Njerëzit që “vallëzuan deri në vdekje”

Në korrik të vitit 1518, banorët e qytetit të Strasburgut, atëherë pjesë e Perandorisë Romake, u prekën nga një dëshirë e papritur dhe në dukje e pakontrollueshme për të kërcyer. Histeria filloi kur një grua e njohur si Frau Troffea, në heshtje nisi të bënte lëvizje të pakontrolluara në rrugë. Ajo kërceu për gati një javë, dhe pa kaluar shumë kohë, i ishin bashkuar dhe shumë të tjerë

Në vitin 1518, një ‘murtajë kërcimi’ hasi në qytetarët e qytetit francez Strasburg, të cilët thuhet se kërcenin në mënyrë të pakontrolluar për ditë të tëra, me rezultate fatale. Është një ngjarje e çuditshme që vazhdon të magjepsë artistët dhe shkrimtarët, shkruan “BBC”.

Megjithëse tingëllon si një legjendë, “Murtaja e kërcimit” nuk është e vetmja e llojit të saj. Është e dokumentuar me të dhëna historike të shekullit të 16-të.  Histeri të ngjashme janë shfaqur në Zvicër, Gjermani dhe Holandë, megjithëse ishin më pak të vogla në përhapje.

Si të gjitha historitë e mira të murtajës, edhe kjo fillon me ogur. Një yll shtrihet nëpër qiell. Fushat vërshojnë. I ftohti i jashtëzakonshëm i pasuar nga nxehtësia ekstreme, e cila më pas pasohet në mënyrë të pashmangshme nga një uri ekstreme.

Në një ditë vere të hidhur në korrik 1518, një grua e quajtur Frau Troffea hyn në një shesh në Strasburg dhe fillon të kërcejë. Fillimisht, zgjohet kurioziteti nga kjo shfaqje e pazakontë publike. Ata shikojnë një grua që nuk mund të ndalet. Ajo kërcen për gati një javë, e rrëzuar herë pas here nga lodhja, por kryesisht e patrembur nga shenjat e tjera paralajmëruese të trupit si dhimbja, uria, turpi. Nuk ka muzikë. Të tjerë janë bashkuar. Deri në gusht do të ketë qindra. Ashtu si ajo, ata nuk mund të shpjegojnë veten e tyre. Ata kërcejnë si të detyruar, këmbët të gjakosura dhe gjymtyrët që dridhen.

Një poezi e marrë nga një kronikë bashkëkohore përshkruan “gratë dhe burra që kërcejnë e kërcejnë në tregun publik, në rrugica e rrugë, ditë e natë” derisa “sëmundja” më në fund pushon. Kronikat e mëtejshme përshkruajnë masat e marra nga autoritetet në përgjigje.

Një shkrimtar përshkruan kërcimtarët që u dërguan me karrocë në faltoren e Shën Vitusit jashtë qytetit, ku atyre “u jepen kryqe të vegjël dhe këpucë të kuqe”. Një tjetër përmend marrëveshjet më të drejtpërdrejta të bëra për kërcimtarët për t’i lodhur ata në nënshtrim, me “persona… të caktuar posaçërisht për të kërcyer me ta për pagesë, nën muzikën e daulleve dhe tubave”. Kjo nuk ndihmon.

 

Shumë shembuj të “plagëve të vallëzimit” u regjistruan në Evropë gjatë epokës mesjetare dhe të hershme moderne

Në 400 e ca vjet që nga kjo ngjarje e çuditshme, për të ashtuquajturën “murtaja e vallëzimit” të Strasburgut, janë ofruar shumë teori për të shpjeguar se çfarë ka ndodhur saktësisht. Është një ngjarje që na ka mbërthyer edhe sot e kësaj dite, duke ftuar ritregime dhe duke frymëzuar artistë dhe kreativë që t’i kushtojnë vëmendjen e tyre këtyre ngjarjeve të çuditshme.

Këtë javë, dy vepra të mëdha me temë rreth murtajës së kërcimit po publikohen: ylli i popit, Florence dhe albumi i The Machine Dance Fever dhe autori më i shitur Kiran Millwood “Hargrave-The Dance Tree”. Të dy kanë përdorur idenë e koreomanisë (siç u quajt fenomeni më vonë) për të krijuar vepra shumë zhytëse që meditojnë mbi kufizimin dhe rrëmbimin.

Edhe pse tani është shembulli më i famshëm, Strasburgu nuk ishte i vetmi qytet me “murtajën e vallëzimit” që goditi Evropën gjatë epokës mesjetare dhe të hershme moderne.

