Në Australi, multikulturor do të thotë multifetar

Kishat tradicionale janë në rënie mes rritjes së Islamit, Hinduizmit, Budizmit dhe Sikhizmit

Bendi Sikh duke luajtur

Për më shumë se 50 vjet, shoferët në autostradën e Paqësorit midis qyteteve të bregut lindor të Australisë të Sidneit dhe Brisbane fituan një paraqitje të shkurtër të një kulture pakicë kur kaluan kupolat e bardha dalluese të Guru Nanak Gurdwara (Tempulli në Kodër) në Woolgoolga, një qytet i vogël buzë plazhit që është shtëpia e një komuniteti të madh Sikh.

Këto ditë, autostrada bregdetare anashkalon Woolgoolga-n, por tempulli, i cili u hap në vitin 1970, është po aq i zënë si kurrë më parë, duke u shërbyer 1300 sikëve që përbëjnë më shumë se një të katërtën e popullsisë së Woolgoolga-s. Pesëqind metra larg është Tempulli i Parë Sikh i Australisë, i hapur në vitin 1968 në një ndërtesë modeste me tulla dhe u zëvendësua në vitin 2019 nga një tempull shumë më i madh ari dhe i bardhë në vendin fqinj.

Këta tempuj janë pjesë e mozaikut të ndryshimit të fesë në Australi. Shifrat e publikuara së fundmi nga një regjistrim i vitit 2021 tregojnë se krishterimi është në rënie, duke u lëshuar terren feve me rritje të shpejtë si Islami, Budizmi, Hinduizmi dhe Sikizmi, si pasojë e valëve të imigrimit nga Lindja e Mesme, Azia Jugore dhe Azia Juglindore, shkruan Geoff Hiscock për Nikkeri Asia.

Sigurisht, disa nga ata emigrantë janë gjithashtu të krishterë: katolikë nga Filipinet, Sri Lanka dhe Afrika, protestantë nga Kina, Koreja e Jugut dhe ishujt e Paqësorit, Koptët dhe Maronitët nga Lindja e Mesme dhe adhuruesit e kishave ortodokse lindore nga Lindja Evropë.

Tempulli i ri i Parë Sikh i Australisë u hap në Woolgoolga në 2019 për të zëvendësuar tempullin origjinal të ndërtuar në vitin 1968

Në këtë kuptim, Sikhët Woolgoolga janë diçka si një dallim historik. Të parët që arritën në Woolgoolga ishin pasardhësit e fermerëve të fundit të shekullit të 19-të, të cilët emigruan nga rajoni Punjab i Indisë veriore (tani i ndarë midis Indisë dhe Pakistanit) për të rritur kallam sheqeri në veri të Australisë.

Disa nga këta fermerë u zhvendosën në jug poshtë bregut lindor dhe gjetën kodrat e pjerrëta në brendësi të Woolgoolga të përsosura për rritjen e bananeve, dhe së fundmi, boronica. Gradualisht, më shumë fermerë punxhabi me familje u zhvendosën në zonë. Ardhja e tyre nuk gjeti gjithmonë favorin e komunitetit lokal, por ai hezitim fillestar ka kohë që ka kaluar dhe Sikët Woolgoolga tani luajnë një rol të madh në jetën qytetare të qytetit.

Një Sikh i tillë është Gurmesh Singh, 39 vjeç, një ekzekutiv reklamash i kthyer në fermer, i cili tani përfaqëson rajonin e Coffs Harbour, i cili përfshin Woolgoolga, në parlamentin e shtetit të Uellsit të Ri Jugor.

“Sikhizmi është një kulturë si dhe një fe,” i tha Singh Nikkei Asia. “Ai e ka bazën e tij në altruizëm dhe dëshirën për të ndihmuar komunitetin, si në kohë fatkeqësish të mëdha. Shpesh vullnetarët Sikh janë të parët në terren, duke gatuar ushqime. Ne e pamë këtë në përmbytjet në Lismore (një qytet në veriu i Uellsit të Ri Jugor) në fillim të këtij viti.”

