Analizë për “Guardians of the Galaxy Vol 3”: Chris Pratt luan në filmin më të çuditshëm të Marvel deri më tani

Guardians of the Galaxy Vol 3 është pjesa më e "padisiplinuar dhe më e tepruar" e trilogjisë, por gjithashtu "prekëse dhe e ëmbël", shkruan Nicholas Barber

(Image credit: Marvel Studios)

Menjëherë pas publikimit të Guardians of the Galaxy Vol 2 në 2017, dikush bëri bujë për shakatë pa shije që shkrimtari-regjisori i tij, James Gunn, kishte bërë vite më parë në Twitter.

Gunn më pas u pushua nga Disney, kompania që qëndron pas filmave me superhero të Marvel Studios, por për shkak se kasti dhe fansat e Guardians of the Galaxy i qëndruan pranë, ai përfundimisht u ripunësua. Ndoshta nuk do ta dimë kurrë se si shkuan negociatat, por duket se një nga kushtet e Gunn për t’u rikthyer në punë ishte që t’i lejohej të bënte absolutisht gjithçka dhe gjithçka që donte. Guardians of the Galaxy Vol 3 është një film me buxhetin kolosal të një bllokbusteri tipik të Marvel-it, por me ndjeshmërinë e komedive horror të kultit të bërë me buxhet të ulët që Gunn bëri me “Troma” në fillimin e karrierës së tij.

Seria ishte gjithmonë në kufijtë e Marvel Cinematic Universe, natyrisht. Heronjtë e saj janë një grup i pazakontë i mercenarëve që përbëhen nga Peter Quill, i njohur edhe si Star-Lord (Chris Pratt), një burrë i ri i fiksuar me himne soft rock; Rocket (me zë nga Bradley Cooper), një rakun tregtar me gjuhë të fortë; Gamora (Zoe Saldaña), një asasin me ngjyrë gjelbër e mërzitshme; Nebula (Karen Gillan), një ciborg më e mërzitshme; Groot (me zë nga Vin Diesel), një pemë që ecën; Drax (Dave Bautista), një luftëtar i fuqishëm që nuk kupton ironinë; dhe Mantis (Pom Klementieff), një empate me sy të madh dhe antena. Ata janë një grup i çuditshëm që është i dashur për çdo standard. Por ata janë gjëja më pak e çuditshme në lidhje me “Guardians Vol 3”.

Fillon me Gardianët që jetojnë në kafkën e zbrazur të një perëndie humongous. Më pas ata sulmohen nga një supernjeri i artë (Will Poulter) i cili është edhe një vrasës i pamëshirshëm dhe një bubullimë. Kur Rocket plagoset rëndë në sulm, ata shkojnë në kërkim të të dhënave të tij mjekësore dhe filmi bëhet një kaper grabitjeje i vendosur në një stacion hapësinor të bërë nga “mishi rozë dhe me gunga”.
(Uniformat e rojeve të sigurisë duket se janë bërë nga buka) Por Rocket po gjuhet gjithashtu nga i çmenduri i evolucionit të lartë (Chukwudi Iwuji), një Doktor Moreau ndëryjor, hibridet e të cilit kafshë-robot i kujtojnë në mënyrë të neveritshme rrëqethjen e fqinjit të Andit te Toy Story. Shikuesit më të rinj mund të mërziten nga skenat e zymta dhe shqetësuese në Guardians Vol 3, por ju duhet të admironi se sa e çuditshme është ajo. Dhe ju mund të shihni pse Disney u dorëzua dhe e ktheu Gunn. Askush tjetër nuk mund dhe nuk do të bënte një film si ky.

Megjithatë, ndoshta studio duhet ta kishte frenuar pak. Guardians Vol 3 është dy orë e gjysmë, dhe është aq kaotik dhe i ndërlikuar sa duket dy herë më i gjatë. Shikimi i tij është si lëvizje e kanaleve midis një serie të tërë televizive Star Trek dhe një serie të tërë TV Star Wars. Gjithmonë ka disa alienë argëtues për t’u parë, por ju mund të mos ndiqni ose të mos kujdeseni për atë që po ndodh.

Duke marrë parasysh emrin e ekipit të tyre, mund të kishte ndihmuar nëse Guardians of the Galaxy do të kishin bërë pak më shumë mbrojtjen e galaktikës së tyre.

Gjithmonë ka një pikë në filmat e tyre kur ata mbledhin veprimet e tyre dhe bëjnë diçka heroike, por ata bëjnë shumë lëvizje nëpër univers dhe grindje ndërkohë. Rrallëherë ka ndonjë urgjencë për aventurat e tyre. Rreth gjysma e Guardians Vol 2 përbëhej nga origjina e Star-Lord që rrëfehej me detaje të vogla, dhe rreth gjysma e Guardians Vol 3 është një seri rikthimesh që shpjegojnë se si Rocket kaloi nga rakun në një magjistar teknologjik me armë. Në ditët e sotme, misioni i ekipit – përpjekja për të ringjallur shokun e tyre të mbuluar me gëzof – duket çuditërisht i parëndësishëm për një operë hapësinore që kalon nëpër kaq shumë vite dritë. Gunn, me gjithë aftësinë e tij të jashtëzakonshme në mashtrimin e personazheve, padyshim që nuk është i interesuar për konsistencën tone ose tregim të qartë, bindës. Ai vazhdon të fusë shaka në betejat e zhurmshme, edhe nëse kjo e largon tensionin. Pamjet vizatimore, të krijuara nga kompjuteri sigurojnë që disa nga cilësimet të ndjehen si vende reale. Dhe ndërsa vdekja e mundshme e njërit prej ekipit trajtohet si një tragjedi, zhdukja e gjithë jetës inteligjente në një planet harrohet sapo të ndodhë.

Shpëtimi i filmit është se, pikërisht ashtu siç i është lejuar Gunn-it të lëshojë imagjinatën e tij të çmendur, ai i është lejuar gjithashtu të shprehet emocionalisht. Përsëri, një pikë e përmbajtjes mund të kishte qenë në favor të tij: shumica e shikuesve do të kishin kuptuar temën kryesore edhe nëse nuk do të kishte vendosur fjalën “miq” në çdo dy fjalë të dialogut. Por në skenat finale, dashuria e sinqertë e Gunn-it për personazhet e tij, dhe dashuria e tyre për njëri-tjetrin, bëhet e përhapur. Aktorët meritojnë shumë merita. Ata të gjithë shesin marrëdhëniet më bindshëm këtu se në cilado nga filmat e mëparshëm të “Guardians”. Ky mund të jetë më i frikshmi dhe më i tepruar ndër trilogji, por është aq i ëmbël sa çdo film me shumë përbindësha mund të jetë.

Të fundit nga rubrika