Shumë raste të vallëzimit të pakontrolluar ose kërcënues u regjistruan në Gjermani, Francë dhe pjesë të tjera të Perandorisë së Shenjtë Romake. Në shekujt e mëparshëm, këto ngjarje u interpretuan si ndëshkim hyjnor ose zotërim demonik, i korrigjuar me zgjidhje fetare si procesione, mesha ose ndërhyrje të drejtpërdrejtë nga priftërinjtë. Dy dekada përpara verës së vitit 1518, një klerik në Strasburg i quajtur Sebastian Brant, shkroi në alegorinë e tij satirike “Anija e budallenjve” “që vallëzimi dhe mëkati janë një në llojin e tyre”, duke fajësuar Satanin për të gjithë këtë “vallëzimi i trullosur i  homoseksualëve”.

Disa vite pas incidentit në Strasburg, mjeku Paracelsus filloi një sërë traktatesh mbi koreomaninë, duke përfshirë sëmundjet që privojnë njeriun nga arsyeja e tij, si vallëzimi i Shën Vitusit, sëmundja e rënies, melankolia dhe çmenduria dhe trajtimi i duhur i tyre.

Paracelsus, i cili tani është më i njohur për punën e tij pioniere mbi kiminë në mjekësi, argumentoi se ky fenomen ishte ndoshta më shumë tokësor sesa hyjnor. Ai sugjeroi se “venat e qeshur” të një personi mund të provokonin një “ndjesi gudulisëse” që ngrihej nga gjymtyrët e tyre në kokë, duke e turbulluar gjykimin dhe duke provokuar lëvizje ekstreme derisa gjaku i tërbuar u qetësua.

Kjo nuk ishte për të hequr plotësisht mëkatin. Ata që prekeshin më së shpeshti nga kërcimi, shkroi Paracelsus, përfshinin “prostituta dhe të poshtër që kënaqen duke luajtur kitarë dhe lahutë… kënaqin çdo epsh, kënaqësi trupore, imagjinatë dhe fantazi”. Shtjellimet e tij mbi shkaqet e mundshme ishin më pak arkaike. Ai argumentoi se “imagjinata” ishte një fajtor më i besueshëm se Zoti apo djalli. Imagjinata, tha Paracelsus, “jo vetëm që fluturon nga një shtëpi në tjetrën… por gjithashtu kalon shumë shpejt nga një qytet dhe vend në një tjetër, në mënyrë që me imagjinatën e vetëm të një personi, murtaja të mund të vijë në një qytet të tërë ose vend.”

Ky interpretim përputhet më ngushtë me teoritë aktuale rreth sëmundjeve psikogjenike masive, të shkaktuara nga rrethana febrile politike dhe sociale. Për një kohë kishte spekulime nëse ergota(një myk i gjetur në kërcellin e thekrës që mund të sjellë halucinacione dhe konvulsione të fuqishme) mund të ishte përgjegjës, por këto, kryesisht janë hedhur poshtë. John Waller, autori i librit më të njohur jofiktiv mbi temën “Një kohë për të kërcyer, një kohë për të vdekur: Historia e jashtëzakonshme e murtajës së kërcimit të 1518”, në vend të kësaj e karakterizon koreomaninë si një “epidemi psikike” të ngjashme me të tjerët rreth botës që përfshin reagime të tjera të pavullnetshme trupore si të qeshurit ose të fikëtit.

Koreomania moderne

Në fund të fundit, historia e një vere surreale në Strasburg është pikërisht ajo: një histori.

Vallëzimi masiv është dokumentuar në të paktën gjashtë kronika të ndryshme bashkëkohore, lëvizjet e kërcimtarëve thuhet se vazhdojnë për javë të tëra. Frau Troffea përmendet si nxitës në disa prej tyre. Përtej kësaj, detajet fillojnë të ndryshojnë. Janë dhënë data të ndryshme fillimi ku theksohen metoda të ndryshme të trajtimit të fenomenit. Si në shumë ngjarje të tjera historike, nga fragmentet është nxjerrë një portret.

Albumi i ri i Florence + the Machine, Dance Fever është frymëzuar nga fenomeni  dhe përfshin një këngë të titulluar  “choreomania”

Pavarësisht nga faktet aktuale, përralla vazhdon të mashtrojë imagjinatën tonë. Një figurë e vetmuar që ndez një lëvizje masive, një vallëzim kaq magjepsës, kaq konsumues, sa e kapërcen vullnetin individual dhe kufizimin fizik, ndonjëherë me pasoja vdekjeprurëse. Është lloji i ngjarjes që fut në grackë edhe ata prej nesh që vazhdojmë të shkruajmë për të sot, proza ​​jonë e mbushur me detaje të stërholluara për dëmin e shkaktuar në gishtërinjtë e lodhur të këmbëve dhe pompën e zemrës së Frau Troffea-s.

Vallëzimi i pakontrolluar ka një efekt magjepsës tek ata që e mendojnë atë.

