Trençevska: Ata që janë në grevë, duhet të paguhen nga SASHK-u

Trençevska shtyn SASHK-un që të paguajë punëtorët të cilët janë në grevë

Jovanka Trençevska, ministrja e Punës dhe Politikës Sociale

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska ka thënë se e drejta për grevën e arsimit e cila po mbahet prej disa ditësh në Maqedoninë e Veriut, është e rregulluar me Ligjin për marrëdhënie të punës dhe marrëveshjet kolektive për mbrojtjen dhe edukimin e fëmijëve.

Ajo theksoi se punëdhënësi duhet t’i paguajë kontributet, por pagën neto të secilit të punësuar duhet ta paguajë Sindikata e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës së Maqedonisë.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska

”Neni 240 jep të drejtën e grevës, dhe neni 241 i referohet faktit që sindikata duhet të paguajë rrogë. Kjo është një grevë për të kërkuar avancimin e të drejtave të punëtorëve. SASHK me vendimin për grevë kërkon harmonizim me pagën minimale, ndërsa ligji për pagën minimale ka afat prej gjashtë muajsh për harmonizim”, ka thënë Trençevska.

Ndër të tjerash, ajo ka deklaruar se nga punëtorët në çerdhe është kërkuar që të mbahet evidencë se kush janë në grevë, në mënyre që shteti të mund t’ua paguajë rrogat atyre që kanë shkuar në punë rregullisht, e të tjerët t’ia kërkojnë SASHK-ut.

Ndryshe, është dita e nëntë që nga fillimi i kësaj greve, pas kërkesës së SASHK-ut, për ngritjen e pagave për 18 për qind, të cilën e kishte refuzuar Qeveria, duke ofruar vetëm 10 për qind të mësimdhënësve.

Maqedoni: SASHK-u vazhdon grevën në arsim

Shija e redaktorit

111 vjet që nga shpallja e pavarësisë së Shqipërisë

Sot 111 vjet më parë në Vlorë, përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën pavarësinë e shtetit shqiptar. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të...

Presidentja Osmani udhëton për në Tiranë, merr pjesë në Samitin...

Presidentja e Kosovës, me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, ka udhëtuar për në Tiranë ku do të marrë pjesë në Samitin III...

“Revolta shqiptare ndaj osmanëve”, botimi i “The Spectator” më 1880...

Në një artikull të publikuar në revistën britanike, “The Spectator”, më 15 maj 1880, rrëfehet historia e një revolte shqiptare dhe shfaq vështirësinë që...

Të fundit nga rubrika