Përçarja perëndimore i ka mundësuar Rusisë të prishë dialogun Kosovë-Serbi

Nëse Kremlini ka qenë në gjendje të minojë procesin e normalizimit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, kjo është për shkak se qasja e vetë Perëndimit ndaj Kosovës ka qenë jokoherente

Presidenti i Rusisë Vladimir Putin.

Megjithatë, Rusia u angazhua në mënyrë aktive në përpjekjet ndërkombëtare për zgjidhjen e krizës së Kosovës, duke mbështetur tre rezoluta të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ndërkohë që i rezistoi autorizimit të qartë që NATO-ja të ndërhynte në Jugosllavi.

Rusia votoi në favor të rezolutës 1244 të KS të OKB-së (1999), e cila e vendosi Kosovën nën administrimin ndërkombëtar, megjithëse Moska mbajti rezerva për përpjekjet e tjera për paqe.

Megjithatë, në vitet që nga shpërthimi i krizës në Kosovë, Rusia ka demonstruar një model të angazhimit dhe tërheqjes selektive për çështjen e Kosovës, bazuar në vlerësimin e saj për veprimet dhe politikat perëndimore.

Shembuj të dukshëm përfshijnë tërheqjen e momentit të fundit të mbështetjes për marrëveshje të tilla si Marrëveshja e Rambujesë e vitit 1999 dhe Propozimi Gjithëpërfshirës i OKB-së i vitit 2007 për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës, të cilat të dyja ilustruan gatishmërinë e Moskës për t’u shkëputur kur ajo percepton një mospërputhje midis interesave perëndimore dhe politike.

Taktikat e Moskës janë të lidhura me objektiva më të gjera në Ballkan; synimet e saj binjake janë të mbajë Serbinë brenda orbitës ruse dhe të pengojë zgjerimin e Bashkimit Evropian dhe NATO-s në rajon.

Pavarësia e Kosovës dhe ndërhyrja e NATO-s në Jugosllavi kanë shërbyer si pika kryesore pazaresh për Kremlinin dhe si ” precedentë ” për legjitimimin e veprimeve të veta në “jashtë vendit të afërt” në Ukrainë dhe Gjeorgji.

Sa i përket dialogut të lehtësuar nga BE-ja ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Rusia ka miratuar një strategji që synon të cenojë kredibilitetin e Bashkimit Evropian dhe pavarësinë e Kosovës.

Pas miratimit të Rezolutës 64/298 të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, masa fillestare e Rusisë ishte të sfidonte autoritetin e Bashkimit Evropian në lehtësimin e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, si dhe të minonte Opinionin Këshillimor të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për Shpalljen e Pavarësisë së Kosovës.

Vetëm një muaj pas arritjes së Marrëveshjes së Parë mbi Parimet që Drejtojnë Normalizimin e Marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në Bruksel në prill të vitit 2013, presidenti i atëhershëm i Serbisë, Tomislav Nikolic , nënshkroi një Deklaratën për Partneritet Strategjik me Vladimir Putinin e Rusisë. Kjo lëvizje tregoi një riorganizim të rëndësishëm në orientimin e politikës së jashtme të Beogradit ndaj Moskës.

Duke ofruar para kohe hapjen e bisedimeve të pranimit në Beograd në qershor 2013, ndikimi i BE-së mbi Serbinë ra. Kjo e lejoi Serbinë të forconte lidhjet e saj me Rusinë pa rrezikuar përparimin e saj drejt integrimit në BE.

Në të njëjtën kohë, Serbia vazhdoi të përfitonte nga ndihma financiare e BE-së, që arrin në 1.1 miliardë euro në vit. Veçanërisht, BE-ja është përmbajtur nga sanksionimi i Serbisë pavarësisht nga harmonizimi i saj i dukshëm me Rusinë pas aneksimit të paligjshëm të Krimesë në vitin 2014.

Ky rreshtim i ka dhënë Moskës ndikim shtesë indirekt mbi dialogun Kosovë-Serbi të lehtësuar nga BE-ja. Duke pasur parasysh se Kremlini ka shfrytëzuar shpalljen e pavarësisë së Kosovës për të justifikuar aneksimin e Krimesë, është e qartë se Moska i ka integruar rezultatet e dialogut në një strategji më të gjerë gjeopolitike në lidhje me interesat e saj në “jashtë vendit të afërt”.

Duke shfrytëzuar ndarjet perëndimore

Të dallosh objektivat përfundimtare të Kremlinit në lidhje me dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë është sfiduese. Ajo që është e qartë, megjithatë, është kundërshtimi i Moskës ndaj procesit të dialogut. Ajo nuk dëshiron që dialogu të përfundojë me sukses sipas planeve perëndimore.

