Shahu si lëndë zgjedhore në shkolla, cilat janë pengesat dhe përfitimet e saj?

Seketari i Federatës së Shahut në Kosovë, Burhan Misini, ka thënë se një qëllim i federatës mbetet hyrja e lëndës së shahut në kurikulat mësimore, në cilësinë e lëndës zgjedhore.

Se cilat do të ishin përfitimet e kësaj lënde dhe pengesat drejt realizimit të këtij qëllimi, emisioni “Shpirti i Vikendit” me Xheneta Asllani në Radio Dukagjini sjell një intervistë me seketarin e Federatës së Shahut në Kosovë Burhan Misini dhe trajnerin e shahistin Mentor Bislimi.

Një pengesë drejt shahut në cilësinë e lëndës zgjedhore, Misini thotë se janë kushtet e paracaktuara të MASHTI-t dhe MKRS-së, kushte këto që Misini i cilëson si “të papranueshme”.

“Qëllimi kryesor i Federatës së Shahut të Kosovës edhe vitet e kaluara edhe në të ardhmen siç e ceku edhe Mentori, është hyrë lënda mësimore si landë zgjedhore, të hyjë nëpër shkolla. Ky është qëllimi. Kemi kontaktuar me MASHTI-n, MKRS-n por ku po ngecim është kushti që lënda të ligjërohet nga mësuesi i Edukatës Fizike, gjë që për neve është pak e papranueshme, sepse një trajnim treditor i një arsimtari për të dhënë këtë lëndë nuk më duket e rregullt, ndërsa ministria sa po më duket nuk ka dëshirë të shtojë edhe staf me pagesë, kështu po mundohen që “all in one” (të gjitha në një)”, ka deklaruar ai.

Por sa shkolla të shahut ekzistojnë aktualisht në vend? Trajneri Bislimi thotë se është vetëm një.

“Momentalisht shkolla e vetme e shahut që ekziston në Kosovë është Shkolla e Shahut “Dardania” ku të rinjtë mund të shkojnë dhe të fillojnë të mësojnë hapat e parë të mësimit, mirëpo ka edhe mënyra të bollshme sot, përmes internetit, përmes librave që të fillojnë të mësojnë shahun. Loja e shahut ka përfitime siç thamë edhe në ngritjen e koncentrimit, mënyrën kritike të të menduarit, ndikon në zgjerimin e kapacitetit të memories në përgjithësi. Shahu është një lojë komplekse, përbëhet prej tri fazave, mirëpo fillestarët duhet të orientohen jo në hargjimin e kohës mirëpo duhet të orientohn më shumë në dy fazat e tjera, por principet e lojës së shahut duhet t’i zbatojnë. Principi domethënë varësisht prej kohës sa ata e kanë në dispozicion për mësimin gjatë ditës, sepse loja e shahut është lojë ditore, ajo duhet të luhet çdo ditë që të perfeksionohet. Sa më shumë praktikë aq më mirë! Mirëpo principet nuk duhen mësuar në mënyrë të ngurtë, por ato duhet të dihen si të zbatohen, ka përjashtime mirëpo duhet të dinë ku të zbatohen e ku jo”, ka thënë ai.

Se shahu është një lojë shumë e bukur e krahas kësaj është edhe ushqim për trurin pajtohen që të dy. Por aftësitë në shah janë të lindura apo produkt i punës?

“Talenti në çdo sport është shumë i rëndësishëm, mirëpo mendoj që puna e bën të veten. Puna dhe mënyra se si duhet të mësohen metodat e punës, sepse talenti është 3-5 për qind, mirëpo jo çdoherë, nëse ti nuk e praktikon, nëse nuk e luan, nëse nuk i përkushtohesh një larmie të caktuar për avancim, atëherë talenti do të jetë një kapital i vdekur”, ka thënë trajneri dhe shahisti, Mentor Bislimi.

Ky i fundit ka thënë se interesimi i të rinjve është duke u rritur vazhdimisht, dhe në të po kontribuojnë emisionet vendore, siç është ai i ‘Shpirtit të vikendit”.

Se nga kur preferohet të fillohet të mësohet, trajneri Bislimi ka thënë se mosha e preferuar për të filluar hapat e parë në shah është mosha 4-vjeçare, ndonëse sipas tij nuk përjashtohen as rastet në histori kur kanë filluar më herët.

Shija e redaktorit

Sulmuesi i përfaqësueses së Kosovës Muhamet Hyseni zyrtarizohet tek AC...

Të verdhit e rrezikshëm siç njihen në futbollin danez “AC Horsens” kanë arritur të bëjnë goditje të rëndësishme për afatin e ri kalimtar të...

Fermeri 74 vjeçar i shtëpisë së të moshuarve e funksionalizon...

Domate, speca, tranguj, kunguj e plot lloje të tjera perimesh janë të gjeturat e stinës në këtë serrë, mu në zemër të kryeqytetit. Ajo gjendet...

Shefja e katalunasve në Parlamentin e Spanjës: S’do të ndalemi...

Partia katalunase “Junts per Catalunya” kanë marrë një iniciativë në Parlamentin e Spanjës për t’i kërkuar Qeverisë së Spanjës njohjen e pavarësisë së Kosovës...

Të fundit nga rubrika