Si u bë Katari një lider botëror në “sportswashing”

Kupa e Botës 2022 më në fund është në Katar

Doha,,Qatar,,January,2022:,Flags,With,Fifa,And,Qatar,2022

Kupa e Botës 2022 është më në fund këtu – disa vjet larg nga një pasdite dhjetori me dëborë në Cyrih, kur drejtuesit e FIFA-s e shpallën Katarin si mikpritës të turneut më të ndjekur dhe më të famshëm të futbollit. Për më shumë se një milion vizitorë që udhëtojnë në Gjirin Arabik për të ndjekur turneun – dhe 5 miliardë shikues të parashikuar që vijnë nga shtëpia – konkursi njëmujor premton të jetë mjaft spektakël.

Së pari, ka pamjet. Qeveria e Katarit ka shpenzuar të paktën 220 miliardë dollarë për projekte infrastrukturore, nga sistemet e reja të tranzitit të shpejtë dhe akomodimet luksoze deri te autostradat dhe aeroportet e rinovuara. Raportet e lajmeve i kanë kushtuar një mbulim të konsiderueshëm arritjeve ekonomike dhe teknologjike të vendit. Pastaj, ka tingujt. Organizatorët e ngjarjeve janë mbështetur në disa nga emrat më të mëdhenj të sportit për të promovuar turneun, duke përfshirë futbollistin në pension David Beckham.

Deklaratat e tyre për shtyp i kanë dhënë besueshmëri veçorive të kupës jashtë sezonit të Katarit. Dhe sigurisht, ka ndjenja. Përtej stadiumeve të tij mahnitëse, vendi ka dalë jashtëqendra argëtimi miqësore për familjen, muzetë dhe resortet e klasit botëror, si dhe festivalet e përditshme dhe zonat e fansave—këto të fundit, të pajisura me muzikë të drejtpërdrejtë dhe alkool. Atraksione si këto kanë për qëllim t’i japin energji turistëve të kujdesshëm për të tërhequr besnikërinë e qytetit të tyre në një vend të panjohur.

Pamjet, tingujt, ndjenjat—të gjitha e bëjnë këtë Kupë Bote këstin e fundit të një ngjarjeje mega që, për dekadën e fundit, është përhapur në tregjet në zhvillim dhe tani ka arritur në një vend në Lindjen e Mesme. Dhe për kritikët e Katarit, ky është pikërisht problemi.

Përhapja e lajmeve lajkatare, mjekët e famshëm dhe atmosferat zhytëse janë ndër shenjat e një praktike shqetësuese të njohur si “Sportswashing” (“Larje sportive”. Larja e sportive është një term që përdoret për të përshkruar praktikën e individëve, grupeve, korporatave ose qeverive që përdorin sportet për të përmirësuar reputacionin e dëmtuar nga keq bërjet. Larja e sportive mund të realizohet përmes organizimit të ngjarjeve sportive, blerjes ose sponsorizimit të ekipeve sportive ose pjesëmarrjes në një sport).

I krijuar për herë të parë në vitin 2015, termi i referohet përdorimit të sporteve ndërkombëtare nga një shtet për të pastruar imazhin e tij publik. Sipas argumentit, shtetet pastruese mbajnë rekorde të dëmtuara që dëmtojnë imazhin e tyre dhe pengojnë interesat e tyre, kështu që ata investojnë në sport për të larguar audiencën e synuar nga gabimet e tyre. Në këtë aspekt, larja e sporteve është një formë e pastrimit të reputacionit, ku sportet shërbejnë si një mjet i manipulimit të informacionit. Dhe për shkak se autokratët kaq shpesh kryesojnë regjime me reputacion të keq, sulmet e tyre në sport zakonisht ngrenë akuza për pastrim.

Katari nuk është shteti i parë që e vë në dorë këtë mjet. Kupa e Botës 1934 e Italisë Fashiste, Lojërat Olimpike Verore 1936 e Gjermanisë Naziste dhe Lojërat Olimpike Dimërore të fundit të Kinës komuniste përmenden shpesh në trajtimet e larjes sportive. Megjithatë, shteti i Gjirit e ka dëshmuar veten në mesin e praktikuesve më të aftë të larjes sportive. Aktorët demokratë do të bënin mirë ta mbanin mend këtë pasi Kupa e Botës vjen dhe shkon. Pastrimi i Katarit – dhe shembulli që ai jep për regjimet e tjera autoritare – është e sigurt që do të durojë.

