“Revolta shqiptare ndaj osmanëve”, botimi i “The Spectator” më 1880 i përkthyer në shqip

Botimi i vitit 1880 në "The Spectator" shpalos revoltën shqiptare si një akt "të guximshëm i kundërshtimit ndaj autoritetit osman", duke theksuar sfidat dhe tensionet e kohës në menaxhimin e territoreve shqiptare

Fotografi ilustrim: Hodo Pashë Sokoli.

Në një artikull të publikuar në revistën britanike, “The Spectator”, më 15 maj 1880, rrëfehet historia e një revolte shqiptare dhe shfaq vështirësinë që Kostandinopoja has në menaxhimin e territoreve shqiptare.

Revolta e vitit 1880, e përkrahur nga Hodo Pashë Sokoli, shpalli hapur pavarësinë nga autoriteti i Sulltanit, duke sjellë një sfidë për zbatimin e Traktatit të Berlinit dhe duke shfaqur një mungesë të qartë të autoritetit osman.

Revolta, në shkrimin e siguruar nga hulumtuesi dhe historiani, Bejtullah Destani për Portalin Dukagjini, paraqet një akt të guximshëm nga komuniteti shqiptar kundër vendimeve të Kostandinopojës dhe dëshirën që të rivendosë një autonomi të vërtetë për këtë rajon.

Incidenti përcakton vështirësinë që Kostandinopoja ka në menaxhimin e territoreve shqiptare dhe mungesën e një autoriteti të fuqishëm.

Traktati i Berlinit ka detyruar Sulltanin të dorëzojë disa rrethe Malit të Zi, por mungesa e një autoriteti të fuqishëm e bënë këtë proces të komplikuar.

Shqiptarët myslimanë, duke qenë kundër këtij vendimi, u ngritën në kundërshtim dhe hodhën poshtë autoritetin e Sulltanit.

Në krye të revoltës ishte Hodo Pashë Sokoli, i cili, me një “paraqitje dramatike” në një kuvend, shpalosi pavarësinë nga Padishahu dhe hodhi poshtë autoritetin turk.

Shkrimi i plotë nga revista “ The Spectator”  – 15 Maj, 1880:

REVOLTA SHQIPTARE

Incidenti shqiptar nxjerr në pah në mënyrën më të fortë vështirësinë qendrore të Çështjes Lindore, mungesën e ndonjë autoriteti të besueshëm ose të fuqishëm në Kostandinopojë. Sipas Traktatit të Berlinit, Sulltani pranoi t’i dorëzonte disa rrethe Malit të Zi, rrethe të domosdoshme për malësorët, nëse ata do të jetonin tash e tutje me bujqësi, dhe të braktisnin pozicionin e tyre si një klan që sfidonte armiqtë nga çdo anë. Porta, sipas mënyrës së saj të zakonshme, kundërshtoi dorëzimin e tokave, duke pretenduar publikisht se, duke qenë se ato ishin të pushtuara nga myslimanët, Sulltani nuk mund ta bënte veten të flijohej; dhe privatisht, se Pallati nuk mund të rrezikonte asnjë tronditje ndaj besnikërisë së Gardës Shqiptare, e cila mbron Yildiz Kioskë. Prandaj, toka të tjera u kërkuan, të pushtuara nga shqiptarët e krishterë, ose Mirditorët, dhe këto Sulltani më në fund pranoi të dorëzohej dhe Mali i Zi t’i pranonte.

Shqiptarët myslimanë, megjithatë, ishin ende të pakënaqur, duke pasur parasysh se malazezët kishin fituar një fitore; ata fituan mbi Mirditorët dhe ushtarët e Sulltanit, ata pushtuan vendet e lëshuara në forcë dhe kur erdhi dekreti, fiset e bashkuara, në një skenë me interes jashtëzakonisht dramatik, sfiduan menjëherë malazezët dhe hodhën poshtë autoritetin e Sulltanit. . Tani pretendohet se revolta është ekzagjeruar, se Mirditorët janë tkurrur – gjë që mund të jetë e vërtetë, ndikimi i princit malazez dhe i peshkopit Strossmayer është i madh në klan – dhe se turqit nuk janë të bashkuar; por pikat kryesore të skenës së 19 prillit, që përshkruhet nga një dëshmitar okular, nuk mund të jenë shpikur:–

 “Oborri i madh në Eski Sarai Scutari, i rrethuar me arkada në stilin italian të pallatit, është rreth një mijë katrorë. metra në madhësi. Nën ballkonin e madh ishin siguruar ulëse për rreth njëzet mysafirë të ftuar posaçërisht, të strehuar kundër diellit nga një baldacchino, mbi të cilin valëvitej flamuri që mbante Gjysmëhënën. Aty ulej kryepeshkopi katolik tetëdhjetë vjeçar, Mgr. Pooten, dhe dy ndihmësit e tij, Don Capuccio dhe Don Shiantoja, dhe Kryemyftiu i Skodrës, Hafiz Effendi. Një i ri i pashëm me kostum të qëndisur me ar, i shkëlqyeshëm me xhevahire, u ul midis dy personaliteteve kishtare. Ky ishte princi i Miridites, Bib Prenk Doda, i cili kishte mbërritur një mbrëmje më parë nga rezidenca e tij, Oroshi.

