Kostot e larta po i lënë festivalet “në luftë për të mbijetuar”

FOTO/ ELLE

Sipas organizatorëve të festivaleve, rritja e kostove po i bën festivalet muzikore në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe Republikën e Irlandës për të luftuar për mbijetesë.

Të paktën 42 festivale në Mbretërinë e Bashkuar kanë njoftuar një shtyrje, anulim ose mbyllje të plotë në vitin 2024, sipas Shoqatës së Festivaleve të Pavarura (AIF).

FOTO/ BBC

Në Republikën e Irlandës ka pasur një numër anulimesh të profilit të lartë në muajt e fundit, duke përfshirë ngjarje të mëdha si Body and Soul në County Westmeath dhe Wild Roots 2024 në County Sligo.

John Rostron nga Shoqata e Festivaleve të Pavarura tha se shumë organizatorë dhe frekuentues të festivalit po i ndjejnë rezultatet e një “shtrëngimi financiar” dhe kjo përfundimisht ka rezultuar në pamundësinë e shumë festivaleve të vazhdojnë.

Pse po rriten kostot e festivalit?

Rostron tha se pas pandemisë Covid-19, shumë organizatorë “nuk kanë likuiditet” dhe kostot në rritje në të gjithë bordin po ndikojnë në aftësinë e tyre për të organizuar ngjarje që janë financiarisht të qëndrueshme.

“Të gjithë kanë ditë të mira dhe javë të këqija, ne e kuptojmë këtë, por ajo që po gjejmë është se situata po përkeqësohet,” tha ai.

“Kostot e zinxhirit të furnizimit, biletat dhe shumë faktorë të tjerë nënkuptojnë se ngjarje si këto po bëhen gjithnjë e më të vështira për t’u kryer.”

Drejtori i Festivalit Stendhal në County Londonderry, Ross Parkhill, tha se organizimi i një festivali është jashtëzakonisht i vështirë dhe çdo vit ka pasiguri nëse ata mund ta përballojnë atë.

Drejtori i Festivalit Stendhal, Ross Parkhill thotë se kostot janë vazhdimisht në rritje/ BBC

“Gjithçka është rritur në të gjitha vitet e fundit, gjithçka nga kostot e sigurimeve, tarifat e artistëve deri te sigurimi i karburantit për gjeneratorët,” tha ai për programin North West Today të BBC Radio Foyle .

Parkhill tha se kaq shumë festivale të pavarura ende po luftojnë për të mbijetuar pas pandemisë.

“Buxheti ynë i programit për artistët është ndoshta rreth 25% e buxhetit tonë të përgjithshëm – kjo është e konsiderueshme,” shtoi ai.

“Çdo tarifë mbi disa mijëra paund ju paguani një depozitë prej 50%, dhe shumë shpesh për tarifat më të larta ju paguani 100% përpara koncertit, që është presion i rëndësishëm.

Parkhill tha se ata janë me fat që janë në një pozicion financiarisht për të organizuar sërish festivalin këtë vit dhe mezi presin të mirëpresin dashamirët e muzikës në Ballymully Cottage Farm pranë Limavady.

Çfarë mendojnë grupet?

Grupi Lavengro, i cili vjen nga Londonderry, u konfirmua më parë për formacionin e Wild Roots 2024 fundjavën e ardhshme, vetëm për të mësuar së fundmi se nuk do të vazhdonte më.

Organizatorët e Wild Roots kanë thënë se anulimi ishte për shkak të “rrethanave jashtë kontrollit të tyre”.

Kitaristi kryesor i grupit, David Healy, i tha BBC News për ndikimin financiar që anulimet e festivaleve kanë mbi ta si grup.

Healy shtoi se kur një grup prenotohet për një festival, ata shpesh duhet të organizojnë transportin dhe akomodimin e tyre që përfshin hedhjen e depozitave, disa prej të cilave nuk mund t’i kthejnë kurrë.

“Ne ishim të rezervuar për shumë festivale dhe kishim një verë të ngarkuar në radhë, por më pas vumë re që disa koncerte po na tërhiqeshin përmes anulimeve”, tha ai.

Të fundit nga rubrika