Publikohet lista e vendeve më të lumtura për vitin 2022

Që nga viti 2002, Raporti i Lumturisë Botërore ka përdorur analiza statistikore për të përcaktuar vendet më të lumtura në botë. Sipas raportit të fundit, Finlanda është sërish vendi më i lumtur, duke mbrojtur këtë titull për të katërtën herë radhazi

Harta e vendeve të lumtura

Që nga viti 2002, World Happiness Report ka përdorur analiza statistikore për të përcaktuar vendet më të lumtura në botë.

Në përditësimin e tij të vitit 2021, raporti arriti në përfundimin se Finlanda është vendi më i lumtur në botë.

Për të përcaktuar vendin më të lumtur në botë, studiuesit analizuan të dhëna gjithëpërfshirëse të sondazheve të Gallup nga 149 vende për tre vitet e fundit, veçanërisht duke monitoruar performancën në gjashtë kategori të veçanta: prodhimi i brendshëm bruto për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia e shëndetshme, liria për të bërë zgjedhjet tuaja të jetës, bujaria e popullatës së përgjithshme dhe perceptimet e niveleve të korrupsionit të brendshëm dhe të jashtëm.

Për të krahasuar siç duhet të dhënat e secilit vend, studiuesit krijuan një vend imagjinar – të pagëzuar me emrin Dystopia, i mbushur me “njerëzit më pak të lumtur në botë”.

Më pas ata vendosën Dystopia si vlerën e fundit të shkëmbinjve në secilën nga gjashtë kategoritë dhe matën rezultatet e vendeve të botës reale kundrejt kësaj vlere.

Të gjashtë variablat u përzien më pas për të krijuar një rezultat të vetëm të kombinuar për secilin vend.

Njerezit e lumtur

Është mjaft interesante që shtatë vendet më të lumtura në botë për vitin 2021 ishin të gjitha vendet e Evropës Veriore.

Finlanda mori vendin kryesor, për të katërtin vit radhazi, me një rezultat të përgjithshëm prej 7.842, e ndjekur (me radhë) nga Danimarka, Zvicra, Islanda, Holanda, Norvegjia dhe Suedia.

Vendi më pak i lumtur në botë për vitin 2021 ishte Afganistani , renditja e të cilit në vendin e 149-të, mund t’i atribuohet pjesërisht një norme të ulët jetëgjatësie dhe normave të ulëta të produktit të brendshëm bruto për frymë.

Vlen të theksohet se raporti u publikua përpara pushtimit të fundit të Afganistanit nga Talibanët, i cili padyshim do të ndikojë në rezultatet e ardhshme në një mënyrë ose në një tjetër.

Në pesëshen e fundit janë ZimbabveRuandaBotsvana  dhe Lesoto.

Për listën e plotë të të 149 vendeve dhe renditjen e tyre, lëvizni poshtë në tabelën më poshtë.

7 vendet më të lumtura në botë :

Finlanda

Finlanda renditet si vendi më i lumtur në botë bazuar në raportin e vitit 2021, me një rezultat prej 7.842 nga një pikë totale e mundshme prej 10.

Shkrimtarët e raportit vlerësuan qytetarët e Finlandës për ndjenjat e forta të mbështetjes komunale dhe besimit të ndërsjellë duke ndihmuar jo vetëm në sigurimin e # 1 renditje, por (më e rëndësishmja) duke ndihmuar vendin në tërësi të lundrojë në pandeminë COVID-19.


Lumturia tek qytetaret

Përveç kësaj, finlandezët ishin të lirë të bënin zgjedhjet e tyre dhe treguan dyshime minimale për korrupsionin e qeverisë.

Të dy këta faktorë janë kontribues të fortë në lumturinë e përgjithshme.

Danimarka

Vendi i dytë më i lumtur në botë është Danimarka.

Vlerat e Danimarkës për secilën nga gjashtë variablat janë mjaft të krahasueshme me ato të Finlandës.

Në fakt, Danimarka madje e kaloi liderin në kategori të shumta, duke përfshirë PBB-në për frymë, bujarinë dhe mungesën e perceptuar të korrupsionit, duke demonstruar se mund të marrë vendin e parë diku në të ardhmen e afërt.

Zvicra

Si vendi i tretë më i lumtur në botë, Zvicra.

Në përgjithësi, zviceranët janë shumë të shëndetshëm, me një nga normat më të ulëta të obezitetit në botë dhe një jetëgjatësi të gjatë.

Zviceranët kanë gjithashtu një pagë mesatare shumë të lartë, rreth 75% më të lartë se ajo e Shteteve të Bashkuara dhe PBB-në më të lartë për frymë në shtatë vendet e para. Për më tepër, ekziston një ndjenjë e fortë e komunitetit në Zvicër dhe një besim i fortë se është një vend i sigurt dhe i pastër, gjë që është statistikisht e vërtetë.

Së bashku me Islandën dhe Danimarkën, Zvicra është një nga vendet më të sigurta në botë.

Islanda

Islanda renditet si vendi i katërt më i lumtur i vitit 2021 në të gjithë botën.

Nga shtatë vendet më të lumtura anembanë globit, Islanda ka ndjenjën më të lartë të mbështetjes sociale (më e lartë edhe se Finlanda, Norvegjia dhe Danimarka, të cilat të gjitha u renditën në vendin e dytë).

Islanda gjithashtu kishte rezultatin e dytë më të lartë të bujarisë në shtatë të parat, megjithëse vlen të përmendet se ajo u rendit vetëm e 11-ta në mbarë botën.

Holanda

E para Norvegjisë për nderin e vendit të pestë më të lumtur në botë është Holanda (e njohur edhe si Hollanda për shumë adhurues të tulipanëve), me një rezultat prej 7.464.

Holanda shënoi rezultate më të larta në kategorinë e bujarisë se çdo vend tjetër i 7-shes së parë dhe gjithashtu shfaqi një mungesë mbresëlënëse të korrupsionit të perceptuar.

Norvegjia

Qytetarët e Norvegjisë së vendit të gjashtë (7.392) mendojnë se qeveria e tyre po kujdeset mirë për të falë kujdesit shëndetësor universal dhe shkollimit falas të kolegjit.

Norvegjezët gëzojnë gjithashtu një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë , duke punuar mesatarisht 38 orë në javë kundrejt 41.5. orë në javë në Shtetet e Bashkuara.

Për më tepër, Norvegjia ka një shkallë të ulët krimi dhe një ndjenjë të fortë të komunitetit në mesin e qytetarëve të saj – një cilësi që e ndan me shumë nga shtatë vendet e para.

Suedia

Suedia e vendit të shtatërenditet lart, nëse jo edhe më lart, pothuajse në çdo kategori të matur.

Për shembull: Suedia ka një rezultat më të lartë të mungesës së korrupsionit se të gjitha vendet, përveç katër vendeve në mbarë botën (dy prej të cilave janë Finlanda dhe Danimarka), GDP-ja e katërmbëdhjetë më e lartë për frymë nga të gjitha 149 vendet e matura dhe e katërta e jetëgjatësisë më të lartë në krye.

Të fundit nga rubrika