Pse romani më i vështirë në botë është kaq shpërblyes?

Kryevepra novatore e Marcel Proust-it e vitit 1922 Në kërkim të kohës së humbur konsiderohet e frikshme dhe e vështirë nga shumë njerëz, por është keqkuptuar dhe në fakt është tërheqëse universale, ka thënë Cath Pound

Ilustrim

Ky vit shënon njëqindvjetorin e vdekjes së Marsel Prustit dhe botimit në anglisht të vëllimit të parë të kryeveprës së tij “Në kërkim të kohës së humbur”. I konsideruar gjerësisht nga studiuesit dhe kritikët si një nga romanet më të mëdhenj modernist të të gjitha kohërave, ai fitoi admirimin bashkëkohor të Virginia Woolf. “Ah, sikur të mund të shkruaja kështu!” ajo thirri në një letër drejtuar Roger Fry në vitin 1922. Ashtu si Ëoolf dhe James Joyce, të cilët do të botonin romanet e tyre novator atë vit, Dhoma e Jakobit dhe Uliksi, respektivisht, Prusti theu në mënyrë spektakolare me konventat realiste dhe të drejtuara nga komplotet e letërsisë së shekullit të 19-të në për të krijuar diçka krejtësisht të re. Aq e re në fakt sa edhe sot e kësaj dite mbetet thellësisht e keqkuptuar.

Ashtu si me Uliksin e Joyce-it , Në kërkim të gjatësisë së kohës së humbur (është zyrtarisht romani më i gjatë në botë) dhe kompleksiteti i perceptuar do të thotë se shumë më tepër ka të ngjarë të kenë dëgjuar për klishetë që rrethojnë veprën sesa ta kenë lexuar atë. Mund të mendojmë për makeleinet e zhytura në çaj që sjellin kujtime të së kaluarës, fjali tepër të gjata dhe vetë Prustin, me sytë e tij të rënduar dhe mustaqet e zbehta, të mbështjellë në dhomën e tij të gjumit të veshur me tapë duke punuar me obsesion mbi opusin e tij magnum. E gjithë kjo mund të na bëjë të besojmë se vepra është një kënaqësi estetike e padepërtueshme, tepër e gjatë, që duhet shijuar vetëm nga një numër i vogël individësh me vetulla të larta që dëshirojnë të demonstrojnë kredencialet e tyre kulturore. Në këtë do të gabojmë shumë.

Christopher Prendergast, redaktor i edicionit të Penguinit të “Në kërkim të kohës së humbur” dhe autor i disa librave mbi Proustin, duke përfshirë librin “Të jetosh dhe të vdesësh me Marsel Proust” të botuar së fundmi, pranon vështirësitë e përmbledhjes së romanit. “Bota imagjinare e Proustit është shprehimisht dhe qëllimisht një botë në një gjendje fluksi të vazhdueshëm. Ajo vetë-transformohet dhe zhvendoset dhe kjo e bën atë rrënjësisht rezistente ndaj çdo lloj përmbledhjeje të shpejtë,” ka thënë ai për BBC Culture. Megjithatë, kur shtyhet të provojë një përshkrim të shkurtër, ai vëren se pavarësisht natyrës së tij eksperimentale, ka ende një thurje bazë narrative përgjatë romanit. “Ai tregon historinë e një personi nga fëmijëria e deri diku vonë në moshën e mesme dhe kulmon me zbulimin dhe përqafimin e një profesioni, që është vokacioni i një shkrimtari”, ka thënë Bildungsroman, historia e formimit të një individi nga rinia deri në pjekuri.

Në kërkim të kohës së humbur, gjatësia dhe kompleksiteti i perceptuar do të thotë se shumë më tepër ka të ngjarë të kenë dëgjuar për klishetë që rrethojnë veprën sesa ta kenë lexuar atë në të vërtetë

Ky formacion përfshin shumë vite zhgënjimi dhe zhgënjimi. Siç thekson Prendergast, “perdu” në titullin origjinal francez, À la Recherche du Temps Perdu, do të thotë “i humbur” dhe “i tretur”, një nuancë që është e pamundur të kapet në një përkthim në anglisht. Rrëfimtari që në moshë të re dëshiron të hyjë në shoqërinë e lartë të familjes Guermantes, por kjo dëshmohet të jetë e cekët dhe snob kur më në fund fiton pranimin. Jeta e tij e dashurisë është po aq zhgënjyese, duke çuar në një katastrofë pas tjetrës, veçanërisht në lidhje me marrëdhënien e tij me Albertinën shpirt të lirë, të cilën fillimisht e takon si e re gjatë pushimeve dhe më vonë përfundon duke e mbajtur praktikisht të burgosur në një ilustrim tragjik të shkatërrimit. natyra e xhelozisë seksuale. Kjo është e gjitha ”

