Stadiumi 974

I vetmi vend ujor me një pamje spektakolare të horizontit të Dohas, Stadiumi 974 u ndërtua duke përdorur kontejnerë transporti të çertifikuar standarde dhe elementë çeliku modularë, duke i bërë jehonë portit aty pranë dhe historisë industriale të parcelës.

Rezultati është një arenë e veçantë, plot ngjyra dhe tërësisht moderne. Koncepti i stadiumit është projektuar nga Fenwick Iribarren Architects.

Dizajni i zgjuar modular i stadiumit nënkuptonte se kërkoheshin më pak materiale ndërtimi normale sesa në zhvillimin tradicional të stadiumit, gjë që ndihmoi në uljen e kostove të ndërtimit.

Ndeshjet e Kupës së Botës
Stadiumi 974 do të presë shtatë ndeshje gjatë Kupës së Botës FIFA, me gjashtë ndeshje në grupe dhe një ndeshje me eliminim direkt në raundin e 16-të.

22 nëntor
Grupi C: Meksikë – Poloni (19:00 sipas kohës lokale)

24 nëntor
Grupi H: Portugali – Gana (19:00 sipas kohës lokale)

26 nëntor
Grupi D: Francë – Danimarkë (19:00 sipas kohës lokale)

28 nëntor
Grupi G: Brazil – Zvicër (19:00 sipas kohës lokale)

30 nëntor
Grupi H: Poloni – Argjentinë (22:00 me orën lokale)

2 dhjetor
Grupi G: Serbi – Zvicër (22:00 me orën lokale)

5 dhjetor
Raundi i datës 16: 1G v 2H (22:00 me orën lokale)

Si të arrini atje
Tifozët mund të hyjnë në vendin e ngjarjes duke përdorur metronë e Dohas. Stacioni Ras Bu Abboud (Linja e Artë) ndodhet 800 metra larg stadiumit.

Është gjithashtu në afërsi të Doha Corniche dhe mund të arrihet përmes vendkalimeve të këmbësorëve të sapozhvilluara.

Ndeshja hapëse
Stadiumi me kapacitet 40’000 turne u zbulua gjatë një nisje dixhitale në nëntor 2021 dhe priti ndeshjen e tij të parë gjatë ditës së hapjes së Kupës Arabe FIFA Katar 2021™, kur Emiratet e Bashkuara Arabe luajtën me Sirinë më 30 nëntor 2021.

Trashëgimia dhe qëndrueshmëria
Stadiumi i parë i ankesave të FIFA-s që mund të çmontohet plotësisht dhe të ripërcaktohet pas ngjarjes.

Kjo përfshin fleksibilitet në dizajn për të rindërtuar stadiumin me të njëjtin kapacitet në një vendndodhje të ndryshme ose për të ndërtuar vende të shumta më të vogla duke përdorur të njëjtat materiale.

Stadiumi mori një vlerësim me 5 yje nga Sistemi Global i Vlerësimit të Qëndrueshmërisë (GSAS) si për projektimin ashtu edhe për ndërtimin e tij.

Ulësja e tasit të stadiumit shmang nevojën për ajër të kondicionuar pasi është projektuar për t’u ajrosur në mënyrë natyrale. Struktura e përgjithshme prej çeliku e stadiumit mund të riciklohet dhe ripërdoret pas turneut, bazuar në çdo opsion të trashëguar që zgjidhet.

Metodat e efikasitetit të ujit të stadiumit sigurojnë që ai redukton përdorimin e ujit me 40% në krahasim me një zhvillim konvencional të stadiumit.

Stadiume tjera