Pamja e kuvendit ishte më piktoreske. Krahas kostumeve evropiane, shiheshin rrobat e gjata dhe çallmat me ngjyra të hoxhave, oficerët turq me uniformat e tyre piktoreske, priftërinjtë katolikë me mantel të gjatë dhe kapelë të gjerë, burra nga Prizreni me xhufka të kuqe flakë e të thurura me ar, dhe fiset Miridite në të zeza., të cilin e mbajnë edhe sot e kësaj dite në kujtim të heroit të tyre kombëtar, Castriota. Gjithsej, rreth 2000 persona ishin në gjykatë. Në orën 11 u mblodhën të gjithë, dhe dyert ruheshin nga shqiptarë të gjatë, me musketa të prirura mirë. Mes heshtjes së vdekur, Hodo Beu u ngrit për të folur. Ky ushtar i vjetër 74-vjeçar, me tipare të bronzta dhe të vraga, foli si më poshtë:

‘ Vëllezërit e Baschikimi i Shipetaris! Ministrat e mbledhur në Berlin, në injorancë reale ose të shtirur për vendin tonë, na kanë dhënë neve, racën më fisnike, më të pastër të botës, një populli malor të ashpër që qëndron në shkallën më të ulët të qytetërimit dhe jeton me lëmoshë të Evropës. . Ne, pasardhësit e drejtpërdrejtë të Mbretit të Arnautëve, Iskanderit (Aleksandri i Madh), të braktisur nga e gjithë bota, të rrethuar nga një tufë ujqërsh lakmitarë, do të dimë të mbrojmë veten dhe varret e të parëve tanë.

Ne e kemi ndjerë atë me dhimbjen kur vëllezërit tanë në Podgoricza dhe Spuz iu dorëzuan armikut. Ne nuk do të ndërmarrim asnjë hap për të ndryshuar atë që tashmë është arritur; por ky është koncesioni i fundit që ne do të japim. Nesër të afërmit tanë – Hotti, Kastrati dhe Kelmen di – do të dorëzohen pa kushte. A do të bëhet kjo?” Një “Për” (Jo) me mijëra zëra u ngrit nga asambleja dhe folësi vazhdoi: “Tani, edhe unë, nuk do ta kem. Unë, Hodo Beu, u kam shërbyer me besnikëri pesë sulltanëve gjatë 50 viteve; por tani e njoh vullnetin e Padishahut të tanishëm, e heq dorë nga ai dhe nuk e njoh më as Padishahun, as Stambolin.’ Me këto fjalë folësi i moshuar grisi fytyrat e arta nga uniforma e tij dhe hodhi kapëset dhe medaljet e tij në tokë. Njëqind e pesëdhjetë oficerë turq e ndoqën shembullin e tij, i hoqën epoletat dhe medaljet dhe i shkelën me këmbë. Hodo Beu vazhdoi: -‘ Tani e kemi shpallur veten të pavarur nga Padishahu dhe nga ata efenditë në Stamboul, le t’i tregohemi vendit ashtu siç jemi në të vërtetë. Bairaktar i klanit Hotti, bëj detyrën tënde!’ Në këtë moment u shfaq një formë e lartë luftëtari, jatagan në dorë, në ballkon dhe me një goditje e çau në dy shtyllën që mbante flamurin e Gjysmëhënës.

Si një zog grabitqar gjigant i plagosur për vdekje, standardi i Sulltanit ra ngadalë dhe rëndë në tokë. Dhe tani flamurtari shpalosi flamurin e ri të kombit, që mbante në një fushë të kuqe luanin e kuq të shfrenuar shqiptar. Një ‘Se agalliemneenere’ i furishëm!’ jehoi nga kuvendi dhe Hodo Beu dha tani, me fjalë elokuente, një paraqitje të situatës dhe numëroi shanset që do të kishte partia e tij në konfliktin që pasoi së shpejti: “Ne kemi mjaft armë dhe duar për t’i përdorur ato. . Kemi municion prej vitesh; ne kemi vetëm para, sepse shqiptari është trim, por i varfër.” Menjëherë u ngrit i moshuari i Shoqatës së Tregtarëve dhe deklaroi se një sinod bankierësh – Pema, Bianchi, Summa, Paruzza, Nicolodjaba dhe të tjerë – ishin shprehur të gatshëm t’i dorëzonin selisë 500 napolona ari në ditë, për sigurimin e ushtarët me gjërat e nevojshme.

