Mustafa e sheh të rëndë marrëveshjen e Ohrit: Kurti po tensionon situatën në veri

Ish-kryeministri Isa Mustafa ka thënë se kryeministri i Kosovës Albin Kurti po krijon reagim ndërkombëtar dhe, sipas tij, po mundohet të fitojë poena për shtensionim të situatës

Ish-kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa

Ish-kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa, kritikon kryeministrin Albin Kurti për tensionim të situatës në vend.

Ai në një intervistë për KP thotë se Kurti po krijon reagim ndërkombëtar dhe sipas tij, po mundohet të fitojë poena për shtensionim të situatës.

Mustafa thekson se Kurti s’mund t’i ikë zbatimit të marrëveshjes së njohjes reciproke me Serbinë, duke eskaluar situatën në veri.

Marrëveshjen e Ohrit e konsideron më të rëndë se atë të 2013-ës.

Ndër të tjera, Mustafa flet edhe Asociacionin dhe për masat e BE-së ndaj Kosovës.

Ish-kryeministri i Kosovës dhe ish-lideri i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Isa Mustafa, deklaron se nuk ka pasur nevojë që të tensionohet situata në veri të vendit dhe që kryetarët e komunave atje nuk kanë pasur nevojë të “instalohen në zyrat e tyre me njësi speciale të Policisë”.

“Problemi është se zoti Kurti po tensionon situatën në veri, por jo vetëm veri po krijon një tensionim të situatës, po krijon një reagim ndërkombëtar lidhur me këtë dhe pastaj në një formë po dëshiron që të marrë poenta për shtensionim, për një situatë që nuk ka pasur nevojë që të tensionohet, nuk ka pasur nevojë që të çohen gjitha ato forca policore në veri, nuk ka pasur nevojë që kryetarët e komunave në veri të instalohen në zyrat e tyre me njësi speciale të policisë, sepse nuk është Njësia Speciale e Policisë së Kosovës për të vendosë kryetarët e komunave në zyrë, por kanë një rol tjetër, e tani çfarë do të thotë kjo është një çështje krejt tjetër.”, thotë ai.

Ish-kretari i LDK-së ka bindjen se situata në veri të vendit është ndërlikuar që nga viti i kaluar, kur është biseduar për targat e automjeteve e pastaj, sipas tij, me marrjen e masave të ndryshme në veri të vendit, siç thotë ai, që kanë të pakoordinuara me ndërkombëtarët.

Ai potencon se kryeministri s’mund t’i ikë zbatimit të marrëveshjes së njohjes reciproke me Serbinë, siç nënvizon ai, përmes veprimeve të eskalimit të situatës në veri.

“Ka qenë një praktikë në veri të vendit kanë qenë ndërhyrje të madha, ato janë bërë me pajtueshmëri ose me një koordinim me amerikanët dhe me vendet e QUINT-it, edhe me komunitetin ndërkombëtar në përgjithësi me NATO-n dhe KFOR-in dhe ato kanë munguar kësaj radhe, pse kanë munguar duhet të japë arsye dhe shpjegim z.Kurti se pse kemi ardhur në këtë situatë që në Bruksel dhe në Ohër të pranohet një situatë e cila nuk ka qenë fare e paraparë që më herët të bëhet, sepse ka qenë e paraparë të bëhet një marrëveshje për njohje reciproke, një marrëveshje e fundit dhe e stabiliteti të sigurisë, themi e përkohshme që siguron një status quo që është bërë atje, por është bërë dhe është pranuar nga z.Kurti. Prandaj z.Kurti nuk mund të ikë zbatimit të kësaj marrëveshje përmes veprimeve të ndryshme të eskalimit të situatës në veri të vendit, çfarë ka bërë deri më tani.”, shtoi ai.

Mustafa flet edhe për çështjen e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

Lidhur me marrëveshjen mbi parimet për krijimin e Asociacionit, të vitit 2015 ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Mustafa shprehet se dokumenti është bërë si obligim i tyre që të implementohet ligji për ratifikimin e marrëveshjes së parë, të vitit 2013, kur Kosova dhe Serbia kanë arritur marrëveshjen e parë për normalizimin e marrëdhënieve.

