Kamberi dorëzon propozimin e Ligjit për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të pakicave

Deputeti i vetëm shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi ka dorëzuar propozimligjin e ri për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të pakicave

Deputeti i vetëm shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi

Deputeti i vetëm shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi ka dorëzuar propozimligjin e ri për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të pakicave.

Kamberi njofton se ky propozimligj përmban dispozitat fundamentale për avancimin e të drejtave dhe lirive individuale e kolektive në përputhje me standardet më të larta.

Ai ka thënë se ndalesa e diskriminimit, avancimi i të drejtave individuale e kolektive, krijimi dhe pozita e avancuar e Këshillave nacionale, janë disa nga risitë që parasheh ky propozim në raport me Ligjin aktual të aprovuar më 2002.

“Risi e veçantë e këtij propozimi ligjor janë dispozitat ndëshkuese ndaj atyre që nuk respektojnë normat e tij, në krahasim me Ligjin aktual i cili fare nuk përmban dispozita ndëshkuese, që praktikisht respektimin e të drejtave të pakicave e ka lënë në mëshirën dhe disponimin politik të qeverisë qendrore”, ka thënë tutje Kamberi.

Sipas tij, pikat kryesore që përmban ky propozim i dërguar sot në parlament janë:

  • Ruajtja e identitetit, traditës dhe veçantive;
  • Të drejtat në arsim – me të drejtën e krijimit të institucioneve të arsimit të lartë dhe domosdoshmërinë që në tekstet shkollore të historisë, artit e kulturës së paku 50% e lëndës të jetë nga histroia e kultura kombëtare e pakicave;
  • Të drejtën e patjetërsueshme të përdorimit zyrtar të gjuhës dhe shkrimit;
  • Të drejtën e pakufizuar të përdorimit të simboleve kombëtare;
  • Të drejtën për përfaqësim proporcional dhe adekuat në gjyqësor;
  • Të drejtën për përfaqësim adekuat e proporcional në organet shtetërore;
  • Të drejtën e pakontestueshme për bashkëpunim me shtetin amë;
  • Krijimin e Fondit të veçantë për zhvillimin e komunave të pazhvilluara;

“Edhe kësaj radhe propozimi im ka hasur në përkrahjen e dy deputeteve të SDA së Sanxhakut dhe një deputeti të pakicës ukrainase. Dispositat ndëshkuese, dënimet me burg dhe të holla ndaj atyre që nuk respektojnë këtë Ligj në rast të aprovimit, duhet të jenë garanca e realizimit të tij”, ka shkruar Kamberi.

Ai ka theksuar se ky është propozimi i tij i tretë për ndryshime ligjore në 5 muajt e fundit.

Shija e redaktorit

Mirush Kabashi – “Ishte i madh, një gjeni dhe yll...

Ikona e artit shqiptar, Mirush Kabashi, ka ndërruar jetë në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi të pasur artistike me mbi 100 role...

Rama: Magjia e festave erdhi

Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama, ka hapur Tregun e Fundvitit në qendër të kryeqytetit. Ai ka thënë se në bulevardin "Xhorxh Bush" qytetarët do të...

Mbrojtja e krerëve të UÇK-së triumfon ndaj ZPS-së, Specialja iu...

Trupi Gjykues në Dhomat e Specializuara të Kosovës ka marrë një vendim në lidhje me komunikimet dhe vizitat e krerëve të UÇK-së, respektivisht, Hashim...

Të fundit nga rubrika