Marrëdhëniet Izrael-Jordani në vazhdën e Luftës së Gazës

Megjithëse ndikimi i tmerrshëm i luftës Izrael-Hamas ka prekur shumë vende në rajon dhe më gjerë, asnjë vend i huaj nuk është prekur aq thellë nga lufta sesa Jordania. Izraeli duhet të zbusë shqetësimet e Jordanisë për të shpëtuar aleancën e tij kritike me fqinjin e tij duke bashkëpunuar plotësisht në kërkimin e një zgjidhjeje të përhershme të konfliktit izraelito-palestinez

Nën udhëheqjen e kryeministrit Netanyahu, marrëdhëniet Izrael-Jordani kanë rënë në një nivel të ri. Mjerisht, pas 30 vitesh paqeje, mes dy vendeve ka zhgënjim të thellë. Aspirata për partneritet strategjik ka dështuar, me përjashtim të bashkëpunimit në fushën e sigurisë. 

Mbreti i Jordanisë Abdallah dhe Netanyahu nuk shihen sy më sy për shumë çështje. Mbreti e sheh Netanyahun si veçanërisht përgjegjës për përkeqësimin e marrëdhënieve midis dy vendeve. Një shqetësim specifik për Jordaninë është trajtimi brutal i qeverisë izraelite ndaj palestinezëve në Bregun Perëndimor, shqetësimet e saj për çdo ndryshim në statusin e saj si kujdestar i faltoreve të shenjta muslimane (Haram al-Sharif) dhe shqetësimet e saj mbi kufijtë e marrëdhëniet ekonomike dypalëshe. Ajo që i ka shtuar një fyerje të rëndësishme marrëdhënies tashmë të dëmtuar është masakra dhe shkatërrimi i paqëllimshëm tragjik që u shkaktuan palestinezëve në Gaza si rezultat i luftës Izrael-Hamas.

Për Jordaninë, zgjidhja e ardhshme e konfliktit palestinez është më e diskutueshme, sepse çdo gjë që u ndodh palestinezëve, veçanërisht në Bregun Perëndimor, ka një ndikim të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë në sigurinë, ekonominë dhe demografinë e Jordanisë për shkak të afërsisë së saj dhe gjithashtu për shkak se gjysma e popullsisë është me origjinë palestineze.

Netanyahu nuk bëri asnjë përpjekje për të trajtuar shqetësimet e justifikuara të Mbretit Abdallah në lidhje me përkeqësimin e shpejtë të kushteve të sigurisë në Bregun Perëndimor. Që nga fillimi i luftës Izrael-Hamas më 7 tetor, gati 220 palestinezë janë vrarë në Bregun Perëndimor deri në këtë moment të shkrimit të këtij artikulli dhe nuk ka asnjë shenjë se dhuna do të ulet së shpejti.

Në të vërtetë, absurditeti këtu është se duke pasur parasysh se Jordania ka qenë në paqe me Izraelin që nga viti 1995, afërsia e saj me Izraelin dhe shqetësimet e saj të ndërsjella për stabilitetin e rajonit, nevoja për bashkëpunim të plotë në ndarjen e inteligjencës, lidhjet tregtare dhe sigurinë kombëtare bëhen gjithnjë e më shumë më kritike. Por më pas, Netanyahu e ka marrë Jordaninë si të mirëqenë kur, në fakt, Amani i qëndroi besnik përpjekjeve të tij bashkëpunuese me Izraelin dhe vazhdon të luajë një rol kritik në monitorimin dhe sigurimin e kufirit rreth 300 milje të gjatë me Izraelin për të parandaluar kontrabandën e armëve dhe infiltrimin e terroristëve në Izrael dhe Bregun Perëndimor.

Lufta Izrael-Hamas ka ndryshuar jashtëzakonisht dinamikën politike të marrëdhënieve jordaneze-izraelite. Megjithëse Jordania shprehu simpatinë ndaj izraelitëve për masakrën e paimagjinueshme që Hamasi u bëri civilëve të pafajshëm izraelitë, pushtimi i Gazës nga Izraeli dhe shkatërrimi dhe vdekja e tmerrshme i kanë zemëruar jordanezët në një nivel të paparë midis dy vendeve që kur ata nënshkruan një traktat paqeje në 1994.

