Samiti i 15-të i BRICS – Një hap i ri drejt një bote shumëpolare?

Ilustrim

Udhëheqësit e BRIC (Brazili, Rusia, India dhe Kina) u takuan për herë të parë në Shën Petersburg, Rusi, gjatë Samitit të G8 në korrik 2006. Kjo u pasua nga një seri takimesh të nivelit të lartë, pas të cilave u mbajt i pari Samiti i BRIC u zhvillua më 16 qershor 2009, në Yekaterinburg, Rusi. Pas përfshirjes së Afrikës së Jugut në 2010, grupi u riemërua BRICS.

Përpara samitit të këtij viti, grupi përfaqësonte 41% të popullsisë së botës (3.14 miliardë njerëz), 24% të PBB-së globale, mbi 16% të tregtisë botërore dhe 29.3% të sipërfaqes totale të tokës.

Për samitin e BRICS të mbajtur në Johannesburg, Afrika e Jugut, nga 22-24 gusht 2023, ftesat iu drejtuan liderëve nga 67 vende të tjera, duke rezultuar në mbi 500 pjesëmarrës zyrtarë në ngjarje. Të dukshme për samitin ishin mungesa fizike e presidentit rus Vladimir Putin, për shkak të një urdhër-arresti të lëshuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare (ICC) në pjesën e parë të vitit 2023, dhe mungesa e një fjalimi nga presidenti kinez Xi Jinping, i cili u përfaqësua. nga Ministri i Tregtisë së Kinës. Arsyet e vendimit të presidentit Xi nuk u zbuluan publikisht.

Pikat kryesore të agjendës së samitit përfshinin:

Zgjerimi i bllokut BRICS, pasi mbi 40 vende shprehën interes për t’u bashkuar, me 23 që kanë paraqitur tashmë aplikime zyrtare.

Bashkëpunimi ekonomik midis shteteve të Jugut Global në fusha të tilla si investimet, energjia, infrastruktura strategjike dhe teknologjitë inovative.

Perspektivat për zhvillimin e marrëdhënieve të përbashkëta monetare dhe bankare.

Çështjet e sigurisë globale, duke përfshirë çështjet që lidhen me strukturat e reja të rendit ndërkombëtar.

Vlen të përmendet se ndërsa kjo pikë e fundit u diskutua gjatë seancave të punës, asnjë nga liderët e BRICS nuk e trajtoi atë në konkluzionet pas prezantimit të deklaratës përfundimtare, “Johannesburg II”, e cila u prezantua nga presidenti i vendit pritës, Cyril Ramaphosa. Për më tepër, nuk u përmend mirëkuptimi dypalësh i arritur në Johanesburg midis Presidentit Xi dhe kryeministrit Narendra Modi në lidhje me de-përshkallëzimin e ndërsjellë të tensioneve kufitare midis Kinës dhe Indisë.

Zgjerimi i BRICS u realizua përmes vendimit konsensus për të pranuar pesë anëtarë të rinj nga 1 janari 2024: Arabia Saudite, Irani, Etiopia, Egjipti, Argjentina dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA). Ky shënon zgjerimin e parë në 13 vjet, me drejtuesit e BRICS që deklarojnë se dera mbetet e hapur për anëtarët e rinj, duke pasur parasysh se 16 shtete të tjera kanë aplikuar zyrtarisht për anëtarësim dhe rreth 20 vende kanë shprehur interes jozyrtar për t’iu bashkuar organizatës.