Perandoria Sportive e Katarit

Vendimi i FIFA-s për t’i dhënë Katarit Kupën e Botës 2022 ishte pa dyshim i rëndësishëm. Por mbyll sytë dhe mund të keni humbur mënyrat e shumta që ambiciet e futbollit të Katarit shtriheshin përtej ofertës së tij fituese. Një javë pas sigurimit të turneut, organizata jofitimprurëse e zhvillimit të Dohas, Fondacioni Katar (QF), lidhi një marrëveshje prej 220 milionë dollarësh me FC Barcelona për të sponsorizuar fanellat e klubit spanjoll. Gjashtë muaj më vonë, një krah i fondit të pasurisë sovrane të Katarit, Katar Investment Authority (QSI), pagoi deri në 58 milionë dollarë për të marrë nën kontroll klubin francez Paris Saint-Germain. Dhe vetëm disa muaj pas kësaj, konglomerati i medias shtetërore, Al Jazeera, doli jashtë130 milionë dollarë për të drejtat e transmetimit të ndeshjeve të Ligue 1 për familjet franceze. Këto përpjekje janë përshpejtuar vetëm në vitet që nga ajo kohë, me megayjet si Lionel Messi, Neymar dhe Kylian Mbappé duke veshur fanella të zbukuruara me Qatar Airways.

Ambiciet e Katarit nuk kufizohen as në futboll. Ky komb i vogël i Gjirit ka shpenzuar dekada duke ndërtuar një perandori të madhe sportive të fuqizuar nga investime të mëdha në klube, gara dhe konfederata në gjashtë kontinente. Këto investime janë tregues se si larja e sporteve në shekullin e sotëm ka përparuar nga ajo e shekujve të kaluar.

Së pari, pastruesit e mundshëm nuk mbështeten më në organizimin e garave. Aty ku fashistët e Italisë dhe nazistët e Gjermanisë iu drejtuan ngjarjeve mega për të joshur dhe impresionuar publikun e huaj me shfaqjet e infrastrukturës ikonike dhe suksesit atletik, shtetet sot i angazhojnë me lehtësi këta publikë në tokën e tyre. Katari, për shembull, ka rrugë të shumta për të arritur audiencën në Francë: përmes komenteve, duke formuar përmbajtjen që transmetojnë; nëpërmjet tregtisë, duke partnerizuar me markat që blejnë; dhe përmes komunitetit, duke drejtuar klubet që ata mbështesin. Nga organizimi dhe transmetimi i turneve deri tek sponsorizimi dhe zotërimi i ekipeve, qasja e gjerë e Katarit ndaj angazhimit të huaj merr shenjat e saj nga zinxhiri i vlerës së futbollit – aktivitetet e biznesit që kërkohen për t’i ofruar sportin konsumatorëve.

Për më tepër, pastruesit e sotëm nuk punojnë më vetëm. Regjimet autokratike të Italisë dhe Gjermanisë morën pjesën e luanit të kredisë për ngjarjet mega që organizuan në shtëpi; për të hyrë në shoqëritë e huaja, megjithatë, regjime të tilla duhet të ndajnë kredinë me ndërmjetësit. Në rastin e Katarit, dy lloje ndërmjetësuesish udhëheqin rrugën: ndërmarrjet shtetërore si QSI dhe beIN Sports (dikur një degë e Al Jazeera) dhe organizatat joqeveritare të organizuara nga qeveria si QF. Këto firma janë përgjegjëse për nënshkrimin e dhjetëra marrëveshjeve shumëmilionëshe me ekskluzivitete dhe federata në të gjithë Evropën, Amerikën e Veriut dhe Oqeaninë, duke përfshirë markat dhe dashamirës të Katarit gjatë rrugës. Ndërmjetësuesit si këta vazhdojnë dhe lulëzojnënga hiri i globalizimit – domethënë, panopolia e rregullatorëve dhe poroziteti i sektorëve që lejojnë firmat e mbështetura nga shteti të manovrojnë. Ky manovrim është se si aktorët në shoqëritë e hapura bëhen agjentë të drejtorëve të pastrimit.