“Efekti i kësaj deklarate, nëse veprohet me përzemërsi, është se Traktati i Berlinit kërcënohet në efikasitetin e tij në dy pikat më të rëndësishme. Cedimi ndaj Malit të Zi anulohet, nëse Princi Nikolla nuk mund të pushtojë rrethet e dorëzuara në majë të shpatës, – një operacion shumë serioz dhe i dyshimtë; dhe dorëzimi i Epirit në Greqi është dukshëm i rrezikuar. Nuk është Shqipëria e madhe, e cila pothuajse mbulon Epirin, por Shqipëria e Veriut, ajo që është revoltuar; por shkëputësit janë të fuqishëm deri në Janinë dhe mund të protestojnë kundër Greqisë po aq ashpër sa edhe kundër Malit të Zi. Kjo, në të vërtetë, është ndoshta përllogaritja e Portës, e cila padyshim nxiti lëvizjen dhe dërgoi trupa në territorin e diskutueshëm me urdhër të fshehtë; ndonëse është e mundur, ose me të vërtetë e mundshme, që muslimanët shqiptarë, asnjëherë shumë të bindur, të kenë shkuar shumë më larg nga sa e prisnin ose dëshironin politikanët dinakë të Kostandinopojës. Sido që të jetë, mund të merret si e sigurtë se as Greqia dhe as Mali i Zi nuk do të ndërmarrin pushtimin, nëse mund ta ndihmojnë, shqiptarët mund të vendosin në terren 30.000 burra, por sigurisht jo të lëvizin një ushtri që i afrohet. atë numër. Ata janë ndër njerëzit më të guximshëm në botë, pushtojnë një territor që është një kështjellë natyrore dhe një nga pjesët më të bukura të Evropës dhe, nëse sulmohen nga forca të pamjaftueshme, mund të bëjnë një mbrojtje të tmerrshme.

Mbetet, pra, nëse Traktati do të zbatohet, të zbatohen mjete më të mëdha se çdo në vend, dhe nga do të merren ato? Ato nuk ekzistojnë në Kostandinopojë. Duke supozuar se Fuqitë janë sinqerisht në një marrëveshje, e cila, për sa i përket Austrisë, mund të jetë e dyshimtë, dhe të jenë të gatshme të bëjnë presion të papërmbajtshëm ndaj qeverisë turke, cili do të jetë rezultati? Sulltani do të deklarojë mungesën e parave, mungesën e burrave dhe frikën nga Garda Shqiptare, dhe ose do të qëndrojë i turbullt joaktiv, ose do të dërgojë trupa që ose do të jenë me gjysmë zemre ose haptazi favorizuese për çështjen shqiptare. Ata do të marrin muaj për të kryer punën e tyre, duke i shtyrë kështu malazezët në dëshpërim, ose ndoshta do të dështojnë në të, pasi turqit nuk i kanë nënshtruar kurrë tërësisht klanet shqiptarë që nga përmbysja e tyre e parë. Sulltani, në fakt, nuk është aq i fortë sa të zbatojë traktatet e tij, edhe nëse do të ishte i gatshëm; dhe ai nuk është i gatshëm, megjithëse mund t’i nënshtrohet presionit ekstrem.

Megjithatë, Fuqitë nuk mund të lejojnë që Traktati i Berlinit të bjerë në zbatimin e tij të parë në rrethana të vështira dhe duhet ose të zbatojnë dispozitat malazeze, ose të nënshtrohen për të parë Princin Nikolla t’i shpallë luftë Turqisë, siç e ka kërcënuar tashmë, dhe kështu të rihapin gjithë Pyetja Lindore. Ata nuk do të nënshtrohen, mund të jemi të sigurt, por ku është forca e nevojshme për t’u marrë? Austria mund të pranojë që të jetë e detyrueshme e Evropës në këtë çështje, por a do të tërhiqen trupat austriake, kur puna u krye, nga pozicioni më i mirë në Adriatik ? Italia mund të dërgonte një forcë përtej Adriatikut, por a do të pajtohej Austria me shpërblimin e propozuar italian – zgjedhjen e një Princi italian të Shqipërisë – apo do t’i bindeshin arnautët e egër një Princi të tillë, kur bashkatdhetarët e tij i kishin mundur? Një forcë e përbërë është e vështirë për t’u formuar, e vështirë për t’u menaxhuar dhe e ekspozuar ndaj rrezikut të grindjeve midis kombeve të ndryshme nga të cilat ajo përbëhet; dhe forca neutrale, të themi për zviceranët, për të cilën flitet aq shpesh në diskutimet që i paraprinë luftës, është e paarritshme.