“Sa i përket dokumentit të vitit 2015 unë e marrë përgjegjësinë, sepse s’e kemi bërë dokument pa vetëdije, dokumenti është bërë si obligim i yni që të implementojmë ligjin paratifikimin e marrëveshjes së parë, sepse marrëveshja e vitit 2013 është ratifikuar në Kuvendin e Kosovës, atëherë nuk kam qenë as kryeministër, as nuk ka qenë deputet, kam qenë kryetar i LDK-së, i një partie e cila ka qenë në opozitë. Dhe në vitin 2015 unë e kam trashëguar detyrimin me ligj që qeveria duhet të implemetojë marrëveshjen në vitin 2013 dhe unë kam punuar që të gjej dhe që me një alternativë të implementimit të asaj të atij ligji dhe asaj marrëveshje, prandaj ka lindur dhe ai dokument i vitit 2015 dhe nuk dua që kjo baza dhe zanafilla është në vitin 2013, aty është ratifikuar një marrëveshje me 2 /3 të deputetëve është ratifikuar me ligj dhe tani ndërkombëtarët thonë se ju me ligj e keni obliguar shtetin e juaj që ju të bëni Asociacionin, por në atë periudhë nuk e kam bërë unë, por e ka bërë qeveria e z.Thaçi, nuk të fajësoj atë qeveri, sepse nuk e ka bërë me dëshirë ose me qejf, por e ka pasë obligim ndërkombëtar”, thotë ai.

Sipas Mustafës, shumë më e rëndë është marrëveshja e Ohrit e arritur më 18 mars ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Të rëndë e sheh ai edhe çështjen e pozitës se Kishës Ortodokse serbe, e cila është paraparë në pikën e shtatë të marrëveshjes së Ohrit.

“Konsideroj se shumë më e rëndë është marrëveshja e Ohrit sesa ajo e vitit 2013, ajo që është ratifikuar në kuvend për arsyeje në vitin 2015 ne me dokument e kemi përcaktuar se statuti i Asociacionit duhet të trajtohet nga gjykata kushtetuese, dhe kur Gjykata Kushtetuese konstaton se statuti është në harmoni me kushtetutën, atëherë bëhet Asociacioni, por nuk mund të bëhet pa një shqyrtim dhe vendim të Gjykatës Kushtetuese. Tani nuk është paraparë, por vetëm është ndryshuar cilësimi i asociacionit nga asociacion në vetëmenaxhim të komunitetit serb”.

“Çfarë është vetëmenaxhimi i komuniteti serb për mua është e paqartë, a është një lloj autonomie apo ai asociacion konvertuar në vetëmenaxhim, por më shumë përngjan një lloj të autonomisë të qytetarëve serbë në Kosovë sesa në një asociacion ose një bashkësi si në Zajednic siç e kanë quajtur Vetëvendosje dhe praktikohet akoma dhe kryetari i kuvendit të bëjë gjithmonë shërbehet me këtë shprehje jo me bashkësi dhe asociacion, sepse ju ka bërë ndërdyjë ajo. Mendoj që është e rëndë edhe çështja e pozitës se Kishës ortodokse serbe e cila është paraparë në pikën e shtatë të marrëveshjes së Ohrit, por janë pranuar si të tilla si të implemtohen pa e dëmtuar në mënyrë qetësore shtetin dhe kushtetutshmërinë e vendit”, tha ai.

Lidhur me draft-statutin e kryeministrit të Shqipërisë Edi Rama për Asociacionin, ish-kreu i LDK-së thotë se ajo nuk ishte detyrë e Ramës por e Kurtit.

Ai thotë se nuk mund të kritikohet kryeministri shqiptar për draft-statutin, nëse qeveria nuk del me propozim të vetin.

“Unë s’e kam parë atë dokument, mirëpo nuk ka qenë ne themi në detyrën e z.Rama që të bëjë, ajo detyrë ka qenë e kryeministrit Kurti dhe Qeverisë Kurti, sepse edhe kërkesa ndërkombëtare edhe Bashkimit Evropian ka qenë qeveria duhet të sjellë një propozim se si qeveria sheh implementimin e marrëveshjes së Ohrit edhe pikë së 7 të vetëmenaxhimit dhe 10 që të bëjnë implementimin e marrëveshjeve të gjitha marrëveshjeve, të cilat janë përcaktuar më parë. Përderisa qeveria nuk del me një propozim të vetin, atëherë ne mund të akuzojmë dhe të kritikojmë Ramën, pse Rama, unë jam i bindur se Rama se nuk e ka bërë kokë në vete edhe nuk është një dokument që Rama është ulur dhe e ka shkruajtur….Rama përpos asaj që ka dorëzuar te gjermanët-francezët do të thotë që nuk ka ecur më tutje dhe e ka lënë te disa institucione të Bashkimit Evropian. Prandaj, unë e kisha parë të nevojshme që këtë të bëjë qeveria e jo kryeministri i Shqipërisë, sepse po krijohen edhe relacione në opinion jo të mira edhe ndaj kryeministrit Rama dhe Shqipërisë.”, shprehet ai.

