta më e theksuar, shënimi i ulët në pëlqim dhe i lartë në efektivitet ishte aq i rrallë sa që kishte vetëm një mundësi në 2000 që të ndodhte. Folkman zbuloi gjithashtu se bizneset me drejtues të pëlqyeshëm shënuan rezultate më të larta në një gamë të tërë rezultatesh pozitive, duke përfshirë përfitimin dhe kënaqësinë e klientit.

Sjellja pozitive mund të ju ndihmojë në vendin e punës

Është e dukshme që në fushën e kërkimit të biznesit, udhëheqja e mirë përmendet më shpesh si udhëheqje “etike”, ndoshta sepse tingëllon më pak e butë. Por sido që të vendosni ta quani, studimet kanë treguar se mund të rezultojë në një atmosferë më pozitive në punë dhe se punonjësit performojnë gjithashtu më mirë . Sjellja pozitive mund të kalojë nëpër vendin e punës, siç shihet në një studim nga psikologu organizativ Michelangelo Vianello nga Universiteti i Padovës në Itali. Ai shkoi në një spital publik pranë Padovës dhe u bëri pyetje infermierëve në lidhje me menaxherët e tyre, në konfidencë, duke përfshirë shkallën në të cilën ata ishin të drejtë dhe vetëmohues dhe nëse ata ishin në mbrojtje të ekipit. Aty ku kjo ishte e vërtetë, infermieret kishin më shumë gjasa të raportonin një dëshirë për të bërë diçka të mirë për dikë tjetër, për t’u bërë më shumë si shefi i tyre ose për t’u bërë një person më i mirë.

Ka prova që edhe veprimet e vogla të mirësisë dhe bashkëpunimit nga kushdo mund të bëjnë ndryshim në një vend pune. Brenda psikologjisë ekziston diçka e njohur si “sjellja e qytetarisë organizative”. Një shembull mund të jetë riparimi i printerit, në vend që t’i lini të prishur që ta gjejë personi tjetër, ose ujitja e bimëve në zyrë. Këto veprime nuk kërkohen si pjesë e punës, por nëse i kryejmë, ambienti i punës është pak më i mirë për të gjithë.

Ato kanë më shumë rëndësi sesa mund të prisni. Në vitin 2009, një studiues nga Universiteti i Arizonës i quajtur Nathan Podsakoff sintetizoi gjetjet e më shumë se 150 studimeve të ndryshme në një meta-analizë dhe rezultatet ishin të qarta. Këto lloj sjelljesh, megjithëse të vogla në vetvete, u shoqëruan me performancë më të lartë në punë, produktivitet, kënaqësi të klientit dhe efikasitet .

Vlerësimet e miratimit të kongresmenëve dhe kongresmeneve u ulën kur ato ishin të paqëndrueshme në fjalimet e tyre në Dhomën e Përfaqësuesve dhe u rritën nëse ishin më të sjellshëm dhe bujarë

Ka një arenë në jetë ku mund të mendosh se nuk ka asnjë avantazh të jesh i sjellshëm dhe kjo është bota e politikës. Por edhe në politikë ka prova se një stil më i butë apo më i sjellshëm mund t’ju çojë në krye, siç ka treguar Jacinda Ardern në Zelandën e Re. Por ç’të themi për politikanët më të fortë si Donald Trump? A nuk tregon suksesi i tij se në fund mbizotëron një qasje e ashpër?

Midis 1996 dhe 2015, akademiku Jeremy Frimer analizoi gjuhën e përdorur nga anëtarët e Kongresit të SHBA gjatë debateve në foltore. Në studimin e tij, ai tregoi se vlerësimet e miratimit të kongresmenëve dhe kongresmeneve u ulën kur ato ishin të paqëndrueshme në fjalimet e tyre në Dhomën e Përfaqësuesve dhe rriteshin nëse ishin më të sjellshëm dhe bujarë .

Kohët e fundit, ekipi i Frimer-it analizoi reagimet ndaj tëeet-eve të Donald Trump (para se ai të ndalohej) dhe ata zbuluan se shumë pak nga mbështetësit e tij i “pëlqenin” në mënyrë aktive tëeet-et e tij më të shëmtuara . Tëeet-et nuk i ndaluan ata ta mbështesnin atë, por ata vazhduan ta bënin këtë pavarësisht, jo për shkak të pafytyrësisë së tij.

Natyrisht, ka ende shumë shembuj të njerëzve që ia dalin mirë në jetë, të cilët janë të përqendruar tek vetja dhe nuk janë të sjellshëm me të tjerët. Por çështja është se përkundër asaj që mund të shohim në The Apprentice or Succession, nuk duhet të jeni kokëfortë dhe të neveritshëm për të vazhduar në biznes ose fusha të tjera shumë konkurruese të jetës.

Ju nuk mund të jeni fitues thjesht duke qenë i sigurt  keni nevojë për motivim, përkushtim dhe aftësi gjithashtu  por ka gjithnjë e më shumë prova që të tregosh njëfarë mirësie ndërsa ndjek qëllimin tënd nuk është pengesë për suksesin.

Të fundit nga rubrika