Thuhet, nga shkrimtarët aty për aty, se është e mundur, duke e izoluar Shqipërinë – duke e ndaluar atë, pra çdo komunikim me epirotët, malazezët, bullgarët dhe turqit – t’i reduktojë klanet në arsye; por ky do të ishte një proces i gjatë dhe do të kërkonte, atë që nuk duhet arritur, vullnetin e mirë të të gjitha shteteve, përfshirë Turqinë, të angazhuara në ruajtjen e kordonit sanitar. Ajo që kërkohet me të vërtetë është një Suzerain në Kostandinopojë, të cilit mund t’i besohej dhe urdhri i të cilit si Komandant i Përgjithshëm. Shefi do të lëvizte regjimentet që u përkisnin të gjitha shteteve të Ballkanit. Tridhjetë mijë serbë, boshnjakë, malazezë, bullgarë dhe grekë do ta kryenin detyrën mjaft lehtë dhe do t’u besohej rikthimi. lodhet nga marrja e urdhrit nga Kostandinopoja, e cila, në rrethanat e supozuara, nuk do të kishte asnjë interes të shtypte asnjë shtet, ose të neglizhonte interesat ose paragjykimet e veçanta të ndonjë klani.

Është një pushtet si ai që ushtron qeveria indiane mbi princat e saj vasalë, i cili nevojitet për të zgjidhur të gjitha këto çështje dhe që është e kotë ta kërkojmë te Sulltani, i cili, megjithatë, është, si në teori ashtu edhe në fakt, arbitri universal. . Ai duhet të kryejë marrëveshje të rëndësisë së fundit për miliona të cilët, në Thesali, Epir, Maqedoni dhe Armeni, tani po jetojnë nën një sundim terrori, të mbajtur nga të parregullt nominalisht në pagën e tij; dhe ai jo vetëm që nuk është i gatshëm të zbatojë marrëveshjet e tij, por nuk është në gjendje të zbatojë asnjë dispozitë që kërkon shfaqjen e forcës.

Ai nuk do të bëjë asgjë kur i bindet dhe nuk mund të bëjë asgjë kur kundërshtohet. Në Maqedoni, atij i kërkohet të sanksionojë formimin e një Qeverie të veçantë, e cila në fillim nuk do të ketë trupa në dispozicion; dhe në Armeni, për të ulur kurdët dhe çerkezët, të cilët i torturojnë të krishterët po aq në kundërshtim me të, aq edhe në kundërshtim me rregullat e zakonshme të marrëdhënieve njerëzore. Ai nuk ka asnjë mjet, kur fillon rezistenca, të zbatojë forcën e nevojshme; megjithatë, siç janë rregulluar gjërat aktualisht, asnjë zëvendësues i punës për të nuk mund të jetë aq sa sugjerohet. Fuqitë janë në pozitën e njerëzve të detyruar të japin goditje përmes një perde e cila errëson menjëherë shikimin e tyre dhe shuan ndikimin e goditjeve të tyre. Përpara se të mund të bëjnë ndonjë gjë efektive, ata duhet të heqin perden dhe bëma do të kërkojë të gjitha aftësitë diplomatike që kanë në dispozicion.

Ata duhet të vendosin në Kostandinopojë një pushtet, qoftë të hapur apo të mbuluar, i cili do dhe mund ta zbatojë me ndershmëri dhe shpejtësi Traktatin; dhe krijimi i një pushteti të tillë, me Sulltanin ende në Kostandinopojë, për sytë e njeriut duket krejt i pashpresë. Mund të gjendej një Vezir i Madh që do ta bënte atë dhe që nuk do të vritej; por ku mund të gjente forcë një njeri i tillë, në një kryeqytet ku tani nuk paguhet askush dhe ku monarku ka vështirësinë më të madhe për të nxitur kasapët të furnizojnë delet për konsum pallati!

Bejtullah Destani hulumtues dhe historian, ka siguruar shkrimin për Portalin Dukagjini.

Shija e redaktorit

Realizohet fotografia familjare e samitit në Tiranë

Siç e do zakoni, pjesëmarrësit në samitin “Ukrainë-Europa Juglindore”, që po mbahet në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, kanë realizuar “fotografinë familjare” Presidenti i Ukrainës,  Vlodymyr...

Osmani: Momenti i njohjes së Kosovës do të vijë bashkë...

Në Tiranë ka nisur mbërritja e liderëve nga Evropa juglindore në samitin për Ukrainën, që po organizohet me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi...

Cristiano Cardoso, braziliani i Drenicës

Po stërvit shumë larg nga shtëpia, por në Skenderaj ndihet sikur në shtëpi. Cristiano Cardozo është portieri brazilian i Drenica Futsal, të cilin krahas punës...

Të fundit nga rubrika