Kompozitori i shekullit të 16-të, i fshirë nga historia

Njerëzit kanë folur me besim se ai është me ngjyrë për të paktën 50 vjet dhe megjithatë konsiderohet ende e diskutueshme. Mirëpo, ndryshe nga ajo kohë, raca e autorit misterioz nuk përbën problem që kompozimet e tij të dëgjohen në ditët e sotme

Për qindra vjet, Vicente Lusitano është harruar. Por tani, më në fund, muzika dhe historia e tij po dëgjohen edhe një herë, shkruan Holly Williams.

“Kanuni” i muzikës klasike perëndimore është jashtëzakonisht “i bardhë” dhe “mashkull”, andaj mund të supozoni se një kompozitor i zi i Rilindjes do të ishte një figurë me interes të madh, shumë i interpretuar dhe i studiuar.

Në fakt, historia e kompozitorit të parë të njohur me ngjyrë, Vicente Lusitano po dëgjohet vetëm tani, së bashku me një ringjallje të interesit për muzikën e tij korale të lënë pas dore prej kohësh.

Lusitano lindi rreth vitit 1520, në Portugali. Në një burim të shekullit të 17-të, ai përshkruhet si “pardo” – një term i përdorur zakonisht në Portugali në atë kohë që do të thotë “racë e përzier”. Ka shumë të ngjarë që Lusitano të ketë pasur një nënë afrikane me ngjyrë dhe një baba portugez. Këtu bazohemi në faktin se Portugalia kishte një popullsi të konsiderueshme të njerëzve me origjinë afrikane, për shkak të përfshirjes së saj në tregtinë e skllevërve.

Dihet relativisht pak për jetën e Lusitanos, një fakt që sigurisht nuk e ka ndihmuar trashëgiminë e tij historike edhe pse ajo që ne dimë është e mbushur me detaje intriguese.

“Ka shumë gjëra që mund të thuash se sa i lezetshëm është ai si person dhe sa i jashtëzakonshëm është si figurë,” thotë kompozitori, dirigjenti dhe specialisti i muzikës së hershme Joseph McHardy, një kampion i fundit i Lusitano-s.

Ajo që ne dimë është se Lusitano u bë prift, kompozitor dhe teoricien muzikor katolik dhe në vitin 1551 u largua nga Portugalia për në Romë, një kryeqytet muzikor multikulturor i Evropës në atë kohë, me shumë gjasa pas një mbrojtësi të pasur, ambasadorit portugez.

Lusitano duket se ka bërë shumë mirë për veten atje, duke botuar një përmbledhje motetash, kompozime korale të shenjta, polifonike (ku zërat këndojnë disa shtresa melodish të pavarura njëkohësisht). Më pas, Lusitano u përfshi në një debat publik të profilit të lartë rreth rregullave të kompozimit dhe përdorimit dhe kundërvënieve të sistemeve ose çelësave të ndryshëm të akordimit, me një kompozitor rival, Nicola Vicentino. Konsideroni atë një grindje në Twitter të epokës së Rilindjes, edhe pse me një panel gjykues zyrtar të interpretuesve të shquar nga kori i Kapelës Sistine.

Kjo është një faqe nga manuali i tij i kompozimit Introduttione Facilissima (IMSLP)

Në gjykimin përfundimtar të duelit të tyre intelektual, Lusitano u gjykua njëzëri fitues. Një fitore e pamundur duke pasur parasysh se, si një i huaj, ai ishte një i dobët në krahasim me Vicentino-n e lidhur mirë me shoqërinë vendase. Por, duke mos dashur ta linte këtë, Vicentino kreu një fushatë shpifjeje kundër Lusitanos, duke e diskredituar atë dhe idetë e tij. Në atë që do të bëhej një traktat i famshëm, i shtypur i vitit 1555, Vicentino sajoi një version mashtrues të debatit, kështu që dukej sikur ai kishte idetë më të mira. Në të vërtetë, ky dokument rezistoi dhe njëherësh, ky version u përsërit më vonë në shumë libra shkollorë.

Diku pas vitit 1553, Lusitano konvertohet në protestantizëm, martohet, dhe shkon në Gjermani, aty ku paguhej për atë që dinte të bënte më së miri e që është të luante muzikë.

Por, megjithëse arritjet e tij në Romë sugjerojnë që Lusitano fitoi respekt të konsiderueshëm për muzikën e tij gjatë jetës së tij, ajo nuk u kopjua apo u interpretua aq gjerësisht sa disa nga bashkëkohësit e tij dhe duket se nuk ishte përhapur në të gjithë Evropën.