Vlen të theksohet se në vlerësimet përfundimtare të delegatëve në samit, Presidenti Xi Jinping renditi shtetet e sapoftuara në bllok, duke filluar nga Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Këto shtete janë pjesë e BRICS+, një grup që do të ketë potencialin për të prodhuar mbi 50% të naftës globale. Për më tepër, PBB-ja e kombinuar e shteteve BRICS+ do të kalojë 37% të PBB-së totale nominale globale (duke tejkaluar GDP-në e kombinuar të vendeve të G7), dhe pjesa e tyre në tregtinë globale do të jetë mbi 20%. Veçanërisht, popullsia e kombinuar e vendeve të BRICS+ tejkalon 46% të popullsisë totale të botës. Perspektivat për rritje numerike të grupit do ta bëjnë atë një entitet të fuqishëm në negociatat politike ndërkombëtare në të ardhmen e afërt. Megjithatë, është e rëndësishme të pranohet se ka liderë politikë dhe analistë perëndimorë që vazhdojnë të minimizojnë rëndësinë e BRICS, duke përfshirë BRICS+, duke e konsideruar atë “kryesisht një organizatë jofunksionale që nuk mund të fitojë peshë vetëm përmes zgjerimit. Në thelb të BRICS janë tre demokraci të papjekura – Afrika e Jugut, India dhe Brazili – të cilët duan të mbajnë një marrëdhënie konstruktive me financuesit perëndimorë, ndërsa në skajet janë Kina dhe Rusia si autokraci.” Megjithatë, deklarata përfundimtare e samitit, e prezantuar nga presidenti i Afrikës së Jugut Cyril Ramaphosa, tregoi se BRICS ka ndjekur një kurs strategjik me një perspektivë të qartë, duke iu përgjigjur aspiratave të një pjese të konsiderueshme të komunitetit ndërkombëtar, duke vepruar në koordinim bazuar në parimet e barazisë ndërmjet shteteve, duke mbështetur reciprokisht njëri-tjetrin si partnerë dhe duke marrë parasysh interesat e të tjerëve në adresimin e çështjeve urgjente globale dhe rajonale. Kur trajtoi çështjet e sigurisë, Ramaphosa theksoi nevojën për të respektuar dispozitat e Kartës së OKB-së për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve përmes dialogut.

Argjentina që i bashkohet BRICS-it pas Brazilit do të thotë dy vende gjigante. Përfshirja e Etiopisë mund të duket e habitshme, por është simbolike dhe një magnet për Afrikën Sub-Sahariane dhe Qendrore. Për më tepër, Kina ka marrëdhënie të forta me Addis Abeba dhe Afrika e Jugut dëshiron të theksojë rëndësinë e Afrikës.

Simbol dhe substancë, dy fjalë që mund të zbatohen për të përshkruar zgjerimin. G7 është i madh, AUKUS është i madh, NATO është i madh. BRICS+ duhet të jetë i madh, global dhe i shkathët.

Për sa i përket procesit të “dedollarizimit” dhe krijimit të një monedhe specifike BRICS+, besohet se kjo është larg materializimit në një monedhë alternative që do të sfidonte supremacinë e dollarit amerikan në të ardhmen e parashikueshme.

Dilma Rousseff, Presidente e Bankës së Re për Zhvillim (NDB) të BRICS+, prezantoi një raport me shkrim mbi qëllimet e institucionit. NDB synon të japë hua në monedha kombëtare, veçanërisht në Afrikën e Jugut dhe Brazil, si pjesë e një plani për të reduktuar varësitë globale nga pagesat me dollarë dhe për të promovuar një sistem financiar ndërkombëtar shumëpolar. Kjo qasje synon të shmangë rreziqet që vijnë nga kursi i këmbimit të bazuar në dollarë dhe luhatjet në normat e interesit në SHBA. Në fazën fillestare, NDB planifikon të japë kredi deri në 10 miliardë dollarë deri në dhjetor 2023. Objektivi afatmesëm i NDB është që 30% e të gjitha kredive brenda BRICS+ të jenë në monedha kombëtare, dhe më e rëndësishmja, pa asnjë parakusht politik. (ndryshe nga praktikat e FMN-së dhe Bankës Botërore). Kjo ide, e prezantuar në Johanesburg, paraqet sfidën më ndikuese për komunitetin perëndimor dhe përfaqëson një rrezik strategjik në terma afatgjatë për të gjithë botën perëndimore. Implikimet e suksesit të mundshëm të kësaj nisme mund të prishin stabilitetin e të gjithë sistemit global të sigurisë ushtarake dhe socio-ekonomike. Kjo ide përmendet në mënyrë eksplicite në pikën 10 të komunikatës përfundimtare të Johannesburg II: “Ne mbështesim një rrjet të fuqishëm global të sigurisë financiare me një Fond Monetar Ndërkombëtar (FMN) bazuar në kuota dhe me burime të përshtatshme. Ne bëjmë thirrje për përfundimi i Rishikimit të 16-të të Përgjithshëm të Kuotave të Fondit Monetar Ndërkombëtar përpara 15 dhjetorit 2023. Rishikimi duhet të riorganizojë kuotat në FMN. Çdo rregullim në nivelet e kuotave duhet të rezultojë në rritje të kuotave për tregjet në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim (EMDE), mbrojtjen e zërit dhe përfaqësim për anëtarët më të varfër Ne bëjmë thirrje për reformën e institucioneve të Marrëveshjes së Bretton Woods, duke përfshirë një rol më të madh për tregjet në zhvillim dhe vendet në zhvillim, duke përfshirë pozicionet drejtuese në institucionet e Marrëveshjes së Bretton Woods që pasqyrojnë rolin e EMDE-ve në ekonominë globale”.