Më shumë se 50 për qind e popullsisë jordaneze janë me origjinë palestineze dhe kanë një lidhje të fortë me vëllezërit e tyre kudo që ata banojnë. Vdekja e më shumë se 14,000 palestinezëve në Gaza, duke përfshirë afro 6,000 fëmijë dhe 4,000 gra, shkaktoi një trazirë të pashembullt në Jordani, duke mallkuar Izraelin dhe duke kërkuar përfundimin e menjëhershëm të armiqësive. Në fakt, nga simpatia dhe solidariteti, shumë të rinj jordanezë kanë zgjedhur të adoptojnë “ideologjinë e Hamasit”.

Delegacioni jordanez i OKB-së paraqiti një rezolutë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (UNGA) që bën thirrje për një “armëpushim humanitar të menjëhershëm, të përhershëm dhe të qëndrueshëm që çon në një ndërprerje të armiqësive”, e cila u miratua nga 120 vende. Më 1 nëntor, Ministri i Jashtëm i Jordanisë, Ayman Al-Safadi tërhoqi ambasadorin e Jordanisë në Izrael, duke thënë se vendimi i tij ishte një “shprehje e refuzimit dhe dënimit të Jordanisë të luftës së furishme në Gaza, e cila po vret njerëz të pafajshëm dhe po shkakton një katastrofë njerëzore të paprecedentë”.

Jordania e konsideron evakuimin me forcë dhe zhvendosjen e palestinezëve në Gaza si ekuivalente me një luftë kundër civilëve që do të tronditë rrënjësisht marrëdhëniet dypalëshe izraelito-jordaneze, kryesisht për shkak se Jordania ka popullsinë më të madhe të refugjatëve palestinezë se çdo vend tjetër, gjë që e bën atë jashtëzakonisht simpatike dhe të ndjeshme për çështjen palestineze.

Një shqetësim i veçantë për qeverinë jordaneze është se qeveria e Netanyahut është e vendosur t’u mohojë palestinezëve të drejtën për shtetësi, gjë që do të ketë një ndikim të rëndësishëm në Jordaninë brenda vendit. Ajo që shqetëson Mbretërinë Hashemite është se disa ministra në qeverinë aktuale izraelite po ringjallin nocionin se Jordania është Palestinë me veprimet e tyre në Bregun Perëndimor. Edhe pse Netanyahu e di se sa e ndjeshme është qeveria jordaneze për këtë çështje të rëndësishme, ai nuk ka bërë asgjë për të zbutur shqetësimet në rritje të jordanezëve se palestinezët e Bregut Perëndimor do të shtyhen tërësisht në Jordani.

Amani mund të luajë një rol të rëndësishëm diplomatik rajonal në frenimin e përshkallëzimit të konfliktit, veçanërisht në Bregun Perëndimor, përpara se ai të dalë jashtë kontrollit. Jordania, vendi më i qëndrueshëm me lidership politik të moderuar në një rajon të ndezur nga konflikte të dhunshme, ka dhe vazhdon të shërbejë së bashku me Izraelin si gur themeli i partneritetit të sigurisë SHBA-Lindjen e Mesme, të cilin të dy vendet duhet ta ruajnë me zell.

Janë disa masa të nevojshme që qeveria izraelite duhet të marrë për të zbutur dhe rregulluar ankesat jordaneze të së shkuarës dhe të tashmes dhe të rivendosë dhe përmirësojë më tej marrëdhëniet e tyre dypalëshe, të cilat do t’i shërbenin më së miri interesave të tyre kombëtare.

Së pari, duke pasur parasysh përfshirjen e drejtpërdrejtë dhe të tërthortë të Jordanisë me palestinezët, Izraeli nuk duhet të injorojë shqetësimet e Jordanisë për përplasjet e dhunshme midis kolonëve izraelitë dhe forcave të sigurisë dhe palestinezëve. Kohët e fundit, dhuna në rritje në Bregun Perëndimor e detyroi Jordaninë të forcojë sigurinë e saj kufitare për të parandaluar përhapjen e dhunës në territorin e saj. Megjithatë, mund të përshpejtojë një fluks palestinezësh në Jordani, të cilin Amani dëshiron ta shmangë. Izraeli duhet të ritheksojë me një ton të pagabueshëm se respekton sovranitetin e Jordanisë dhe çdo zgjidhje për konfliktin izraelito-palestinez do të jetë e ndarë dhe nuk do të cenojë në asnjë mënyrë pavarësinë e Jordanisë, të cilën Izraeli e njeh.

