Ekskluzive, eprorët serbë që dyshohet se organizuan masakrën e Reçakut (Dokument)

Në një dokument që ekskluzivisht e ka siguruar RTV Dukagjini, përmenden emrat dhe pozitat e 13 eprorëve të lartë serbë që dyshohen si përgjegjës për organizimin e masakrës së Reçakut. Dokumenti i vitit 1998 për krijimin e stafit ministror për siç thuhet shtypjen e terrorizmit në Kosovë mbanë vulën e Ministrisë së Brendshme të Serbisë dhe nënshkrimin e ish-ministrit, Vlajko Stojiljkoviq. Për zbardhjen e masakrës së 45 civilëve në Reçak, për herë të parë është vënë në lëvizje edhe Prokuroria Speciale e Kosovës

37 automjete të blinduara, tytat e tankeve të kthyera në drejtim të fshatit, forca speciale të armatosura deri në dhëmbë. Nga stacioni në Ferizaj, për në Reçak u ftuan edhe policë në detyrë e rezervë.  Në hyrje të Shtimes nuk ishin parë kurrë më shumë forca. Vëzhguesit që hartuan planin ishin vendosur javë më parë në malet e Reçakut.

Të gjithë ishin nën komandën e shefit të Forcave Speciale të Policisë serbe, Goran Radosavljević, i njohur si “Guri”.

Kështu përshkruhet se nisi aksioni ku u masakruan 45 civilë shqiptarë, në aktgjykimin e Tribunalit të Hagës ku u dënua 27 vjet burgim Vlastimir Gjorgjeviq.

RTV Dukagjini ka arritur ta sigurojë një provë nga ky rast – konkretisht atë P57, që tregon me emra dhe mbiemra ata që dyshohet se e organizuan masakrën e Reçakut.

Dokumenti që mban datën 16 qershor 1998 është klasifikuar si sekret shtetëror nga Ministria e Brendshme e Serbisë.

Aty zyrtarizohet krijimi i stafit ministror për shtypjen e terrorizmit.

“Formohet një staf për shtypjen e terrorizmit në AP /krahinën autonome/ të Kosovës dhe Metohisë i Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Serbisë (në tekstin e mëtejmë: Stafi) me seli në Prishtinë”.

Hierarkia është kjo:

Gjeneral Major Sreten LUKIĆ, Shefi i Shtabit, (Foto)

David GAJIĆ, Zëvendës Shefi i Shtabit -,

Radoslav Dinoviq, ndihmës Shefi për Intervenime dhe Planifikim Operacional,

Milorad Luković, ndihmës Shefi për Operacione Speciale -, (Foto)

Živko Trajković, ndihmës Shefi për Njësitë Speciale Antiterroriste – Nënkolonel, (Foto)

Goran Radosavljeviq, ndihmës shefi për njësitë speciale të policisë – majori (Foto)

Milutin Vukoviq, ndihmës shef për njësitë e mekanizuara dhe mbështetje teknike,

Novica Zdravković, ndihmës shefi për çështje dhe informacione kriminale dhe operative –

Radovan Učurević, ndihmës shef për të huajt dhe çështjet e hordhisë, ,

Milorad Rajičić, ndihmës Shefi për Logjistikë – Këshilltar i Lartë,

Raško Milenković, Asistent i udhëhequr për analiza – Këshilltar,

Kapiten Milan Čanković, Shefi i Komunikimit

Dobrašin Krdzić, Shefi i Trupave Mjekësore – Inspektori i Lartë

Dokumenti mbanë nënshkrimin e ministrit të atëhershëm, Vlajko Stojiljkoviq.

 

Kjo është hierarkia e eprorëve që dyshohet se kanë përgjegjësi në planifikimin dhe organizimin e masakrës së Reçakut.

Pikërisht për masakrën e Reçakut, Prokuroria Speciale e Kosovës është vënë në lëvizje.

Duke u thirrur në dëshmitë e kohës, në deklaratat e 63 dëshmitarëve të intervistuar dhe në provat e Tribunalit të Hagës, Prokuroria Speciale e Kosovës ka lëshuar fletëarreste ndërkombëtare për 18 persona serbë që dyshohen për pjesëmarrje në kryerjen e masakrës së Reçakut. Kjo është pohuar në përvjetorin e masakrës në Reçak nga Kryeministri.

Megjithatë Prokuroria Speciale nuk e ka konfirmuar këtë lajm, dhe nuk ka dhënë detaje se kush janë të dyshuarit për të cilët po kërkon të arrestohen.

Shija e redaktorit

Komuna e Prishtinës publikon çmimet e reja për trafikun urban

Komuna e Prishtinës në kuadër të Marrëveshjes së Kredisë mes Trafiku Urban Prishtinë dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh), me qëllim të...

Libraria “Dukagjini” fiton çmimin FIDES 2022 për kontributin korporativ

Libraria "Dukagjini" ka marrë të mërkurën e 18 janarit çmimin FIDES 2022 për kontribut korporativ. Ky çmim librarisë "Dukagjini", ju dha për kontributin e vazhdushëm...

Libraria Dukagjini vjen me “BookFest” në Albi Mall

Libraria “Dukagjini” dhe “Albi Mall” kanë bashkuar forcat për një superfestë të librit, me shumë aktivitete e superatmosferë. Për dhjetë ditë me BookFest-in e librarisë...

Më të lexuarat

FES të hënën publikon draft-statutin e Asociacionit

Fondacioni Friedrich Ebert (FES), të hënën e 30 janarit, do të prezantojë draft-statutin për “Asociacionin e Komunave në të cilat Komuniteti Serb i Kosovës...

Plagosja e nënës dhe vajzës në Fushë Kosovë – Si...

Një plagosje ndodhi të shtunën rreth orës 11:45 në rrugën ‘Besa Besë’ në Fushë Kosovë, ku nënë e bijë u plagosën nga një i...

Hetimet e para të IPK-së: Sabit Islami vdiq pasi plagosi...

Ndonëse ende nuk dihen shkaqet e plagosjes së dy grave në Fushë Kosovë, siç është raportuar gjatë shkëmbimit të zjarrit me policinë, i dyshuari...

Të fundit nga rubrika