Peci: Aprovohet programi për pagesa direkte në bujqësi

Ministëri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZHR), Faton Peci në një konferencë për media, ka thënë se përveç 50 milion euro për subvencione, nga tani është prezantuar programi në vlerë edhe për 26 milion të tjera në përkrahje të projekteve bujqësore

Sipas Pecit, ka thënë se me këto masa të mbështetjes synohet rritja e aftësisë konkurruese te sektorit argo-rural, rritja e produktivitetit në bujqësi, përmirësimi i sigurisë argo-ushqimore, diversifikimin e aktiviteteve në ferma dhe biznese rurale, si dhe përmirësimi i bilancit tregtar të produkteve bujqësore.

Ndryshe, Programi për Zhvillim Rural (PZHR) i vitit 2022 përfshinë disa masa si ”Investimet në asetet fizike në ekonomitë bujqësore”, “Investimet në asetet fizike në përpunimin dhe tregtimin e prodhimeve bujqësore, industria agro-perpunese”, “Diversifikimi i fermave dhe zhvillimi i bizneseve”, “Zbatimi i strategjive të zhvillimit lokal – Qasja LEADER”.

Gjithashtu ministri Peci ka folur edhe për zbatimin e PZHR 2022 duke thënë se kjo procedurë do të zbatohet sipas legjislacionit në fuqi.

”Javën tjetër do të fillojë hartimi i Udhëzimit Administrativ për zbatimin e këtij programi, si dhe do të miratohet pas realizimit të procesit konsultativ institucional dhe publik dhe pas përfundimit të të gjitha këtyre procedurave do të shpallen thirrjet për aplikim”, ka thënë ai.

ilustrimi

Me këtë projekte synohet të përmirësohet cilësia e ushqimit edhe mbikëqyrja e kafshëve, si dhe ngritja e kualitetit të jetës në zonat rurale.

ilustrimi

Kurse me nëntë mars, Ministria e Bujqësisë, përmes Programit të Pagesave Direkte/Subvencioneve kishte siguruar rritje deri në 216 për qind.

Kjo ishte bërë e ditur në konferencën për media nga Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimi Rural, Faton Peci dhe Kryeministri i Qeverisë së Kosovës, Albin Kurti, të cilët e kishin shpalosur në detaje politikat bujqësore që parashihnin rritjen e subvencioneve në kuadër të Programit të Pagesave Direkte për vitin 2022.

Shija e redaktorit

Intervistë | Rrëfimi i gazetarit Martin Çuni që u torturua...

Ishin vitet e regjimit serb në Kosovë, ato që rëndonin shpatullat e çdo shqiptari që vetëm kërkonte të jetonte i lirë në vendin e...

Forbes publikon renditjen e grave më të fuqishme në botë

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, është shpallur gruaja më e fuqishme në botë për të dytin vit radhazi në renditjen vjetore...

Mirush Kabashi – “Ishte i madh, një gjeni dhe yll...

Ikona e artit shqiptar, Mirush Kabashi, ka ndërruar jetë në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi të pasur artistike me mbi 100 role...

Të fundit nga rubrika