Në këtë drejtim, në vend që të avancojë procesin e normalizimit, rreshtimi i Serbisë me Rusinë ka çuar në bllokim të negociatave. Ky ngërç i shtyu aktorët kryesorë, duke përfshirë shefen e politikës së jashtme të BE-së dhe ndërmjetësuesen e atëhershme të dialogut Kosovë-Serbi, Federica Mogherini, së bashku me disa vende të BE-së, të mendojnë për një shkëmbim territorial midis Kosovës dhe Serbisë.

Ky propozim hasi në rezistencë nga shtetet e tjera anëtare , duke përkeqësuar ndarjet brenda Bashkimit Evropian dhe duke ngulitur më tej bllokimin në dialog. Për më tepër, propozimi i shkëmbimit të tokës ndërmjet Kosovës dhe Serbisë i shërbeu objektivave më të gjera gjeopolitike të Moskës, pasi mund të legjitimonte aneksimet territoriale të Rusisë në Ukrainë. Kjo do të krijonte një precedent që kufijtë mund të ndryshohen me forcë ose me negociata të mbështetura nga ndarjet etnike, duke u përafruar me ambiciet hegjemoniste të Kremlinit në fqinjësinë e tij të afërt.

Kur Miroslav Lajçak mori rolin e Përfaqësuesit Special të BE-së për dialogun Kosovë-Serbi në pranverën e vitit 2020, ai deklaroi se opsioni i shkëmbimit të territoreve nuk ishte në shqyrtim , duke përmendur mospërputhjen e tij me të drejtën ndërkombëtare dhe stabilitetin rajonal. Megjithatë, Serbia dhe Rusia nuk e kanë braktisur këtë opsion dhe kanë kritikuar kundërshtimin evropian ndaj propozimit të shkëmbimit të territoreve.

Një zhvillim i rëndësishëm në strategjinë diplomatike të Rusisë kundër Perëndimit dhe Kosovës ishte ndryshimi i Moskës në narrativën e saj para agresionit të saj kundër Ukrainës.

Në janar 2022, ministri i jashtëm rus Sergei Lavrov krahasoi rajonet e pushtuara nga Rusia të Donetskut dhe Luhanskut në Ukrainë me pjesën veriore të Kosovës të dominuar nga serbët, duke tërhequr paralele ndërmjet Marrëveshjes së Minskut dhe Asociacionit të propozuar të Komunave me Shumicë Serbe, veçanërisht në lidhje me të drejtat të popullatës rusishtfolëse dhe serbe në këto territore përkatëse.

Pas marrëveshjes së ndërmjetësuar nga BE në shkurt 2023, e cila përfshinte dispozita për njohjen de facto të Kosovës nga Serbia dhe anëtarësimin e saj të papenguar në organizatat ndërkombëtare, Rusia lëvizi për të minuar marrëveshjen.

Moska pretendoi se nuk e lehtësoi anëtarësimin e Kosovës në organe si Kombet e Bashkuara, akuzoi ndërmjetësuesit e BE-së dhe Shtetet e Bashkuara se po përpiqeshin të minonin Rezolutën 1244 të KS të OKB-së dhe se po i bënin presion Serbisë që të pranonte shtetësinë e Kosovës.

Kjo strategji, përveç minimit të besueshmërisë së BE-së dhe SHBA-së, synon të shfrytëzojë dobësitë dhe ndarjet e perceptuara brenda kampit perëndimor , veçanërisht në lidhje me njohjen e Kosovës.

Ndërkohë, lufta në Ukrainë ka nënvizuar thellësinë e marrëdhënieve midis Rusisë dhe Serbisë, duke zbuluar kufizimet e politikës së stilit të qetësimit të BE-së ndaj Beogradit . Nga ana tjetër, Beogradi e ka shfrytëzuar këtë paqartësi të BE-së për të nxitur njëkohësisht drejt integrimit në BE duke forcuar marrëdhëniet me Rusinë dhe Kinën.

Mungesa e unanimitet brenda komunitetit euroatlantik ndaj pavarësisë së Kosovës i ka dhënë Rusisë më shumë hapësirë ​​për të manovruar kur bëhet fjalë për pengimin e përpjekjeve perëndimoreminimin e shtetësisë së Kosovës dhe kontributin në destabilizimin rajonal.

Ndërsa Rusia ka fituar ndikim të konsiderueshëm në dialogun Kosovë-Serbi, ky ndikim përforcohet ndjeshëm kur Perëndimi mbetet i ndarë.

Anasjelltas, përderisa Rusisë i mungon fuqia për të parandaluar drejtpërdrejt unitetin perëndimor, përgjegjësia është e vendeve perëndimore për të pajtuar ndarjet e tyre të brendshme për pavarësinë e Kosovës dhe për të paraqitur një front koheziv dhe strategjik në dialog. Suksesi i dialogut të lehtësuar nga BE-ja dhe frenimi i ndikimit rus, varen nga aftësia e Perëndimit për të arritur dhe mbajtur këtë unitet.

Të fundit nga rubrika