Rënia e prodhimit të makinave po dëmton ekonominë gjermane

Gjermani ishte një vend me ekonominë me performancën më të mirë, por tani thuajse më të keqe të Eurozonës.

Gjermania ka qenë një nga ekonomitë me performancën më të mirë pas krizës financiare, por ka ngecur që nga viti 2018, pavarësisht një tregu të ngushtë pune. Duke qenë një central elektrik industrial, një faktor i madh që kontribuon në ngadalësim është stanjacioni i prodhimit industrial, dhe më konkretisht, rënia masive e prodhimit të makinave gjatë viteve të fundit.

Kriza financiare e vitit 2008 dhe kriza pasuese e Eurozonës çuan në një periudhë të zgjatur stagnimi, veçanërisht në Evropën Jugore. PBB-ja e Eurozonës ka performuar dukshëm më keq se ajo e SHBA-së në dekadën pas 2008-s. Ndërkohë që SHBA-ja po përjeton gjithashtu një rritje më të shpejtë të popullsisë, madje edhe në bazë për frymë, Evropa ka rezultuar kryesisht dobët.

Ekonomia e Gjermanisë, nga ana tjetër, ka qenë në gjendje të ecë me SHBA-në në vitet e menjëhershme pas krizës financiare, edhe pse vendi po përballet me dinamikë më të keqe të popullsisë: shoqëria gjermane po plaket me ritme shumë më të shpejta, pasi lindshmëria ka qenë nën nivelin e zëvendësimit për dekada.

Ekonomia gjermane nuk pa një cikël masiv bum dhe rënie të çmimeve të aktiveve së bashku me krizën e mëvonshme të kredisë që përjetuan vende si Spanja, Portugalia dhe Greqia. Prandaj, Gjermania u rikuperua shumë më shpejt pas krizës financiare.

Për më tepër, Gjermania është shumë e varur nga prodhimi industrial dhe sektori i saj i madh eksportues, duke përfshirë prodhimin e makinave. Ndërsa ekonomia globale u rikthye në mesin e viteve 2010, vendi përjetoi një bum eksportesh që nxiti rritjen e PBB-së.

Megjithatë, që nga viti 2018, Gjermania ka stagnuar dhe në fakt ka nënperformuar rritjen ekonomike të Eurozonës.

Gjermania, SHBA dhe GDP e Eurozonës nga 2005 deri në 2023, e indeksuar në 2006. PBB-ja gjermane ka ngecur që nga viti 2018. Krijuar më 17 prill 2023 për Appcast.

Fajtori më i dukshëm është stagnimi i prodhimit industrial. Krahasuar me ekonomitë anglo-saksone, një pjesë më e madhe e punëtorëve në Gjermani janë ende të punësuar në prodhim ( 12% krahasuar me rreth 8% në MB dhe SHBA) dhe prodhimi është, gjithashtu, një pjesë më e lartë e PBB-së gjermane (afër 19 % krahasuar me 12% në SHBA dhe më pak se 10% në MB).

Siç tregon grafiku i mëposhtëm, prodhimi industrial në terma realë nuk është më i lartë se në vitin 2016. Ndërkohë që padyshim ishte tronditja masive ekonomike nga Covid, prodhimi industrial tashmë kishte stagnuar në vitet para pandemisë, gjë që bëhet e dukshme kur e krahason atë me shitjen e tregtisë me pakicë .

Prodhimi industrial dhe tregtia me pakicë nga viti 2013 deri në 2023, e indeksuar deri në vitin 2015. Prodhimi industrial ka ngecur në vitet para pandemisë. Krijuar më 17 Prill 2023 për Appcast.

Çfarë e shpjegon rënien industriale të Gjermanisë?

Fajtori më i madh që shpjegon industritë e stagnuara të Gjermanisë duket se është sektori i makinave. Prodhuesit gjermanë të makinave deri më tani nuk kanë qenë në gjendje të bëjnë një shtytje të madhe në hapësirën e automjeteve elektrike në krahasim me lojtarë si Tesla dhe prodhuesit aziatikë të makinave edhe pse BE-ja do të ndalojë shitjen e motorëve me djegie që në vitin 2035. Nëse mendoni se modeli tipik i makinës ka një cikël jete prej rreth 10 vjet, tre deri në katër vjet zhvillim plus pesë deri në gjashtë vjet shitje, atëherë ndalimi i motorëve me djegie nuk është më aq larg.

