Putini tashmë ka humbur

Ndërsa afrohet përvjetori i dytë i pushtimit rus të Ukrainës, është bërë e zakonshme që koha favorizon Presidentin Vladimir Putin. Me Ukrainën në mungesë të armatimit dhe municionit, ndihmën ushtarake amerikane në dyshim dhe Rusinë e vendosur për të luftuar, fitorja e Ukrainës tani duket e paarritshme.

Disa ekspertë me ndikim shkojnë më tej, duke këmbëngulur se Kievi do të pësojë vetëm më shumë vdekje dhe shkatërrim duke vazhduar dhe duhet të kërkojë një zgjidhje politike me Moskën – edhe nëse kjo kërkon sakrifikimin e territorit.

E megjithatë, me gjithë këtë, lufta e Putinit ka dështuar. Siç theksoi në mënyrë të famshme Carl von Clausewitz , lufta nuk ka të bëjë në fund të fundit me vrasjen e njerëzve dhe shkatërrimin e gjërave: është një mjet për të arritur qëllime specifike politike. Ata që fillojnë luftërat presin të jenë në një pozicion më të mirë strategjik sapo të pushojnë të shtënat. Por edhe nëse kjo luftë përfundon me Rusinë që ruan të gjithë tokën ukrainase që zotëron tani – një skenar që ukrainasit do ta konsideronin më shumë se të papëlqyeshëm – pozicioni i Moskës do të jetë më i keq. Pavarësisht se çfarë, Ukraina do të shkojë në rrugën e saj. Për Putinin, më i shqetësuar nga Ukraina se çdo vend tjetër që doli nga rrënojat e Bashkimit Sovjetik, kjo vetëm është e barabartë me humbjen.

Nëse qëllimi themelor i luftës së Putinit ishte të mbante Ukrainën brenda orbitës së Rusisë – politikisht, kulturalisht dhe ekonomikisht – ka pasur efektin e kundërt. Udhëheqësit dhe qytetarët e Ukrainës, veçanërisht ata të gjeneratave të reja, kanë vendosur që e ardhmja e tyre i takon Perëndimit, jo Rusisë. Prevalenca e kësaj mendësie u bë gjithnjë e më e dukshme gjatë katër udhëtimeve që kam bërë në Ukrainë që nga pushtimi; asnjë vizitor në Ukrainë nuk do të dështojë të goditet nga manifestimet e shumta të përditshme. Kudo që shkoni, ukrainasit flasin gjuhët perëndimore, veçanërisht anglisht, në një numër gjithnjë e më të madh në dukje.

Ukraina priret të përshkruhet si një amalgamë e pakëndshme e dy komuniteteve kombëtare: njëra në rajonet perëndimore të vendit, e përcaktuar nga etnia dhe gjuha ukrainase, tjetra në lindjen dhe jugun e saj rusofone. Nëse kjo ishte ndonjëherë plotësisht e saktë, nuk është më.

Për të marrë një shembull, çdo vizitor në linjat e frontit lindor dhe jugor të Ukrainës do të ndeshet me ushtarë që flasin me njëri-tjetrin në rusisht dhe mund të mos dinë as ukrainisht. Por ata e shohin veten si qytetarë të Ukrainës të përkushtuar për të parandaluar Rusinë që të nënshtrojë atdheun e tyre – një shkak për të cilin ata janë të përgatitur të vdesin.

Më shumë se çdo ngjarje tjetër, pushtimi i plotë i Rusisë në vitin 2022 ka kontribuar në këtë ndjenjë. Nacionalizmi ukrainas sot, duke kapërcyer rajonin dhe gjuhën, pasqyron një vendosmëri të thellë për të krijuar një identitet të përcaktuar nga ndarja, madje edhe antipatia ndaj Rusisë. Në të vërtetë, Putini mund të hyjë në histori si një nga katalizatorët kryesorë të saj, nëse padashur. Duke pasur parasysh bindjen e tij se rusët dhe ukrainasit janë me të vërtetë një popull , një rezultat i tillë është veçanërisht ironik.