Kjo ka bërë që disa muzikologë në Portugali ta vlerësojnë atë, por që nga ajo kohë një dështim për të kaluar mes studiuesve joportugezfolës.

Kampionët e rinj të Lusitanos

Gjatë pandemisë, dy dashamirë të muzikës së Rilindjes zbuluan veçmas Lusitanon dhe po vënë në skenë koncerte dhe po sjellin rekorde të punës së tij, ndërsa një pjesë e re që riimagjinon një kompozim, Lusitano “është” aktualisht në turne në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Në ato që ai i përshkruan si “ditët më të errëta” të bllokimit të parë, Rory McCleery, themeluesi i ansamblit vokal britanik “The Marian Consort”,  lexoi një artikull për Lusitanon nga një akademik, Garrett Schumann nga Universiteti i Miçiganit, në revistën VAN. Me dëshirën për të mësuar më shumë, McCleery ishte i kënaqur kur zbuloi se “Liber primus epigramatum”, koleksioni i moteteve i Lusitanos i vitit 1551, ishte dixhitalizuar dhe vendosur në internet.

“Prirjet e mia kanë qenë gjithmonë në gjetjen e kompozitorëve të Rilindjes që kanë rënë mes të çarave,” thotë ai. “Është gjithmonë emocionuese kur gjeni një kompozitor dhe filloni të shikoni muzikën e tij dhe shkoni, në fakt, kjo është shumë e mirë. Ju dëshironi të ungjillëzoni për këtë – muzika është atje për t’u ndarë.”

“The Marian Consort” përfshinte një pjesë të Lusitano, Inviolata, integra et casta es, në programet e koncerteve deri në dhjetor të vitit 2020, hera e parë që ishte shfaqur ndonjëherë drejtpërdrejt në MB.

Kompozitori Josquin des Prez, me të cilin vepra e Lusitanos ishte në dialog; në të kundërt, nuk ka fotografi të njohura të Lusitanos (Foto: Alamy)

The Marian Consort lëshon një album të plotë të muzikës së Lusitanos këtë vjeshtë, dhe gjithashtu tashmë janë bashkuar me organizatën “Classical Remix” për të vizituar një instalacion të ri, të titulluar “Lusitano Remixed”, si në galeritë e artit ashtu edhe në ambientet muzikore në MB.

“Lusitano është harruar nga historia, si nga keqdashja ashtu edhe nga injoranca”, thotë Roderick Williams, këngëtari dhe kompozitori i njohur i operës.

“Unë, si shumica e njerëzve, nuk kisha dëgjuar kurrë për Lusitanon,” pranon Williams kur diskutoi për artikullin e tij, i cili citon drejtpërdrejt Josquin, pastaj Lusitanon, përpara se të “shpërthejë” në interpretimin e tij bashkëkohor. “E gjithë ideja e The Marian Consort që bën kërkimet e tyre rreth tij është se ai është harruar nga historia – nga keqdashja, nga injoranca. Ne kemi filluar të zgjohemi, të gjithë ne, me idenë se kishte kompozitorë me raca të përziera në e shkuara.”

McCleery nuk ishte i vetmi që pati një takim të rastësishëm me Lusitanon në vitin 2020. Gjatë protestave të Black Lives Matter, McHardy pa një foto në Twitter të dikujt që mbante një pankartë që përshkruante kompozitorët me ngjyrë gjatë historisë, duke lexuar ‘mësojini këta kompozitorë’ – përfshirë Lusitanon. për të cilin nuk kishte dëgjuar kurrë. McHardy e kërkoi në google, gjeti edhe artikullin e Schumann-it dhe ra në kontakt.

Joseph McHardy

Që atëherë, dyshja kanë punuar në detyrën mjaft të madhe për t’i kthyer pjesët e Lusitanos – të gjitha pjesët vokale të veçanta, individuale për motet e tij – në një partiturë të unifikuar me shënime moderne, në mënyrë që ato të kuptohen dhe të realizohen më lehtë.

Ju mund të prisni një rivalitet, nga dy specialistë të hershëm të muzikës, që të dy zbulojnë këtë figurë të harruar njëkohësisht. Por të dyja, me të vërtetë, thjesht duken të kënaqur që më shumë njerëz mund të dëgjojnë muzikën e Lusitanos.

“Momenti i Lusitanos ka ardhur – ai është në zeitgeist, gjë që është fantastike sepse muzika e tij me të vërtetë meriton të njihet më mirë”, thotë McCleery. Dhe të dy burrat janë gjithashtu të vendosur në këmbënguljen se kjo ringjallje e interesit nuk ka të bëjë vetëm me faktin tërheqës që Lusitano ishte një kompozitor me prejardhje afrikane por se është se muzika e tij qëndron lart.

