Në kërkim të arit, minatorët zbulojnë një mamuth të ngrirë

Një minator gjatë kërkimit për ar, hasi në një mamuth të vjetër rreth 30 mijë vjet

Trupi i mamuthit foshnje i gjetur në fushat e arit Klondike, në Yukon, Kanada.

Travis Mudry gjersa po punonte më një ekskavator, dhe po gërmonte nëpër dheun e akullt në fushat e arit Klondike të Ykon në Kanada, hasi në një gjë të pazakontë.

Ai po gërmonte një mur të ngrirë dheu, ku papritur i kishte dalë një copë e madhe dheu. Së bashku me këtë copë, kishte dalë edhe një trup i një foshnje mamuth, i ngrirë.

“Mendova se ishte një buall i vogël në fillim,” tha zoti Mudry, 31-vjeçar, nga Alberta, shkruan The New York Times.

“Dhe pastaj dola, dhe po e kontrolloja, dhe kishte një bagazh, kështu që nuk kisha fjalë”, vazhdoi 31-vjeçari.

Mamuthi ishte i errët dhe me shkëlqim, me këmbë të shkurtra dhe gropa të thella e të theksuara. Kishte një trung të dobët, të rrudhur dhe një bisht, u shpreh Mudry.

Mudry shpejt thirri shefin e tij, Brian McCaughan, bashkëthemeluesin e një kompanie familjare të minierave të arit të quajtur Treadstone Equipment.

Mamuthi i gjetur nga minatori në dheun e ngrirë.

“Është para nesh që shkëlqen në diell dhe duket sikur sapo ka vdekur,” tha zoti McCaughan, 57-vjeçar, për zbulimin mamuthit.

Ekspertët vlerësojnë se mamuthi ishte pak më shumë se një muajsh kur u zhyt në baltë. Më pas u kap në kohë, i mbështjellë në shtresën e ngrirë të tokës të njohur si permafrost, gjatë epokës së akullit më shumë se 30,000 vjet më parë, tha Grant Zazula, një paleontolog për Qeverinë e Jukonit.

Që të ruhet kaq mirë, mamuthi duhet të jetë varrosur nga balta shumë shpejt, tha zoti Zazula.

Zazula i quajti rrethanat që ruan mamuthin “asgjë më pak se një mrekulli”.

Ndërsa, Joshua H. Miller, një paleontolog dhe profesor në Universitetin e Cincinnati, tha se mamuthët ishin të shumtë në të kaluarën në zonën e Yukon-it.

Zbulimi është i rëndësishëm për kërkime, tha zoti Miller. Ekspertët mund të kuptojnë më mirë anatominë dhe mjedisin e viganit, madje edhe kushtet që çuan në ruajtjen e tij të gjatë.

Ka gjithashtu një kuptim të thellë për popullin Trʼondëk Hëëchʼin , Kombin e Parë të Jukonit, në territorin e të cilit vdiq mamuthi, tha zoti Zazula. Ai beson se kjo është një mundësi për shërim për kombin, i cili ka pasur një shekull konflikt me kërkuesit e arit.

Mamuthi i gjetur, pas nxjerrjes nga dheu i ngrirë.

Sipas një njoftimi për shtyp të lëshuar javën e kaluar, pleqtë e Trʼondëk Hwëchʼin i dhanë mamuthit emrin Nun cho ga, “foshnje e madhe kafshë” në gjuhën Hän.