Lufta e tij ka dështuar jo vetëm në Ukrainë, por edhe në Evropë. Bashkimi Evropian, i nxitur në veprim nga pushtimi, thirri një frymë të përbashkët në mbështetjen e tij për Ukrainën. Më parë disi i ndarë në qasjen e tij ndaj Rusisë, blloku ka vepruar pothuajse në unanimitet – Kryeministri Viktor Orban i Hungarisë është përjashtimi i vetëm – për të kundërshtuar aktin agresion të Putinit. Po aq e rëndësishme, udhëtimi i Ukrainës drejt anëtarësimit në BE, i kundërshtuar ashpër prej vitesh në Moskë, tani është shumë në tren, edhe nëse nuk do të jetë një udhëtim i shkurtër. Një shenjë përparimi: Së bashku me Moldavinë, Ukraina filloi zyrtarisht negociatat për t’u bashkuar me bllokun në fund të vitit të kaluar.

Pastaj është NATO. Pushtimi i Rusisë ishte padyshim një përpjekje për të parandaluar shkeljen lindore të aleancës, të cilën Putin e ka konsideruar prej kohësh si një kërcënim. Në këtë rast, sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës detyroi dy vende të tjera, Finlandën dhe Suedinë, të kërkonin anëtarësimin në NATO. Asnjëri nuk kishte treguar prirjen më të vogël për t’u regjistruar përpara pushtimit dhe të dy kanë ushtri të klasit të parë. Me shtimin e tyre, Rusia do të përfshihet edhe më shumë, jo më pak në Detin Baltik dhe nga kufiri tokësor prej 830 miljesh që ndan me Finlandën.

Për më tepër, sulmi i Rusisë i shtyu vendet jo-amerikane të NATO-s të rimendonin neverinë e tyre të gjatë për të rritur shpenzimet ushtarake. Sipas vlerësimeve të NATO-s , shpenzimet e kombinuara vjetore ushtarake të Kanadasë dhe anëtarëve evropianë të aleancës u rritën në 8.3 për qind në 2023, nga 2 për qind në 2022.

Këtë vit, 18 shtete anëtare thuhet se do të përmbushin objektivin për të shpenzuar 2 për qind të produkti i tyre i brendshëm bruto në ushtritë e tyre – një rritje gjashtëfish në një dekadë. Edhe në Gjermani, historikisht e ndjeshme ndaj interesave të sigurisë së Rusisë dhe një avokate e angazhimit me Moskën, disponimi ka ndryshuar. Ministri i saj i mbrojtjes tani paralajmëron se Rusia është bërë një kërcënim serioz dhe në rritje.

Ukraina, natyrisht, është e prirur t’i bashkohet aleancës: një skenar makth për Kremlinin. Por edhe nëse kjo dëshirë mbetet e paplotësuar – siç duket e mundshme, të paktën në afatin e afërt – Ukraina do të vazhdojë të kërkojë ndihmë nga vendet e NATO-s në trajnimin e ushtarëve të saj, pajisjen e forcave të saj të armatosura dhe ndërtimin e industrive moderne të mbrojtjes duke nënshkruar marrëveshje për transferimin e teknologjisë dhe të prodhimit. Edhe një Ukrainë që nuk është pjesë e NATO-s nuk do të jetë plotësisht e paangazhuar për shkak të lidhjeve të saj thelbësore dhe në rritje të mbrojtjes me Perëndimin.

Pesimistët mund të kenë të drejtë: nëse ndihma ushtarake amerikane do të pushonte, Ukraina do ta kishte shumë më të vështirë, ndoshta edhe të pamundur, të rimarrë më shumë nga toka e saj dhe madje mund të humbasë territore shtesë. Megjithatë, edhe një Ukrainë më e vogël do të mbetet strategjikisht e rëndësishme. Kur u bë e pavarur në vitin 1991, ajo u rendit – me përjashtim të Rusisë – e para në Evropë për nga madhësia dhe e pesta për nga popullsia. Edhe një Ukrainë e cunguar do të ishte ndër vendet më të mëdha të Evropës, peshën e saj i shtohet një ushtri prej 500,000 vetësh e testuar në betejë , e cila tashmë është shumë më e madhe se ajo e çdo vendi evropian të NATO-s dhe që do të bëhet më e fortë dhe më moderne.

Putin e sheh Ukrainën si një çmim të pashoq, madje edhe një të drejtë ruse. Por lufta që ai filloi ta zotëronte, ka garantuar se nuk do të jetë kurrë e tij.

Të fundit nga rubrika