Bukuria e muzikës së tij

“Është vërtet e vështirë të zgjedhësh pjesët për t’i përfshirë, sepse të gjitha janë vërtet të mira!” thotë McHardy, duke premtuar se rekordi i Chineke, ashtu si në koncertet, do të ketë 90 minuta “polifoni të nivelit të lartë të Rilindjes”.

Ai gjithashtu donte të përfshinte një sërë veprash të Lusitanos: disa nga “kryeveprat e tij vërtet komplekse me tetë pjesë” por edhe pjesë që janë domethënëse për historinë e tij, si moteti i tij aventureske i çuditshëm, kromatik Regina coeli, i cili mendohet se ka nisur nga ajo grindja me Vicentinon.

Çfarë tërheq konkretisht, atëherë, për muzikën e Lusitanos?

“Në thelb, është thjesht shumë e bukur,” thotë McCleery. “Ka fraza shumë të gjata të harkuara që duken se rrotullohen në përjetësi. Por edhe ky përdorim interesant i kromatikës: momente pak pikante – ekuivalenti muzikor i ndjenjës së metalit në metal.”

Nëse e keni takuar ndonjëherë Lusitanon, ka të ngjarë të jetë pjesa e tij më kromatike, “Heu me domine”, e cila ka tërhequr njëfarë interesi që nga vitet 1980 pikërisht për disonancën e saj eksperimentale.

“Është një pjesë shumë e lezetshme. Por nuk është më përfaqësuesja e muzikës së Lusitanos,” thotë Schumann. Në vend të kësaj, Schumann gjithashtu prek fjalën “e bukur” kur përpiqet të përmbledhë polifoninë me shtresa të pasura të Lusitanos.

Atëherë, muzika ia vlen të rishikohet. Por për audiencën bashkëkohore, identiteti dhe biografia e Lusitanos, megjithëse siç është e paqartë, arrin të dëshmojë një burim magjepsjeje të madhe.

Çfarë dimë ne se si raca e tij mund të ketë ndikuar në perspektivat e tij të karrierës, gjatë jetës së tij dhe që nga ajo kohë?

Ka shumë spekulime por ka të ngjarë që Lusitano të përballet me disa paragjykime dhe ka mënyra specifike se si identiteti i tij sigurisht që e ka dëmtuar atë. Në Portugali, atij do t’i ishte ndaluar të gjente një punë në një nga kishat e mëdha, të mëdha për shkak të racës së tij.

“Ligji papnor që lejonte që burrat me prejardhje afrikane të shuguroheshin Priftërinj në mënyrë specifike i ndaloi ata të mbanin beneficione në kishën portugeze,” shpjegon McHardy.

Një pjesë që McHardy po regjistron, “Quid Montes, Musae?”, është një kompozim i rrallë laik, i bazuar në një poezi që u kërkon muzave të zhvendosen në Itali me ambasadorin portugez. McHardy spekulon se Lusitano mund t’i ketë shkruar vetë fjalët – një tjetër gjë e lezetshme dhe e pazakontë për një kompozitor në atë kohë. Dhe një që mund të japë një paraqitje të shkurtër të asaj se si ndihej Lusitano për të qenë pardo në Portugali…

“Ajo flet për Portugalinë me një gjuhë nënçmuese: bisha grabitëse dhe shkëmbinj jomikpritës, gjithçka është e frikshme dhe gjithçka premton vdekjen…” shpjegon McHardy. “Në sipërfaqe, ju shkoni ‘Në rregull, ky është një person i Rilindjes që shkruan gjëra neoklasike’. Por nëse e vendosni në kontekst – kjo vjen nga stilolapsi dhe mund të jetë kënduar në gojën e dikujt që u diskriminua përmes racizmit ligjor dhe shoqëror portugez, mendoj se ka disa shtresa më shumë në të. Ndjehet si zëri i tij personal”.

Njerëzit kanë folur me besim se ai është me ngjyrë për të paktën 50 vjet dhe megjithatë konsiderohet ende e diskutueshme, thotë Garrett Schumann.

Për sa i përket mënyrës sesi gara e Lusitanos mund të ketë ndikuar në pritjen e tij që nga… epo, kjo është një përrallë me dy pjesë.

