Stadiumi Lusail

Dizajni i stadiumit është frymëzuar nga ndërveprimi i dritës dhe hijes që karakterizon fanarin ‘fanar’.

Forma dhe fasada e Lusail-it i bëjnë jehonë motiveve të ndërlikuara dekorative në tas dhe enë të tjera karakteristike të epokës së artë të artit dhe mjeshtërisë në botën arabe dhe islame.

Ndeshjet e Kupës së Botës
Vendi më i madh i turneut në Katar (kapaciteti i turneut 80 mijë) do të presë finalen, së bashku me ndeshjet gjatë çdo faze të Katarit 2022.

22 nëntor
Grupi C: Argjentina – Arabia Saudite (13:00 me orën lokale)

24 nëntor
Grupi G: Brazil – Serbi (2200 me orën lokale)

26 nëntor
Grupi C: Argjentina – Meksikë (22:00 me orën lokale)

28 nëntor
Grupi H: Portugali – Uruguay (22:00 me orën lokale)

30 nëntor
Grupi C: Arabia Saudite – Meksikë (2200 me orën lokale)

2 dhjetor
Grupi G: Kamerun – Brazil (22:00 me orën lokale)

5 dhjetor
Raundi i datës 16: 1H v 2G (22:00 sipas kohës lokale)

9 dhjetor
Çerekfinalja: W49 v 50 (22:00 sipas kohës lokale)

Gjysmëfinalja e 13 dhjetorit
: W57 – W58 (22:00 sipas kohës lokale)

Finalja e 18 dhjetorit
(18:00 sipas kohës lokale)

Si të arrini atje
Stadiumi do të shërbehet nga Linja e Kuqe e Metrosë së Dohas. Drejtuesit e automjeteve do të mund të hyjnë në stadium duke përdorur autostradën Al Khor. Do të ketë një sërë ambientesh parku dhe udhëtimi në afërsi të stadiumit. Pas vitit 2022, njerëzit do të jenë në gjendje të arrijnë objektin duke përdorur tramvajin e lehtë hekurudhor Lusail.

Trashëgimia dhe qëndrueshmëria
Plani aktual për stadiumin Lusail është të studiojë modifikimin e hapësirës së brendshme të lokalit për të strehuar një përzierje objektesh qytetare. Pas vitit 2022, vendi mund të shfaqë njësi banimi të përballueshme, dyqane, pika ushqimore, klinika shëndetësore dhe madje edhe një shkollë. Shtresa e sipërme mund të ripërcaktohet në tarraca të jashtme për shtëpi të reja dhe në një fushë futbolli të komunitetit të ndërtuar potencialisht brenda ambienteve.

Gjatë gjithë ndërtimit janë përdorur praktika të qëndrueshme ndërtimi. Uji i ricikluar përdoret për ujitjen e bimëve përreth stadiumit. Pajisjet efikase të ujit dhe sistemet e zbulimit të rrjedhjeve janë funksionale. Vendi i ndërtimit kursen 40% më shumë ujë të freskët sesa zhvillimet e stadiumit konvencional. Çatia e arenës është projektuar duke pasur parasysh qëndrueshmërinë.

Një material më i avancuar i quajtur Politetrafluoroetileni (PTFE) mbron stadiumin nga era e ngrohtë, ruan pluhurin dhe lejon dritën e mjaftueshme që fusha të rritet, ndërsa siguron hije për të reduktuar ngarkesën në klimatizimin e stadiumit. Stadiumi Lusail ka marrë një vlerësim me 5 yje nga Sistemi Global i Vlerësimit të Qëndrueshmërisë.

Stadiume tjera