Mustafa flet edhe për masat e Bashkimit Evropian ndaj Kosovës.

Derisa potencon se Kosova ka qenë e respektuar nga Bashkimi Evropian, ai shtron pyetjen se nëse BE tërheq masat ndaj Kosovës, “ a do të jemi sikur në gjendjen që ishim më parë?”.

“Problemi është se ndaj Kosovës për herë të parë janë aplikuar sanksione pa marrë parasysh se çfarë thotë Bashkimi Evropian këto janë sanksione, sepse janë marrë masa të cilat në një formë e sanksionojnë Kosovën qoftë në ndihma financiare të cilat duhet t’i marrë Kosova, qoftë në pjesëmarrje ne institucione te ndryshme ndërkombëtare, qoftë në takime të ndryshme, qoftë në takime tjera përpos procesit të dialogut dhe tani shtrohet pyetja se kur Kosovës do t’i hiqen këto masa sanksionuese që i ka vënë Bashkimi Evropian ose se pse ndodhi që sanksione të tilla të ndërmerren ndaj njësive Ushtrisë së Kosovës, të cilës iu ndalua pjesëmarrja në ushtrimet ushtarake të NATO-së, përkatësisht KFOR-it, vetëm sa kishin filluar më parë, për mua shtrohet kjo pyetje çfarë do të ndodhë kur komuniteti ndërkombëtar do të jetë i kënaqur me sjelljen e Kosovës dhe do të tërheqë këto sanksione, por, edhe nëse tërheq, a do të jemi sikur në gjendjen që ishim më parë. Në një gjendje në të cilën komuniteti ndërkombëtar nuk ka pas vërejte ndaj Kosovës, Kosova ka qenë e respektuar nga Bashkimi Evropian dhe institucionet e ndryshme të lidhura me Bashkimin Evropian, në qoftë se këto lacione janë të cenuara ose të dëmtuara, atëherë shtrohet pyetja se si ato të cenohen dhe unë jam i bindur se nuk do të cenohen për një kohë shumë të gjatë në nivelin që kanë qenë më parë, pa marrë parasysh se çfarë ka dëshirë të thotë tani qoftë Vetëvendosja ose partitë që janë në pushtet.”, thotë ai.

Mustafa i quan tërësisht të gabuara deklaratat e ministres së Punëve të Jashtme, Donika Gërvalla, e cila para dy javësh, në forumin e Dubrovnikut i është referuar Bashkimit Evropian si “tigër prej letre”.

Ai thekson se Kosova nuk mund ta bëjë asnjë hap pa BE-në.

“Mendoj se reagimet e ministres së Jashtme kanë qenë reagime totalisht të gabuara, se nuk mundet një ministre e Jashtme me u shpreh në formë të tillë ndaj institucioneve ndaj Bashkimit Evropian, tani neve na pëlqen diçka dhe nuk na pëlqen nga Bashkimi Evropian, ne mund të kemi një përshtypje se ata po përkrahin Serbinë sesa Kosovën, edhe Serbia mund të ketë një përshtypje të veten se po përkrahin Kosovën sesa Serbinë, mirëpo ne duhet të jemi të vetëdijshëm se asnjë hap nuk munden me e bërë përpara pa një bashkëpunim me Bashkimin Evropian, dhe nuk jemi ne Kosova te cilët ia diktojmë Bashkimit Evropian se kush do të jetë institucioni ose njeriu në Bashkimin Evropian i cili do të merret me këto çështje…Mirëpo, ne duhet të respektojmë këto institucione dhe asesi të bëhemi një arbitër i Bashkimit Evropian se kush bën e kush nuk bën, sepse ne nuk mund të bëjmë zgjidhje, sepse zgjidhjen e bëjnë ata.”, shton tutje ai.

Shija e redaktorit

Spanja kampione e Evropës për herë të katërt

Ka mbaruar super ndeshja mes Spanjës dhe Anglisë në kuadër të finales së Kampionatit Evropian 2024. Pas një loje fantastike, Spanja ka përmbyllur ndeshjen me...

Spanja në finale, mposht Francën

Kombëtarja e Spanjës ka arritur kualifikimin në finale të Euro 2024, pasi mposhti me rezultat 2:1 kombëtaren e Francës në gjysmëfinale. Në pjesën e dytë...

Ballkani triumfon në ndeshjen e parë kualifikuese në Ligën e...

Ballkani ka fituar 2-1 ndaj Santa Coloman në 1/8 e fazës kualifikuese në Ligën e Kampionëve. Ndeshja nisi me një ritëm të qetë, por që...

Të fundit nga rubrika