Lusitano përshkruhet si pardo në një dorëshkrim të pabotuar për muzikantët portugez nga João Franco Barreto, i shkruar në mesin e viteve 1600 por, në vitin 1752, Diogo Barbosa Machado, autori i enciklopedisë së parë të shtypur të kompozitorëve portugez, vendos të mos e përsërisë këtë detaj.

Pra, kushdo që do të lexonte për Lusitanon pas kësaj, ka të ngjarë të mos e dinte se ai kishte trashëgimi afrikane. Vetëm në vitin 1977, kur muzikologia portugeze Maria Augusta Alves Barbosa iu kthye dorëshkrimit origjinal të pabotuar, ky fakt u bë i njohur gjerësisht.

Ansambli vokal “The Marian Consort” ka performuar muzikën e Lusitanos

A ishte vetë vendimi për të mos përfshirë identitetin racor të Lusitanos në shekullin e 18-të racist?

Me gjasë. Schumann pyet nëse mund të ketë qenë një akt fshirjeje nga Machado, duke kërkuar të promovojë një pikëpamje të caktuar të kombit të tyre përmes muzikës.

“Në atë kohë Portugalia ishte jashtëzakonisht legaliste në lidhje me kategoritë racore sepse ata po përpiqeshin të përjashtonin njerëzit me origjinë afrikane nga të drejtat e pronës, kështu që mund të ketë qenë një motivim politik. Por është gjithasht pjesë e një skeme më të gjerë për ta bërë atë të duket. sikurse të vetmit njerëz që morën pjesë në këtë traditë ishin të bardhët”.

Gjë që na çon në një pikë që Schumann e sheh edhe më dëshpëruese: edhe sot, ai vazhdon të ndeshet me rezistencë ndaj idesë se Lusitano ishte me ngjyrë të përzier.

Jo se është e gjitha e zymtë. Duket se ka një oreks në rritje në mesin e publikut për zbulimin e një historie më të larmishme muzikore dhe përpjekje të rinovuara nga njerëzit që programojnë koncerte për të shfaqur një shumëllojshmëri më të madhe të punës. Dhe të paktën tani ne mund ta vlerësojmë idenë se thjesht nuk kishte asnjë kompozitor jo të bardhë që shkruante muzikë në Rilindje, thekson McHardy.

“Ne e gjetëm muzikën për ju, ja ku është: është e bukur, tingëllon bukur, mund ta lexoni shumë mirë… Kjo mund t’i lëvizë gjërat pak,” pranon ai. “Atëherë njerëzit duhet të bëjnë një zgjedhje nëse duan ta performojnë atë apo jo. Kjo është një situatë ndryshe nga “nuk gjeta asnjë”.

“Mendoj se sa më shumë të dëgjohet muzika e Lusitanos, aq më shumë njerëz do të jenë të interesuar ta performojnë atë”, përfundon Schumann. “Është vërtet muzikë e mirë”.

Shija e redaktorit

Intervistë me Mimoza Hasani-Pllana, flet për poezitë dhe kategoritë e...

“Shtegtimi i shqipes në Evropë”, "Komunikimi ndërkulturor” dhe “Poezia e Kosovës në tri kontekste”, janë disa nga librat e fundit të autores, Mimoza Hasani-Pllana. Talentin...

Qenësia e Zarathustrës së Niçes në shqip nga Taulant Hatia

“Njeriu është diçka që duhet të mposhtet. Njeriu është një litar, i lidhur midis kafshës dhe mbinjeriut - një litar mbi një humnerë. Ajo...

Ndryshimi që erdhi nga protestat e studentëve këmishëbardhë të UP-së

“Liria mund të të mos bëjë të lumtur, por të bën njeri”. Këtë thënie e kujton Driton Lajçi, Nënkryetar i Unionit të Pavarur të Studentëve...

Më të lexuarat

Kroaci: 11 të vdekur nga aksidenti i autobusit

Të paktën 11 persona kanë vdekur si pasojë e një aksidenti të rëndë në autostradën A4 Zagreb-Goriçan, mëngjesin e së shtunës. Sipas informacioneve jozyrtare janë...

Babai i Marigona Osmanit: Në qoftë se Marigona do të...

Në Shëngjin kishin qëndruar rreth 3-4 orë, në një bisedë me Dardanin, babait të Marigona Osmanit i ishte dukur si njeri i qetë. Për...

Milan Radojçiq: Jam kthyer në Kosovë dhe ju e dini...

Nënkryetari i Listës Serbe, Milan Radojçiq, ka sfiduar shtetin e Kosovës, duke e postuar një video nga pjesa veriore e Republikës së Kosovës. Radojçiq, ka...

Të fundit nga rubrika