Së dyti, Izraeli duhet të angazhohet për të vazhduar furnizimet me ujë dhe gaz në Jordani pa ndërprerje. Kjo është kritike për rivendosjen e besimit të Jordanisë në çdo qeveri izraelite, e cila është gërryer rrezikshëm nën Netanyahun. Projekti “Blue dhe Gjelbër Prosperiteti”, i financuar nga Emiratet e Bashkuara Arabe dhe i nënshkruar në gusht 2023, mundëson shkëmbimin e ujit të shkripëzuar izraelit me energjinë diellore jordaneze. Ky është një projekt i rëndësishëm për Jordaninë dhe duhet të ruhet dhe të zbatohet plotësisht në çdo rrethanë.

Së treti, megjithëse lidhjet bashkëpunuese të sigurisë dhe shkëmbimi i inteligjencës midis Jordanisë dhe Izraelit mbeten të ngushta, qeveria izraelite duhet të sigurojë që bashkëpunimi i tyre i sigurisë të mbetet i paprekur dhe i fortë. Izraeli gjithashtu duhet të trajtojë me kujdes nevojat unike të sigurisë së Jordanisë, duke pasur parasysh tensionin e vazhdueshëm rajonal dhe kërcënimet e grupeve militante ekstremiste, si dhe shqetësimet e tij për kërcënimet iraniane, të cilat i ndan Izraeli. Amani duhet të ndihet i sigurt se Izraeli ka kurrizin e Jordanisë.

Së katërti, Izraeli duhet të sigurojë Jordaninë se në asnjë rrethanë nuk do të kërkonte apo lehtësonte ndonjë ndryshim në kujdestarinë dhe përgjegjësinë administrative të Jordanisë mbi faltoret e shenjta myslimane (Haram al-Sharif) në Jerusalem. Nga këndvështrimi jordanez, marrëveshja aktuale i jep asaj një bazë strategjike që e lejon atë të ketë fjalën në çdo marrëveshje të ardhshme me palestinezët në lidhje me Jerusalemin. Megjithëse Arabia Saudite aspiron të marrë atë rol, Izraeli duhet të respektojë marrëveshjen e tij me Mbretërinë Hashemite që nga koha kur Izraeli aneksoi Jerusalemin Lindor në 1967.

Së pesti, Izraeli duhet të forcojë lidhjet e tij ekonomike me Jordaninë duke zgjeruar import-eksportin e mallrave dhe shërbimeve, duke inkurajuar izraelitët të investojnë në Jordani, veçanërisht në sektorin teknologjik dhe duke rritur turizmin sapo të përfundojë lufta Izrael-Hamas dhe ndjenja publike jordaneze anti-izraelite të ulet.

Netanyahu ose çdo qeveri e ardhshme izraelite nuk duhet të ndalojë asgjë për të mbrojtur lidhjet e saj dhe për të përmirësuar vazhdimisht marrëdhëniet e saj me Jordaninë – aleatin më të rëndësishëm arab të Izraelit, partnerin për paqen dhe fqinjin e tij më të afërt. Meqenëse ata kanë një interes të fortë reciprok të sigurisë kombëtare dhe aleancë strategjike, Izraeli duhet të punojë krah për krah me Jordaninë në kërkimin e një zgjidhjeje për konfliktin izraelito-palestinez, sepse kjo do të ndikojë drejtpërdrejt në interesin kombëtar të Jordanisë në çdo front.

Sigurisht, duke pasur parasysh luftën Izrael-Hamas, e cila e bën të pamundur dhe as të dëshirueshme rivendosjen e status quo ante , tani është më urgjente se çdo herë më parë që Izraeli dhe Jordania të zbusin mosmarrëveshjet e tyre, të forcojnë aleancën e tyre strategjike dhe të gjejnë të përbashkëta në terren se si të zgjidhet konflikti izraelito-palestinez.

Të fundit nga rubrika