Qytetet e vogla të Maqedonisë së Veriut përballen me hendekun e kujdesit shëndetësor

Njerëzit në Shkup kanë aksesin më të mirë në shërbimet e kujdesit shëndetësor në vend. Për banorët e qyteteve më të vogla, situata është dukshëm më e keqe – dhe njerëzit që jetojnë në Krushevën e vogël kanë aksesin më të dobët të kujdesit shëndetësor nga të gjithë

Një nga mjekët në urgjencën e Krushevës tani do të fokusohet në gjendjet kronike të pacientëve të moshuar, duke e lënë qytetin me vetëm katër ekipe mjekësore të urgjencës, jo pesë, që shihej si minimumi i nevojshëm.

Në letër, qyteti ka një shërbim për mbrojtjen e fëmijëve parashkollorë, por asnjë mjek nuk punon atje. Mungesa e stafit nënkupton që mjekët e urgjencës kujdesen edhe për pacientët e rregullt.

Nuk ka gjinekolog, megjithëse një e pesta e popullsisë së zonës janë gra të moshës në të cilën duhet të bëjnë kontrolle të rregullta. Një përpjekje për të zgjidhur problemin është bërë duke ‘huazuar’ personelin nga qyteti pak më i madh afër Prilepit – i cili vetë vuan nga mungesa e gjinekologëve.

Në Krushevë nuk ka psikiatër apo fiziatër, prandaj huazohen edhe nga qytetet fqinje, një herë në muaj. Nuk ka as spital të duhur. Sa i përket specialistëve, krushevanët kanë akses tek radiologu dhe një laborator.

Ka edhe mungesë të mjekëve të familjes, kështu që sipas gruas vendase që foli për BIRN, zgjedhja u takon dy ambulancave private në qytet, “të cilat janë gjithmonë të mbushura me njerëz”.

Kjo është arsyeja pse ajo nuk është aspak e befasuar që analiza e fundit e OJQ-së nga Shkupi Qendra për komunikime civile , e cila shqyrton kujdesin shëndetësor për banorët e të 30 rajoneve të vendit, Krusheva renditet e fundit. Të dhënat i referohen vitit 2021, por situata është pothuajse e pandryshuar tani.

Hulumtimi ka nxjerrë në pah edhe një herë dallimet e mëdha në opsionet e kujdesit shëndetësor në dispozicion në vend, të cilat varen nga fakti nëse njerëzit jetojnë në qytete më të mëdha apo më të vogla.

Hulumtimi bazohet në 22 tregues, të cilët përfshijnë kapacitete mjekësore njerëzore dhe materiale që janë në dispozicion të njerëzve në secilin prej rajoneve të ashtuquajtura shëndetësore të vendit. Këto përfshijnë nëse ka një spital në zonë, nëse ka mjaft mjekë apo specialistë dhe se si funksionojnë kujdesi shëndetësor i grave, shërbimet pediatrike dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor në punë.

Meqenëse Krusheva ka më pak mjekë në krahasim me numrin e popullsisë së saj, banorët e saj duhet të shkojnë në qytetet fqinje për shumë ekzaminime mjekësore ose në Shkup. Qyteti ka një shërbim të rregullt autobusi disa herë në ditë, por vetëm për në Prilepin e afërt.

“Njerëzit në qytetet e vogla lihen të vdesin. Të gjitha problemet në shëndetësi në vendin tonë janë dyfish më të mëdha. S’kemi zgjidhje”.

Frika për shëndetin e fëmijëve

Në Kriva Pallankë, një qytet tjetër i vogël në një pjesë tjetër të vendit, Dragana, nënë e tre fëmijëve, shprehu mendime të ngjashme.

Analiza e Qendrës për Komunikime Civile e renditi këtë rajon në veri-lindje të vendit në vendin e dytë për të fundit për akses në kujdesin shëndetësor, pak mbi Krushevën.

Edhe pse Kriva Pallanka është dy herë e gjysmë më e madhe se Krusheva, edhe këtu ka mungesë të madhe të objekteve. Nuk ka shërbim me personel të plotë për fëmijët parashkollorë, të moshës shkollore dhe të rinj, as për mjekësinë e punës, ndërkohë që një mjek dhe një specialist mbulojnë dukshëm më shumë banorë se në qytetet e tjera.

Kjo është arsyeja pse prindërit e rreth 3000 fëmijëve deri në 14 vjeç që jetojnë në këtë zonë janë të shqetësuar se trajtimi i duhur mund të mos jetë i disponueshëm nëse është e nevojshme.

Dragana nuk u vizitua kurrë nga një infermiere pas lindjes pasi lindi tre fëmijët e saj. As nuk mundi të lindte në vendlindje.

Përvoja e saj më e fundit me sistemin e kujdesit shëndetësor vendas, kur i thanë se djalit të saj, i cili kishte zhvilluar pneumoni, do t’i duhej të priste dy ditë për t’i bërë një radiografi, ishte një hapje e syve për të. Me këshillën e mjekut të saj të familjes, në vend që të prisnin rezultatet e analizave, familja shkoi drejt e në Shkup, ku fëmija u shtrua menjëherë në spital.

“Nuk e mendoj më të shkoj [te mjeku] në Pallankë, thjesht hip në makinë dhe shkoj në Shkup,” deklaroi ajo.

Qendra për hulumtime të komunikimeve civile e renditi rajonin e Shkupit në krye të listës, me aksesin më të mirë në kujdesin shëndetësor në vend. Ky është rajoni më i madh në vend dhe ka të gjitha shërbimet e nevojshme, plus disa spitale, dhe është i vetmi qytet me kujdes shëndetësor terciar – një qendër klinike për trajtim specialist.

Në Shkup, numri i mjekëve është dukshëm më i lartë se në qytetet e vogla. Krahasuar me Krushevën, Shkupi ka katër herë më pak banorë për mjek. Gjithashtu ka dy herë e gjysmë më pak se Kriva Pallanka, ku një mjek u shërben 530 banorëve.

Pothuajse në të gjitha fushat e ofrimit të kujdesit shëndetësor, dy qytetet e vogla mbeten prapa Shkupit. Ata janë më të mirë vetëm sipas numrit të infermierëve pas lindjes për frymë. Më shumë gjinekologë për kokë banori ka edhe Kriva Pallanka.

Në krye të renditjes së Qendrës për Komunikime Civile, Shkupit i bashkohen dy qytete të tjera më të mëdha, Manastiri dhe Shtipi, ndërsa tetë qytete të tjera të mëdha janë në nivelet më të larta të listës. Pjesa e poshtme është e rezervuar për qytetet më të vogla, ku njerëzit shpesh duhet të kërkojnë diku tjetër për kujdes mjekësor.

 

Të fundit nga rubrika