Stërgjyshi i Singh, Bella Singh, mbërriti në Sydney në 1895 nga një fshat Punjab pranë ultësirës së Himalajeve dhe bëri rrugën e tij në veri për në fushat e kallam sheqerit në Uellsin e Ri Jugor. Nga ana tjetër, djali i tij Pritam Singh, gjyshi i Gurmesh Singh, u vendos në Woolgoolga dhe filloi të punonte tokën, dhe më vonë ishte një nga themeluesit e Tempullit në Kodër. Djali i Pritam Singh, Joginder Singh, u trajnua si inxhinier, por gjithashtu vazhdoi traditën bujqësore të familjes. Përpara se të hynte në parlament në mars 2019, Gurmesh Singh ishte një fermer makadamia dhe boronicash dhe drejtor i një kooperativë bujqësore me bazë në Woolgoolga.

Banori i Woolgoolga dhe adhuruesi i Sikhut, Gurmesh Singh, anëtar i parlamentit të shtetit të Uellsit të Ri Jugor

Singh tha se puna e vështirë ishte thelbësore për besimin Sikh, që do të thoshte se Sikhët prireshin të kishin sukses në çdo gjë që bënin. Kjo nga ana tjetër i bëri ata “mjaft të dukshëm” në shoqërinë australiane. “Dhe sigurisht që arkitektura Sikh është vizualisht mahnitëse — ju e shihni këtë në tempujt sikh rreth Australisë,” tha ai.

Sot, ka rreth 210,000 pasues të fesë Sikh në Australi, krahasuar me vetëm 12,000 25 vjet më parë, duke e bërë sikizmin një nga besimet me rritjen më të shpejtë në vend. Shumica e Sikhëve të fundit Punjabi jetojnë në shtetet e Viktorias dhe Uellsit të Ri Jugor, kryesisht në periferi të Melburnit dhe Sidneit, kryeqytetet e shtetit. Ka gjithashtu popullsi të konsiderueshme në Brisbane, Perth, Adelaide dhe Canberra.

Regjistrimi i fundit, i bërë në vitin 2021, tregon se çfarë ndikimi ka pasur migrimi në diversitetin fetar të Australisë. Ndër vendet kryesore të lindjes (përveç Australisë) midis 25.4 milionë banorëve, duke përjashtuar vizitorët jashtë shtetit, India tani renditet e dyta me 673,000 njerëz, pas Britanisë së Madhe (927,000) dhe përpara Kinës (550,000) dhe Zelandës së Re (530,000).

Duke reflektuar këtë ndryshim, krishterimi ka rënë në mënyrë të vazhdueshme në proporcion. Ishte feja e 68% të popullsisë australiane 20 vjet më parë, dhe e 61% 10 vjet më parë, por vetëm 43.9% në 2021, sipas regjistrimit. Mes njerëzve me besim, Islami (3.2%), Hinduizmi (2.7%), Budizmi (2.4%) dhe Sikhizmi (0.8%) kanë bërë përparime të mëdha nga një bazë pothuajse e papërfillshme 20 vjet më parë.

Por fituesi i madh është “asnjë fe”, e cila tani përbën 38.9% të përgjigjeve në regjistrimin e 2021, krahasuar me 15.5% në 2001.

Andrew Singleton, profesor i sociologjisë dhe kërkimit social në Universitetin Deakin në Victoria, i tha Nikkei-t se largimi nga krishterimi ishte brezash. “Ne e kemi parë këtë model sipas të cilit çdo gjeneratë — Baby Boomers, Generation X, millennials — është më pak fetar dhe së fundi, kur të vijë regjistrimi, të rinjtë janë mjaftueshëm të rritur për të plotësuar formularët vetë, dhe ata tregojnë se ata janë larguar nga kisha”.

Një kishë anglikane në Uellsin e Ri Jugor

Singleton tha se në vitet e para pas Luftës së Dytë Botërore, feja ishte ngjitësi social i komunitetit australian, por shoqëria ishte bërë shumë më e larmishme dhe komplekse. “Ka alternativa të tjera për kishën,” tha ai, duke vënë në dukje se shumica e australianëve ishin ose katolikë ose protestantë në vitet 1950, ndërsa vetëm 10% e katolikëve dhe anglikanëve (konfesioni më i madh protestant i Australisë) tani shkojnë rregullisht në kishë.