Narratori mund ta konsiderojë përvojën e tij të jetuar “të humbur” – sigurisht që nuk është dhe do të formojë përfundimisht frymëzimin për romanin e tij – por lexuesi nuk ka gjasa të pajtohet kurrë. Siç shkroi studiuesi i ndjerë i Proustit Roger Shattuck në Rrugën e Proustit, “udhërrëfyesin e tij në terren” në Në kërkim të kohës së humbur, ky “roman i ndaluar sipërfaqësisht” përmban një “një botë me vende të gjalla dhe personazhe intensivisht njerëzore” të cilat kombinohen për ta bërë atë “të romani më i madh dhe më shpërblyes i shekullit të 20-të.”

Teksa shoqërojmë tregimtarin në udhëtimin e tij, ne hyjmë në një botë në një gjendje të thellë fluksi që përshkon dekadencën e Belle Époque, rrënimet sociale dhe politike të shkaktuara nga çështja Dreyfus dhe trauma e Luftës së Parë Botërore. Personazhet e shumtë të paharrueshëm që hasim përfshijnë Charles Sëann të rafinuar, dashuria obsesive e të cilit për ish-kurtezanen Odette parashikon marrëdhënien e tregimtarit me Albertinën dhe vajzën e tyre Gilberte, e cila do të jetë dashuria e parë e naratorit. Gilberte më vonë do të martohet me Robert de Saint-Loup-in e vrullshëm, vetë një anëtar i klanit të famshëm Guermantes, i cili përfshin Dukeshën magjepsëse de Guermantes dhe homoseksualin e çuditshëm, Baron de Charlus. Bota e tyre vezulluese, por përfundimisht e cekët, shihet se gradualisht ia lëshon vendin një borgjezie filiste, të mishëruar nga zonja Verdurin vulgare, hipokrite dhe “klani i saj i vogël”.

Bota e romanit të Proustit është një në rrjedhë, duke përshkuar dekadencën e Belle Époque dhe traumën e Luftës së Parë Botërore

Ky zbulim vjen gjatë skenës së famshme Bal de Têtes, në të cilën rrëfimtari, pasi ka munguar për shumë vite, ndeshet me personazhet e mbijetuar të romanit. Përpara se të hyjë në ngjarje, një sërë kujtimesh intensive, të ngjashme me ato të frymëzuara nga shija e madeleine, ringjallin në mënyrë dramatike ndjenjën e tij të profesionit. Ai e kupton se objekti i punës së tij të madhe është të jetë humbja e thirrjes së tij dhe udhëtimi i gjatë për ta rikthyer atë. Sapo zbulon se nuk është në gjendje të identifikojë ndonjë nga figurat që do të jenë personazhe brenda veprës, pasi ato tashmë janë plakur përtej njohjes, ai është i dëshpëruar, por shpëtohet nga prezantimi i tij me rinoren Mademoiselle Saint-Loup, vajzën e Gilberte dhe Robert. Ajo i kujton atij rininë e tij dhe ndihmon në rivendosjen e ndjenjës së qëllimit. Narratori dhe autori tani janë një dhe i njëjti.

“Apeli universal” i tij

Romani që sapo kemi lexuar, i cili supozojmë se është romani që ka shkruar narratori, është shumë më tepër se një tregim i rrugëtimit të një njeriu drejt pjekurisë. Siç vëren Shattuck, “romani shpalos një jetë përvojash, të cilat zgjerojnë kuptimin tonë për dashurinë dhe natyrën, kujtesën dhe snobizmin”. Ajo gjithashtu ofron shpresë për të gjithë ata që mendojnë se jeta e tyre është “shkatërruar” sepse ata nuk e kanë gjetur ende qëllimin e tyre në jetë. Nëse asgjë tjetër, thekson se kurrë nuk është vonë për të përqafuar profesionin tuaj të vërtetë.

Nëse përmbajtja e romanit shpesh keqkuptohet, po ashtu është edhe natyra e lexuesve të tij. Ideja se mund të tërheqë vetëm disa të zgjedhur është diçka e hedhur poshtë nga Proust Lu, projekti i jashtëzakonshëm i regjisores franceze Véronique Aubouy. Që nga viti 1993 ajo ka filmuar individë që lexojnë afërsisht dy faqe të librit në të njëjtën kohë me synimin për të filmuar të gjithë romanin në këtë mënyra, një proces që ajo imagjinon se do të marrë 30 vjet të tjera për të përfunduar. Duke iu drejtuar fillimisht të afërmve, miqve dhe kolegëve për lexime, rrethi u rrit duke përfshirë tregtarët e tregut, zonjat e pastrimit, një kushëri të largët të Proustit dhe madje edhe aktorin Kevin Kline. Disa, si sekretarja e cila në kohën e lirë e ka përkthyer romanin në sllovenisht, tashmë janë fansa të vendosur. Të tjerë, të cilëve iu drejtuan rastësisht për një lexim, kanë vazhduar të përqafojnë të gjithë romanin. “Ata e njohën veten në libër dhe ky ishte gjithmonë qëllimi i Prustit. Ai tha ‘lexuesit e mi nuk do të jenë lexuesit e mi, por lexuesit e tyre.

