Avokati Gorani: Gjyqësori dhe sistemi prokurorial i Kosovës funksionojnë në bazë të trendeve

Avokati Visar Gorani në emisionin "Mr G" në Radio Dukagjini ka thënë se deri në vitin 2019 nuk ka ekzistuar “Dhuna në familje” si vepër e veçantë ne Kodin Penal të Republikës së Kosovës

Avokati Visar Gorani, i ftuar në emisionin "Mr G" në Radio Dukagjini

Avokati Visar Gorani, i ftuar në emisionin “Mr G” në Radio Dukagjini me Gent Gorani, ka thënë se dhuna është temë e gjerë e diskutimit në të gjithë botën.

“Duke marrë parasysh mbrojtjen që ofrojnë ligjet në fuqi në trajtimin e dhunës në familje, mund të konstatojmë se të njëjtat parashohin kryesisht masa preventive dhe të kësisoj jo gjithëherë mund të konsiderohen si mbrojtje efikase”, ka thënë Gorani.

Ndërsa për kompetencën për lëshimin e urdhërave të mbrojtjes, Gorani tha se i kanë gjykatat kompetente.

Gjersa për rastin e vrasjes së gruas shtatzënë ka thënë se duke marrë parasysh natyrën e veprimit te kryesit te saj, veprimet e kryesit të veprës mund të kualifikohen si vrasje e rëndë dhe si e tillë e konsideron dhe fakti që ka privuar nga jeta gruan shtatëzënë dhe anëtaren e familjes.

Avokati Gorani ka theksuar se të tilla raste ndodhin dhe në rajon e botë por në Kosovë, sipas tij ka një shoqëri civile dhe mediume shumë aktive, të cilat bashkërisht kanë krijuar një front të fuqishëm në luftimin e këtyre dukurive.

Tutje ai shtoi se me të tilla raste përballet në përditshmëri. Mes tjerash, avokati Gorani ka treguar se deri në vitin 2019 nuk ka ekzistuar “Dhuna në familje” si vepër e veçantë ne Kodin Penal të Republikës së Kosovës.

Tutje Gorani ka theksuar se gjyqësori dhe sistemi prokurorial i Kosovës funksionon në bazë të trendeve dhe kjo tregon një jo konsistencë të sistemit të drejtësisë.

“Politika duhet te ofroj mbështetje maksimale qe gjyqësori të ketë kushte adekuate për punë, ndërkaq sa i përket punës së sistemit gjyqësor dhe prokuror, në kontekstin kuantitativ punojnë shumë por në aspektin kualitativ ka shume vërejtje”, ka potencuar Gorani.

Avokati Gorani ka thënë se ndonjëherë ka ndëshkime të buta për vepra të ndryshme penale por sipas tij, nuk qëndron një standard i vendosjes. “Ne nuk kemi një standard të vendosjes sepse ka raste kur për vepra të njëjta dënohen ndryshe”.

Derisa sa i përket veprës penale “Dhuna në familje”, Gorani ka theksuar se ka raste kur viktima për shkak kushteve të dobëta ekonomike ndryshon deklaratën në favor të kryesit të veprës gjatë zhvillimit të procedurës.

Shija e redaktorit

Albina Kelmendi dhe familja do të performojnë në natën e...

Shqipëria e cila këtë vit prezantohet nga Albina Kelmendi me familje me këngën “Duje”, do të performojnë në natën e dytë gjysmëfinale, më 11...

Komuna e Prishtinës publikon çmimet e reja për trafikun urban

Komuna e Prishtinës në kuadër të Marrëveshjes së Kredisë mes Trafiku Urban Prishtinë dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh), me qëllim të...

Libraria “Dukagjini” fiton çmimin FIDES 2022 për kontributin korporativ

Libraria "Dukagjini" ka marrë të mërkurën e 18 janarit çmimin FIDES 2022 për kontribut korporativ. Ky çmim librarisë "Dukagjini", ju dha për kontributin e vazhdushëm...

Më të lexuarat

‘Rikthehet’ analisti Dardan Gashi në Debat Plus me sondazh të...

Analisti Dardan Gashi, është rikthyer në emisionin Debat Plus në RTV Dukagnini, pasi kishte lëshuar debatin në mënyrë demostrative pas shfaqjes së një sondazhi...

“Takimi sekret” Kosovë-Serbi në Zvicër, u mbajt një javë pas...

Përfaqësuesit kosovarë dhe ata serbë kanë zhvilluar “takime sekrete” në Zvicër, lidhur me situatën mes të dyja vendeve. Kështu ka raportuar ditë më parë mediumi...

I shpallur në kërkim ndërkombëtar nga Gjermania, 25-vjeçari nga Kosova...

Një 25-vjeçar nga Kosova është ndaluar në Morinë, pasi ishte shpallur në kërkim ndërkombëtar nga Gjermania. Policia njofton se i riu me inicialet J. D,...

Të fundit nga rubrika