Ballkani Perëndimor duhet të rrisë armët në Ukrainë

Ndikimi i pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022 bëri jehonë në Ballkanin Perëndimor. Kjo u pa në rritjen e fushatave dezinformuese anti-perëndimore, mbështetjen ruse për disa aktorë politikë rajonalë që punojnë për të minuar procesin demokratik në vendet e tyre përkatëse dhe në sfidat ndaj sigurisë rajonale.

Ndërsa Perëndimi u mblodh pas kauzës ukrainase, duke vendosur sanksione gjithëpërfshirëse ekonomike dhe politike kundër Moskës dhe duke ofruar ndihmën e nevojshme financiare dhe ushtarake, ndarjet e brendshme në Ballkanin Perëndimor dolën në sipërfaqe.

Kjo u pa në dështimin e disa vendeve të Ballkanit Perëndimor për të vendosur sanksione kundër Rusisë dhe në protestat në mbështetje të politikave ruse.

Për më tepër, lufta ruse në Ukrainë, e kombinuar me aktivitetet e saj hibride në rajon, shkaktoi ndarje të brendshme politike në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Mal të Zi.

Kjo e fundit, megjithatë, së bashku me dy anëtarë të tjerë të NATO-s nga rajoni, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria, iu bashkuan pjesës tjetër të Aleancës për të dënuar pushtimin. Pozicioni i Kosovës, megjithatë, ishte sfidues. Marrëdhëniet e saj dypalëshe penguan mbështetjen më thelbësore për Ukrainën në skenën ndërkombëtare, por ajo përsëri u bë pjesë e mekanizmave të tjerë mbështetës.

Potenciali për të furnizuar armë me çmime të ulëta

Nga ana tjetër, kompleksi ushtarako-industrial i rajonit, i shquar për aftësinë e tij për të prodhuar municione të standardeve të NATO-s dhe sovjetikëve, u vu shpejt në fokus për potencialin e tij për të furnizuar Ukrainën (ose Perëndimin) me një çmim relativisht të ulët.

Ish regjimet komuniste në rajon synonin të krijonin ushtri të vetë-mjaftueshme dhe investuan burime të konsiderueshme në kompanitë që prodhonin pothuajse çdo gjë të nevojshme për t’i pajisur ato.

Në praktikë, kjo do të thotë se secila prej tyre ka njohuritë dhe infrastrukturën për prodhimin dhe mirëmbajtjen e predhave të artilerisë, municioneve të armëve të lehta, automjeteve ose çdo pajisjeje tjetër që i nevojitet Ukrainës.

Bosnja dhe Hercegovina është lideri rajonal në kapacitetet prodhuese, e ndjekur nga afër nga Serbia dhe Shqipëria. Megjithatë, pothuajse të gjitha vendet e rajonit, përveç tre vendeve anëtare të NATO-s (Mali i Zi, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut), ose kanë ndaluar eksportet e armëve në zonat e luftës ose thjesht nuk kanë kapacitet për prodhimin e pajisjeve ushtarake në numrin që Ukraina ka nevojë.

Kjo do të thotë se investimet nga Perëndimi, ose mekanizmat e sugjeruar nga Presidenti Zelenskyy në shkurt janë parësore, që kompanitë e armëve të Ballkanit Perëndimor të plotësojnë nevojat e ushtrisë ukrainase.

Për shembull, predhat e artilerisë 155 mm që i duhen Ukrainës prodhohen nga disa kompani në rajon, veçanërisht nga kompani boshnjake si BNT, PRETIS dhe Binas.

BNT, një kompani e vendosur në Novi Travnik, ka një gamë të gjerë të prodhimit të pjesëve të artilerisë me një prodhim total vjetor prej 500.000 njësi.

Por që nga viti 2015, Bosnja ka ndaluar eksportet e armëve në zonat e luftës, ndërsa Serbia kërkon që blerësit të kenë certifikata të përdoruesit fundor për gjurmim më të lehtë të shitjeve.

Këto certifikata, megjithatë, nuk janë një marrëveshje. Armët e prodhuara nga Zastava, një kompani serbe e specializuar në prodhimin e armëve të vogla dhe pushkëve, EDePro, Krušik dhe të tjera janë parë në përdorim nga forcat ukrainase.

Në shkurt 2023, fotografitë e postuara në X nga gjurmuesi i armëve ukrainase treguan një dërgesë raketash Grad 122 mm tokë-tokë të prodhuar nga Krusik.

