Çfarë duhet të dini për Xhaminë e kaltërt?

Xhamia e Sulltan Ahmedit, e njohur ndryshe si Xhamia e kaltërt ose Xhamia e kaltërt, është një xhami në Stamboll

Megjithëse daton në shekullin e 17-të, Xhamia Blu është një nga vendet më të njohura historike të Stambollit. Është e vendosur në lagjen Sultanahmet. Edhe pse xhamia është e lidhur me ngjyrën blu për shkak të dekorimit të saj, emri i saj origjinal është Xhamia e Sulltan Ahmedit.

Xhamia e kaltërt ka të gjitha elementet e dekorimit të periudhës klasike të Perandorisë Osmane si pllakat Iznik me ngjyrë të kaltërt, punimet me laps me forma gjeometrike dhe modele të luleve.

Plani i xhamisë u frymëzua nga Xhamia Sehzade, e cila u ndërtua në zemër të Gadishullit Historik në vitet 1540 nga Mimar Sinani. Tipari më dallues i kësaj xhamie është se numri i minareve, i cili ishte 4 në xhamitë e tjera mbretërore, u rrit në 6. Përveç kësaj, gjysmëkupolat e poshtme që rrethojnë kupolën qendrore ofrojnë një pamje estetike.

 

Orari i hapjes së Xhamisë së kaltërt është nga ora 09:00 e mëngjesit deri në orën 17:00 të mbrëmjes. Si të gjitha xhamitë në Stamboll, ajo është e mbyllur gjatë kohës së faljes. Koha më e mirë për të vizituar xhaminë është nga ora 09:00 e mëngjesit deri në orën 11:30.

Nuk do të jetë problem për ju nëse xhamia mbyllet përkohësisht sepse ka shumë gjëra për të bërë në Sulltanahmet. Mund ta kaloni kohën tuaj duke bërë blerje në Pazarin Arasta ose duke fotografuar kolonat në Hipodrom.

 

Të fundit nga rubrika