Katolikët, të cilët përbëjnë 20% të popullsisë së përgjithshme, dhe anglikanët (9.8%), mbeten dominimet më të mëdha fetare. Por Kisha Katolike është goditur nga një skandal i madh i abuzimit seksual të fëmijëve në vitet e fundit, ndërsa Kisha Anglikane është ndarë në krahë progresive dhe konservatore për çështjen e martesave të të njëjtit seks.

Në mesin e gushtit, një grup konservator u shkëput nga Kisha Anglikane dhe ngriti një Dioqezë të veçantë të Kryqit të Jugut, me synimin për ta lidhur atë me Konferencën Globale Anglikane të së Ardhmes, një grup ndërkombëtar konservatorësh anglikane.

Sipas regjistrimit, anglikanët kanë humbur numrin më të madh në Australi në vitet e fundit, nga 3.1 milion adhurues në 2016 në 2.5 milion në 2021.

“Australianët nuk duan dogmë,” tha Singleton. “Sot nuk mund të jesh kaq dogmatik dhe të presësh të përparosh. Të rinjtë janë të shqetësuar, për shembull, për të drejtat e [minoriteteve seksuale]”.

Andrew Singleton, profesor i sociologjisë dhe hulumtimit social në Universitetin Deakin në Victoria

Demografi Bernard Salt, në një koment të botuar pas publikimit të shifrave të regjistrimit, tha se krishterimi ndoshta kishte qenë në rënie në rritje për dekada, por rënia nuk ishte kapur me saktësi nga regjistrimi deri vitin e kaluar.

Salt tha se një studim i shifrave të popullsisë që mbulon rritjen natyrore dhe migrimin neto sugjeroi që shumë njerëz e injoruan çështjen e fesë, e cila është vullnetare, deri në regjistrimin e fundit. Feja është një nga temat e pakta që janë përfshirë në të 18 regjistrimet, duke filluar nga viti 1901.

Mark Coleridge, kryepeshkopi katolik i Brisbane, tha se rënia e numrit katolik “nuk ishte surprizë e madhe”, duke shtuar se ishte e qartë për disa kohë se kisha nuk ishte më fuqia që ishte dikur. “Por ne mbetemi një pakicë e madhe, e angazhuar gjerësisht në shërbim të komunitetit, duke përfshirë arsimin, shërbimet sociale, shëndetin dhe kujdesin për të moshuarit,” tha ai.

Shërbimi në komunitet është një fushë ku transformimi fetar i Australisë është më i dukshëm. Në kohë fatkeqësish natyrore, të tilla si përmbytjet që goditën Australinë lindore në fillim të këtij viti, grupet bamirëse të bazuara në besim luajnë një rol të madh në rimëkëmbjen, duke ofruar ndihmë dhe ngushëllim për viktimat. Sikh, myslimanë, hindu, budistë dhe grupe të tjera mbështetëse fetare tani mund të gjenden duke punuar së bashku me grupet bamirëse të krishtera për të ndihmuar viktimat.

Mes zymtësisë së numrave në rënie, traumës së përçarjes anglikane dhe pasojave nga skandali katolik i abuzimit seksual të fëmijëve, ka disa pika të ndritshme për të krishterët. Mijëra të tjerë të anketuar të regjistrimit e përshkruajnë veten si i përkasin kishave ortodokse lindore dhe apostolike asiriane, ose si të krishterë pa emërtim të caktuar.

Numri i njerëzve që identifikohen si anëtarë të Kishës Pentekostale, një emërtim i madh protestant, ra paksa, por kishat pentekostale dhe të tjera “karizmatike” që theksojnë lutjen dhe shërimin e përbashkët po tërheqin një numër të madh emigrantësh nga vendet ishullore të Paqësorit dhe Afrika, sipas Singleton. .

Të fundit nga rubrika