Investimet sportive janë tërheqëse për shtetet sepse vijnë me përfitime. Disa nga këto – ndoshta më të rëndësishmet – janë financiare. Në të vërtetë, gazetarëve dhe avokatëve që shpërfillin ekonominë e sportit humbasin një motiv kyç pas pjesëmarrjes së shtetit. Ekonomia e futbollit, për shembull, është e paqëndrueshme, për shkak të sistemit të rënies nga kategoria në industri, rregullave të lara dhe kostove të pambuluara të punës. Megjithatë, duke zotëruar zinxhirin e vlerave të futbollit, Katari ka gjetur mënyra për të sjellë një fitim: transmetuesit dhe sponsorët e Katarit kontribuojnë fonde për klubet në pronësi të Katarit, duke financuar talentin e tyre, dhe më pas klubet e përdorin atë talent për të promovuar transmetuesit dhe sponsorët e Katarit, duke rritur fundin e tyre. linjat. Përfitimi nga sporti është një rrugë për këtë shtet rentier për të diversifikuar ekonominë e tij të naftës dhe gazit.

Si shpërblehet pastrimi

Krahas këtyre përfitimeve financiare janë ato me reputacion. Larja e sportit është më shumë se rastësi e atletikës dhe shkeljeve. Për pastruesit aspirantë, ka të bëjë me aftësinë bankare të sporteve për të diskredituar, zhvendosur dhe zhvlerësuar përmbajtjen potencialisht të dëmshme që arrijnë audiencën globale. Autokratët i kthehen pastrimit kur perspektivat për të lëvizur mendjet duke manipuluar informacionin duken të arsyeshme.

Le të fillojmë me tingujt, domethënë kur sportet përdoren për të diskredituar përmbajtjen e dëmshme. Këtu, pastrimi merr formën e një referimi personazhi: një ndikues që ndan një dëshmi për t’i dhënë besueshmërinë e tij kauzës së tjetrit. Në disa raste, këto referenca përpiqen të avancojnë tregime të favorshme. Në vitin 2019, atleti i famshëm David Beckham vizitoi disa nga objektet e Kupës së Botës të Katarit, duke lavdëruar stadiumet dhe hotelet “e shkëlqyer” dhe “të sigurt” të vendit. Vëzhgimet e anglezit mund të kenë qenë të vërteta, por ato përgënjeshtrojnë raportet e përhapura për shfrytëzimin e emigrantëve në të gjithë ndërtimin dhe mikpritjen e gadishullitsektorët. Këto përfshijnë diskriminimin e pagave dhe konfiskimin e pasaportave, strehimin e ngushtë dhe josanitar të jetesës, dhe – kur parashtroni ankesa – hakmarrjen e punëdhënësit dhe ndalimin shtetëror.

Në raste të tjera, këto referenca synojnë të kundërshtojnë komentet negative. Në vitin 2014, një kanal britanik i lajmeve zbuloi se Katari kishte punësuar firmën globale të PR Portland Communications për të sprapsur vështirësitë e Kupës së Botës duke përdorur një blog të prodhuar. Dhe së fundmi, një hetim i Sunday Times zbuloi se një rrjet kriminal me bazë në Indi kishte hakuar emailet e kritikëve të Kupës së Botës, siç thuhet me urdhër të autoriteteve të Katarit. Gazetaria e mprehtë bëri mirë që i ekspozoi këto përpjekje, por njeriu pyet veten se si ndryshe shteti i Gjirit mund të manipulojë tregun e vëmendjes.

Pastaj kemi pamjet, domethënë kur sportet përdoren për të zhvendosur përmbajtjen e dëmshme. Në këto raste, pastrimi funksionon si një perde tymi: një mjegull lajmesh emergjente që mbulojnë mbulimin e ngjarjeve të tjera. Shumë nga kritikët e Katarit shtrojnë akuzat e tyre në këtë argument, të bindur se, me çdo moment historik të ri të Kupës së Botës, audienca bëhet më pak e vetëdijshme, më pak e shqetësuar, më pak e prekur nga keqbërjet e shtetit. Por a qëndron ky pohim kundër provave?

Ende jo. Deri më sot, vetëm një studim është përpjekur të analizojë mbulimin e lajmeve të Kupës së Botës të Katarit. Bazuar në një pjesë të tërthortë të gazetave britanike, doli në përfundimin se mbulimi ishte “jashtëzakonisht negativ”, me praktikat abuzive të punës dhe shkeljet e të drejtave të njeriut shtytësi kryesor. Rezulton se Kupa e Botës nuk e ka zhvendosur përmbajtjen e dëmshme – siç mund të besojnë vëzhguesit e larjes sportive – por ka të ngjarë ta ketë ftuar atë.