Këtë verë, vetë murtaja e kërcimit rikthehet seriozisht. Albumi i pestë i Florence + The Machine, “Dance Fever”, merr shenjat e tij nga impulset e pandalshme të koreumanisë.

Shënimet shoqëruese të publikimit përshkruajnë interesin e aktores Florence Welch për këtë pikë të paqëndrueshme takimi midis lëvizjes energjike dhe panikut moral, si dhe prekjen e rezonancës së dukshme të temës në një album të regjistruar gjatë pandemisë Covid-19, kur “vorbulla e lëvizjes dhe bashkimit” ishte edhe e munguar edhe e parashikuar.

Një murtajë kërcimi është një temë e përshtatshme për dikë që dëshiron të eksplorojë pasigurinë dhe ndryshimin. Rreshtat e hapjes së këngës Choreomania  shkruar para pandemisë janë çuditërisht parashikuese: “Dhe unë jam duke u çmendur në mes të rrugës, me bindjen e plotë të dikujt që nuk i ka ndodhur kurrë në të vërtetë diçka vërtet e keqe”.

Është, gjithashtu, e përshtatshme për një këngëtare kaq të preokupuar vazhdimisht nga trupi si një mjet shprehjeje. Videot muzikore për këngët e albumit “King and Heaven is Here” shfaqin të njëjtin grup kërcimtarësh që vërtiten rreth Welch, me lëvizjet e tyre të pafrenuara teksa godasin me këmbët dhe rrahin fundet.

 

Ndërkohë, romani i fundit nga autori Kiran Millwood Hargave, “Pema e vallëzimit”, shikon në mënyrë specifike ngjarjet e supozuara të incidentit të Strasburgut të vitit 1518 përmes jetës së grave të përfshira në të.

Në versionin e Millwood Hargrave, murtaja e kërcimit bëhet një pikëllim vetëm për femra: duke filluar me Frau Troffea, duke lëvizur “sikur po tërhiqet midis dy litarëve djallëzorë të kapur rreth gjymtyrëve të saj” dhe duke krijuar një dërrmim dërrmues të “trupave pulsues” që prishin dhe shqetësojnë gjithçka rreth tyre. E shkruar në vetën e tretë, historia shihet kryesisht përmes syve të Lisbet, një bletareje shtatzënë, e cila është e ngurtësuar nga humbja dhe kërkon të zgjidhë misteret e familjes me të cilën është martuar. Ajo është një shikuese, jo një pjesëmarrëse. Por ndërsa kërcimi ndryshon natyrën e qytetit, ndryshon edhe atë. Zbulimet shpalosen. Dëshirat arrijnë në krye. Kjo fije narrative është e thurur së bashku me portrete të shkurtra të grave që i bashkohen vallëzimit: gra që kanë humbur baballarët, djemtë ose mendjen; gra që kanë njohur pasionin të cilave u është mohuar; gra që mbeten kalimtare derisa nuk mund t’i rezistojnë premtimit të lirisë që gjendet në qendër të një turme që lëkundet.

“The Red Shoes” e Powell dhe Pressburger është një nga shumë veprat e artit të magjepsura nga ideja e dikujt “të pushtuar” nga kërcimi.

Në “Pemën e vallëzimit”, ka pika të qarta për t’u theksuar në lidhje me autonominë e grave – “zemërimi femëror dhe dëshira femërore” është mënyra se si Millwood Hargrave e karakterizon preokupimin qendror të romanit dhe fuqinë që gjendet në bërjen objekt frike.

Një murtajë kërcimi për çdo moshë

Ngjarjet e trazirave masive kanë mahnitur gjithmonë artistët. Ka diçka thelbësisht magjepsëse në një moment ku pëlhura shoqërore prishet, konvencioni zëvendësohet me ngjarje shumë më të çuditshme dhe më të pashpjegueshme. Në rastin e koreomanisë, ajo që shfaqet nuk është vetëm një ndjenjë e futjes ose e vetëshkatërrimit por edhe protesta fizike. Aktualisht, ideja e një murtaje kërcimi regjistrohet jo vetëm si një gjë e çuditshme, por diçka më çliruese. Sado e frikshme të jetë, një kërcim i pandalshëm ka edhe një joshje në të. Çfarë mund të ndodhë nëse ne e lejojmë veten të rrëmbehemi siç duhet? Çfarë mund të arrihej me atë ndjenjë, nëse do të përsëritej në trupat e qindra njerëzve të tjerë që do të lëvizinin rreth nesh?

Vallëzimi mund të jetë një mjet i fuqishëm i protestës fizike

Shija e redaktorit

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

FFK prezanton nesër përzgjedhësin e ri të Kosovës

Federata e Futbollit të Kosovës (FFK) përmes një njoftimi zyrtar ka bërë të ditur se nesër (e shtunë) do të bëhet prezantimi i përzgjedhësit...

Të fundit nga rubrika