Më vonë u raportua se Krusik ia shiti raketat SOFAG, një kompani private në pronësi të vajzës së Slobodan Tesic të sanksionuar nga SHBA, e cila ia shiti atë kompanisë kanadeze JNJ. Raketat më pas iu shitën kompanisë turke Arca Savunma Sanayi Ticaret, e cila ndryshoi certifikatën e përdoruesit përfundimtar dhe ia transferoi ato te kompania sllovake MSM Nováky, e cila më pas ia transferoi raketat Kompanisë Globale Kanadeze të Tregtisë së Ordnances, e cila ka një marrëveshje furnizimi me ukrainasit.

Përveç Bosnjës dhe Serbisë, si prodhuesit kryesorë të rajonit, Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut janë gjithashtu mjaft aktive, qoftë përmes mekanizmave shumëpalëshe ose dypalësh. Të tre zgjodhën të dhuronin pajisjet e tyre të standardeve sovjetike të Luftës së Ftohtë, me Maqedoninë e Veriut që ishte kryesuesi.

Maqedonia e Veriut dhuroi rreth 30 copë tanke luftarake kryesore të epokës sovjetike T-72, duke përfshirë sasi të panjohura të fishekëve të tankeve 125 mm, si dhe 12 helikopterë sulmues Mi-24 të epokës sovjetike dhe katër avionë sulmues tokësorë SU-25S me pjesë rezervë dhe sasi të panjohura të municionit 30 mm për armët e avionëve, të cilat të gjitha janë blerë nga Ukraina gjatë kryengritjes së vitit 2001 në Maqedoni.

Mali i Zi dërgoi pothuajse të gjithë artilerinë e tij të vjetruar detare në Ukrainë, duke përfshirë rreth 760 copë predha 57×438 mm të përdorura nga arma automatike detare Bofors 57 mm L/70, të cilat ishin të pajisura në anije raketore të klasës Konçar tashmë të çmontuara, dhe predha artilerie në kalibra të ndryshëm. në një sasi totale prej 15.000 copë predha 57 mm dhe 76 mm.

Gjatë dy viteve, Shqipëria ka dërguar 22 automjete ndërkombëtare M1224 MaxxPro MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) të prodhuara nga SHBA në Ukrainë. Këto automjete, të pajisura me mitralozë, deri më tani janë vëzhguar në pozicionet e vijës së parë, ku armatura e tyre e trashë është e dobishme për mbrojtjen e ushtarëve ukrainas. Tingujt e armëve të vogla 7.62 mm të prodhuara në Kinë, si dhe predha mortajash 60 mm të tipit 63 janë parë gjithashtu në teatër, si dhe fishekë mortajash 82 mm të prodhuara në shtëpi.

Nga ana tjetër, pozita e Ukrainës si mosnjohëse e pavarësisë së Kosovës dhe mungesa e anëtarësimit të Kosovës në forumet e bashkëpunimit ndërkombëtar si NATO apo BE, e ndaluan Kosovën të dërgonte ndihmë ushtarake në Ukrainë.

Mirëpo, Kosova nuk i mungoi as përkrahja politike dhe financiare për çështjen e Ukrainës dhe ndihma humanitare. Kosova ka angazhuar 26 instruktorë si pjesë e Operacionit Interflex të udhëhequr nga MB, dhe rreth 150 ukrainas janë trajnuar për deminim në Kosovë.

Investimi i nevojshëm në kapacitetet prodhuese të rajonit

Afërsia e Ballkanit Perëndimor me Ukrainën dhe Evropën Qendrore e bën atë një rajon ideal për prodhimin e armëve shumë të nevojshme për Ukrainën për shkak të lehtësisë së transportit në Ukrainë dhe fuqisë punëtore me çmim të ulët.

Ajo që nevojitet shumë që ky potencial të materializohet është një formë e investimeve kapitale në rajon nga NATO apo BE, të cilat do të fokusoheshin në rritjen e kapaciteteve prodhuese për sa i përket produkteve të prodhuara brenda një dite.

Këto investime do të fokusoheshin në Bosnjë dhe Serbi, si dy prodhuesit më të mëdhenj në rajon, por mund të fokusoheshin edhe në rindërtimin e objekteve të industrisë së armëve në Kosovë. Kjo mund të bëhet përmes Programit të Ndihmës së Paqes të sponsorizuar nga BE, për të cilin vendet e Ballkanit Perëndimor janë të pranueshëm.

Në këtë mënyrë, Ballkani Perëndimor mund të ndihmojë Ukrainën të luftojë luftën duke ofruar vende pune dhe siguri afatgjatë brenda gjashtë vendeve të rajonit, si dhe duke luftuar ndikimin keqdashës të Rusisë dhe duke zgjidhur çështjet dypalëshe. Kjo do të ishte gjithashtu një mundësi për të çuar më tej marrëdhëniet miqësore midis Ukrainës dhe rajonit duke lehtësuar shkëmbimin e përvojave dhe bashkëpunimin ekonomik.

Të fundit nga rubrika