Korridoret tokësore të NATO-s mund të zhvendosin trupat amerikane në Evropë në rast lufte me Rusinë

Rrugët e para-planifikuara logjistike nga plani i NATO-s mund të ndihmojnë në parandalimin e një sulmi të mundshëm rus

FOTO: CPL AARON J STONE/ARMY

NATO po zhvillon “korridore tokësore” të shumta për trupat dhe forcat e blinduara amerikane drejt vijave të frontit në rast të një lufte të madhe tokësore evropiane me Rusinë.

Ushtarët amerikanë do të zbarkojnë në një nga pesë portet dhe do të kanalizohen përgjatë rrugëve logjistike të planifikuara paraprakisht për t’u përballur me një sulm të mundshëm nga Moska, thanë zyrtarët për The Telegraph.

Kjo vjen mes paralajmërimeve nga udhëheqësit më të lartë të Aleancës se qeveritë perëndimore duhet të përgatiten për një konflikt me Rusinë në dy dekadat e ardhshme.

Rrugët logjistike janë bërë një prioritet kyç që kur udhëheqësit e NATO-s ranë dakord të përgatisin 300 mijë trupa që do të mbahen në një gjendje gatishmërie të lartë për të mbrojtur aleancën në një samit në Vilnius, Lituani, vitin e kaluar.

Planet ekzistuese kanë që trupat amerikane të zbarkojnë në portet holandeze përpara se të hipin në trenat që i transportojnë ato përmes Gjermanisë dhe në vazhdim në Poloni.

Në rast të një pushtimi rus të NATO-s, trupat amerikane do të dërgoheshin në portin e Roterdamit përpara se të transportoheshin drejt lindjes.

Por, aranzhimet po bëhen gjithashtu në prapaskenë për të zgjeruar rrugët drejt porteve të tjera për të siguruar që linja tokësore e komunikimit të mos shkëputet nga forcat e Moskës.

Gjenerallejtënant Alexander Sollfrank, shefi i komandës së logjistikës Jsec të NATO-s, tha për The Telegraph se “Ukraina vuan shumë nga sulmet ruse me raketa me rreze të gjatë veprimi”.

Nëse forcat e NATO-s që hyjnë nga Holanda dhe rusët do t’i bombardojnë ose shkatërrojnë portet e Evropës veriore, aleanca më e fuqishme ushtarake do të zhvendosë fokusin në portet në Itali, Greqi dhe Turqi.

Nga portet italiane, trupat amerikane mund të transportoheshin përmes tokës së Sllovenisë, Kroacisë në Hungari, e cila është në kufi me Ukrainën.

Plane të ngjashme ekzistojnë për të transportuar forca nga portet turke dhe greke përmes Bullgarisë dhe Rumanisë për të arritur në krahun lindor të aleancës.

Gjithashtu po hartohen plane për transportimin e trupave nëpërmjet porteve në Ballkan, si dhe përmes Norvegjisë, Suedisë dhe Finlandës.

Në këto korridore, ushtritë kombëtare nuk do të kufizohen nga rregulloret lokale dhe do të jenë të lira të transportojnë ngarkesa pa kufizime normale.

Më parë, qeveria franceze është ankuar se tanket e saj janë bllokuar në kufijtë e huaj nga proceset burokratike ndërsa përpiqeshin të vendoseshin në Rumani si pjesë e një skeme të re për t’u mbrojtur kundër një pushtimi të frikshëm rus.

Në pesë vitet e fundit, Jsec ka kryer analiza në emër të NATO-s për të zbuluar rrugë të ndryshme që mund të përdoren për dërgimin e trupave për të luftuar një pushtim rus.

Portet në Evropën veriore, si Holanda, Gjermania dhe shtetet Baltike konsiderohen veçanërisht të ndjeshme ndaj sulmeve raketore ruse.

Gjenerali Sollfrank tha se “gjithçka është krijuar në një mënyrë që të kemi qëndrueshmëri të mjaftueshme”.

Por, pas paralajmërimeve se NATO ka vetëm 5 për qind të mbrojtjes ajrore të nevojshme për të mbuluar krahun e saj lindor, komandanti i Jsec është i shqetësuar për aftësitë tokë-ajër për të mbrojtur qendrat e tij kryesore logjistike.

“Duke vëzhguar dhe vlerësuar luftën ruse në Ukrainë, ne kemi vërejtur se Rusia ka sulmuar bazat logjistike të Ukrainës”, tha ai.

“Kjo duhet të çojë në përfundimin se është e qartë se bazat e mëdha logjistike, siç i njohim ne nga Afganistani dhe Iraku, nuk janë më të mundshme, sepse ato do të sulmohen dhe shkatërrohen shumë herët në një situatë konflikti”, pohoi Jsec.

“Për sa i përket mbrojtjes ajrore… Është gjithmonë e pakët. Nuk mund ta imagjinoj një situatë që ju keni mjaftueshëm mbrojtje ajrore. Ky është një shembull i mirë ku zbatohet një parim ushtarak: “Nëse dëshiron të jesh i fortë kudo, nuk je i fortë askund”, ka përfunduar Jsec.

Nga: Telegraph

Të fundit nga rubrika