Me Në kërkim të kohës së humbur, Prousti theu rrënjësisht konvencionet realiste dhe të drejtuara nga komploti i letërsisë së shekullit të 19-të për të krijuar diçka krejtësisht të re

Ata që duan të lexojnë një pasazh për filmin tani mund të aplikojnë nëpërmjet një formulari në faqen e internetit të Aubouy, në të cilin ajo u kërkon të deklarojnë pse dëshirojnë të marrin pjesë. Arsyet më të zakonshme që njerëzit japin janë se ata kurrë nuk kanë arritur të fillojnë Proustin, dhe kjo do të jetë një mënyrë për ta bërë këtë; ata e duan atë dhe duan t’i bëjnë haraç; ose thjesht duan të jenë pjesë e një projekti kaq të madh. Por ka edhe arsye më personale, si libri i preferuar i një të afërmi të dashur apo që e kanë lexuar 30 vjet më parë në një varkë me të dashurin e tyre. “Motivime të tilla rezultojnë në poezi të vërteta dashurie për Prustin”, ka thënë Aubouy.

Në një epokë mitesh për zvogëlimin e vëmendjes, gjatësia e romanit mund të duket e dështuar, por ky është ndoshta një keqkuptim tjetër. Siç ka theksuar Anne-Laure Sol, kuratore e Musée Carnavalet në Paris, e cila strehon një rekreacion të dhomës së gjumit të Proustit: “Koha e kaluar duke lexuar Proustin, krahasuar me kohën që disa prej nesh mund t’i kushtojnë shikimit të gjithë serialit të një seri televizive ose Shqyrtimi i mediave sociale nuk është aq i konsiderueshëm dhe më duket se përfitimi është diçka tjetër.” Ashtu si Aubouy, ajo gjithashtu thekson tërheqjen universale të romanit. Duke e lexuar atë, ne mund të hyjmë në një botë që na lejon të “vëmë në dyshim rolin e artit, të përjetojmë gëzimet dhe vuajtjet e dashurisë, të miqësisë dhe të zbulojmë një galeri të jashtëzakonshme dhe shpesh komike portretesh, manitë dhe personazhet e të cilave janë ato të bashkëkohësve tanë”. “, ka thënë Sol.

Prendergast vëren se është një përvojë e zakonshme leximi të kalosh 50 ose 60 faqet e para të “Në kërkim të kohës së humbur” dhe më pas thjesht të heqësh dorë, fjalitë e gjata dhe tregimi jopërfundimtar dëshmojnë shumë për shumë njerëz. Por ai beson se këmbëngulja ia vlen. “Unë u thosha studentëve të mi, ‘mos e bëni këtë, nëse këmbëngulni diçka do t’ju ndodhë’. Është pikërisht gjëja që më ndodhi mua – ju do të bëheni të varur. Dhe kjo është me të vërtetë ajo që u ndodhi atyre.”

Ata që këmbëngulin do të ndeshen me një roman i cili sipas fjalëve të Shattuck “kërkon të na tregojë burimet e jetës – jo në një vepër arti, por në vetën tonë”. Si e tillë, koha e kaluar për ta lexuar nuk mund të humbet kurrë.

Shija e redaktorit

Spanja kampione e Evropës për herë të katërt

Ka mbaruar super ndeshja mes Spanjës dhe Anglisë në kuadër të finales së Kampionatit Evropian 2024. Pas një loje fantastike, Spanja ka përmbyllur ndeshjen me...

Spanja në finale, mposht Francën

Kombëtarja e Spanjës ka arritur kualifikimin në finale të Euro 2024, pasi mposhti me rezultat 2:1 kombëtaren e Francës në gjysmëfinale. Në pjesën e dytë...

Ballkani triumfon në ndeshjen e parë kualifikuese në Ligën e...

Ballkani ka fituar 2-1 ndaj Santa Coloman në 1/8 e fazës kualifikuese në Ligën e Kampionëve. Ndeshja nisi me një ritëm të qetë, por që...

Të fundit nga rubrika