Një tjetër përfundim që mund të nxirret nga samiti i Johanesburgut është se grupi BRICS+ po fillon të intensifikojë sfidën e tij ndaj pozicionit të SHBA-së si fuqia numër një në botë, duke kundërshtuar përdorimin e sanksioneve nga Perëndimi kundër Rusisë dhe, më e rëndësishmja, duke u përpjekur të dobësojë rolin e dollari si monedhë referuese në transaksionet ndërkombëtare, si dhe në formësimin e një politike të re në industrinë globale të energjisë (nafta, gazi dhe energjia bërthamore). Perspektiva nuk duket pozitive kur merren parasysh përpjekjet e Venezuelës, Indonezisë, Kazakistanit, Kuvajtit dhe Kubës për t’iu afruar BRICS+. Këto vende po përshpejtojnë tendencën e ristrukturimit të rendit aktual global drejt një rendi multicentrik, pa një aktor dominues nga këndvështrimi gjeopolitik dhe ekonomik, edhe pse ata përpiqen të përmbahen nga zhvillimi i retorikës së qartë antiamerikane.

Një tjetër perspektivë e shfaqur pas 24 gushtit 2023, është se Perëndimi (ndoshta me përjashtim të Gjermanisë) nuk mund të përballojë më të injorojë BRICS+ si një entitet. Në këtë kontekst, SHBA do të duhet të rimendojë politikën e saj të jashtme në lidhje me Lindjen e Mesme dhe rajonin Indo-Paqësor, si dhe të ardhmen e bashkëpunimit dypalësh me Algjerinë, Egjiptin, Brazilin, Afrikën e Jugut dhe Indinë, veçanërisht në aspektin e vazhdimit. marrëveshjet në QUAD (Indi, Australi, Japoni, SHBA).

Më në fund, lind një pyetje retorike. A nënkupton samiti i fundit i BRICS në Johanesburg fillimin e një projekti të cilit i mungon transparenca (d.m.th., jodemokratik) i nënkuptuar në mënyrë delikate nga dy fraza të famshme që bota vazhdon t’i deshifrojë?

Së pari: “Bashkëpunimi midis Rusisë dhe Kinës do të jetë i pakufishëm” (nga deklarata zyrtare pas vizitës së Vladimir Putin në Pekin, shkurt 2022).

Së dyti: “Tani jemi dëshmitarë të ndryshimeve që nuk janë parë prej më shumë se një shekulli dhe po i përjetojmë së bashku. Kujdes mik i dashur!” (Xi duke iu drejtuar Putinit përmes një përkthyesi teksa i jepnin lamtumirën Kremlinit gjatë vizitës shtetërore të Xi Jinping në Rusi, mars 2023).

Samiti i Johanesburgut mund të përfaqësojë gjithashtu një mundësi reale për Uashingtonin që të rivendosë të gjithë kornizën e tij të politikës së jashtme të fokusuar në BRICS+ për shkak të gjasave që një valë e re vendesh të pranohen në thelbin e Jugut Global në të ardhmen e afërt. Shumë nga zhvillimet në stabilitetin global do të varen nga ritmet aktuale të rritjes së Kinës, Indisë dhe Federatës Ruse, të cilat nuk janë pa paqartësi, si dhe nga mënyra sesi SHBA do të kapërcejë pengesat që dalin nga zvogëlimi i statusit të rolit të saj hegjemonist.

Në të njëjtën kohë, kufizimet dhe vështirësitë e brendshme të BRICS+ nuk duhet të anashkalohen, së bashku me interesat e ndryshme midis anëtarëve të tij dhe mënyrën se si ata do të punojnë drejt arritjes së qëllimeve të përbashkëta.

“kohë interesante” janë përpara!

Të fundit nga rubrika