Për të qenë të sigurt, Katari është përpjekur të formësojë se si mediat e huaja mbulojnë turneun e tij. Vetëm muajin e kaluar, autoritetet e Katarit përditësuan kushtet e lejeve që u lëshojnë ekipeve ndërkombëtare të filmit, duke i ndaluar ata të regjistrojnë në ndërtesat qeveritare, universitetet dhe kampet e punës. Intervistimi i migrantëve të shfrytëzuar është bërë shumë më i vështirë. Megjithatë, duket se kupa e Katarit mund të jetë duke shkaktuar atë që shkencëtari politik Victor Cha e quan “Olympic catch-22”, ku ngjarjet sportive si Lojërat Olimpike nxjerrin në pah anën e pakëndshme të shoqërive të mbyllura. Larja e sporteve, me fjalë të tjera, nuk është domosdoshmërisht përfitimi që duket të jetë.

Për çfarë të shikoni

Përtej tingujve dhe pamjeve janë ndjenjat, domethënë kur sportet përdoren për të zhvlerësuar përmbajtjen e dëmshme. Kjo po pastron IRL: atmosfera kaq zhytëse dhe argëtuese sa të infektojnë emocionet e përdoruesve. Paralojërat dhe portat e pasme, brohoritjet dhe pankartat, ulërimat dhe zbavitjet – përvoja e ditës së ndeshjes, për spektatorët, mund të jetë aq joshëse dhe elektrike sa të ndryshojë mënyrën se si ata mendojnë për markat e rrethuara dhe kombet represive. Zyrtarët e Katarit po llogarisin në këtë, duke shkuar aq larg sa të ofrojnë tifozët e ekipeve të turneut fluturime falas, bileta falas dhe strehim falas për të ardhur dhe të përjetojnë personalisht Katarin dhe kupën e tij. Kapja, natyrisht, është se spektatorët duhet të marrin pjesë në një shfaqje koregrafike për të hapur ngjarjen dhe duhet t’u raportojnë autoriteteve çdo kritikë ndaj Katarit që zbulojnë në mediat sociale.

Nëse kjo formë e fundit e larjes sportive funksionon është ajo që rrezikohet tani, pasi tifozët e futbollit në shoqëritë e hapura fillojnë të planifikojnë se cilat lojëra do të shikojnë, me cilët miq dhe familjarë, në cilat bare dhe kopshte. Me lojërat aktive, llojet e artikujve të lajmeve që ata ndajnë në bisedën në grup do të kenë rëndësi. Llojet e personaliteteve të cilëve u kushtojnë vëmendje do të kenë rëndësi. Temat e bisedës për të cilat ata mblidhen do të kenë rëndësi. Në fund të fundit, mënyra se si Kupa e Botës së Katarit diskutohet tani dhe kujtohet më vonë, do të formësojë nëse investimet marramendëse të vendit gjatë dekadës së fundit shpërblehen me reputacion.

Sepse sapo të përfundojë turneu, atletët do të kthehen në klube si Paris Saint-Germain – dhe pastrimi do të kalojë në ciklin e tij të ardhshëm.

Shija e redaktorit

Gazetari i RTV Dukagjinit, Dardan Idrizi shpallet fitues i çmimit...

Në ditën e shënimit të 20 vjetorit të themelimit të Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës (AGK), kjo organizatë ka mbajtur një event, në të...

Fotografia familjare e Samitit në Tiranë

Siç e do zakoni, pjesëmarrësit e Samitit në Tiranë për Ballkanin Perëndimor dhe Bashkimit Evropian, kanë realizuar "fotografinë familjare" në ambientet e Hotel Marriott,...

Çfarë do t’i sjellin Kosovës ujditë në samitin e BE-së...

Të martën e 6 dhjetorit, samiti në Tiranë do të jetë i pari midis Bashkimit Evropian dhe Ballkanit Perëndimor që zhvillohet në territorin e...

Më të lexuarat

BE merr ‘anë’ në raportet mes Kosovës dhe Serbisë

Emrimi i Nenad Rashiq, Ministër për Kthim dhe Komunitete nga Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka ardhur një muaj pas bojkotimit të institucioneve të...

Zotëria i parë i Kosovës për Vuçiqin: Ish-Ministri i “kasapit...

  Zotëria i parë i Kosovës, Prindon Sadriu ka shpërndarë një lajm në rrjetin e tij social Facebook, ku presidentin e Serbisë, Aleksandar Vuçiq e...

Serbia gjobitet nga FIFA për Kosovën

Federata e Futbollit të Serbisë është gjobitur nga FIFA të mërkurën për deklarata politike të  bëra në kuadër të Kupës së Botës që po...

Të fundit nga rubrika