Së bashku me faktin se shitjet globale të makinave arritën kulmin disa vite përpara pandemisë, prodhuesit gjermanë të makinave e kanë ndjerë dhimbjen prej disa vitesh tashmë. Prodhimi global i makinave arriti kulmin në vitin 2018 dhe tani është më shumë se 10% më i ulët se vetëm disa vite më parë. Shitjet e automjeteve të reja me motor me djegie arritën kulmin në vitin 2017 dhe tani janë ulur me 20%.

Ekonomitë e përparuara janë relativisht të ngopura, pasi regjistrimi dhe shitja e automjeteve të reja ka qenë në stagnim për më shumë se dekadë. Kjo, së bashku me ngadalësimin e rritjes në tregjet në zhvillim, ka çuar në uljen e kërkesës globale.

Grafiku i duelit që tregon prodhimin global të makinave në miliona, më pas ndahet sipas vendeve nga viti 2010 në 2023. Prodhimi global i makinave është i përhapur gjatë pandemisë, por është në një rikthim. Prodhimi gjerman ka qenë në rënie. Krijuar më 17 Prill 2023 për Appcast.

Prodhimi i makinave në Gjermani arriti kulmin edhe më herët – rreth gjashtë milionë në vitin 2012 – dhe që atëherë ka qenë në një prirje rënëse. Ai ra në pak më shumë se katër milionë në 2019 dhe u zhyt në vetëm tre milionë në 2021 pasi pandemia goditi rëndë industrinë globale të makinave. Edhe me rimëkëmbjen ekonomike gjatë dy viteve të fundit, prodhimi gjerman i makinave është ende në nivelin më të ulët në më shumë se tri dekada, dhe më shumë se 1.5 milion makina më i ulët se vetëm disa vite më parë.

Prodhimi i mjeteve motorike në Gjermani nga viti 2001 deri në vitin 2023, në miliona. Ka pasur një rënie serioze të prodhimit që nga viti 2018. Krijuar më 17 prill 2023 për Appcast.

Ka më shumë se 700,000 njerëz të punësuar drejtpërdrejt në industrinë e makinave në Gjermani, nga më shumë se 830,000 disa vjet më parë. Megjithatë, së bashku me të gjithë furnizuesit dhe industritë e bashkëngjitura, më shumë se tre milionë njerëz në Gjermani janë të punësuar në industrinë e automobilave. Kjo përfaqëson rreth 7% të fuqisë totale të punës, sipas një studimi nga IW Këln . Një rënie e industrisë gjermane të makinave do të kishte një efekt të madh në ekonominë gjermane.

Eksportet e makinave dhe të pjesëve të makinave përfaqësonin më shumë se 19% të totalit të eksporteve në 2016, por ranë në më pak se 16% kohët e fundit. Ndërsa vlera totale e eksporteve të makinave dhe të pjesëve të makinave tani është rikuperuar, ky është kryesisht një efekt çmimi (çmime më të larta) dhe jo një efekt vëllimi.

Gjermania eksportoi vetëm 2.6 milionë makina në vitin 2022 (njëlloj si në vitin 1990), ndërsa eksportet e makinave tejkaluan vazhdimisht katër milionë nga viti 2007 gjatë gjithë vitit 2017 – me përjashtim të vitit 2009 gjatë Recesionit të Madh.

Konkluzioni

Është e njohur se Gjermania është ende një central elektrik industrial dhe se ekonomia e saj është mjaft e varur nga prodhimi. Gjermania ka një përqindje më të lartë punësimi në prodhim sesa MB-ja ose SHBA-ja, falë edhe shumë kampionëve të saj të fshehur . Megjithatë, sektori i makinave në vend është në stanjacion edhe pse kontribuon ndjeshëm në PBB-në dhe eksportet e Gjermanisë. Prodhimi global i makinave arriti kulmin më shumë se gjysmë dekade më parë, dhe prodhimi vendas i automjeteve në Gjermani ka rënë për një dekadë të tërë. Kjo mund të shpjegojë deri diku pse rritja e PBB-së gjermane ka ngecur plotësisht që nga viti 2018, edhe pse tregu gjerman i punës ka qenë mjaft i ngushtë. Me revolucionin e automjeteve elektrike dhe ndalimin e motorëve me djegie në dekadën e ardhshme, prodhuesit e makinave gjermane duhet të rishpikin veten, ose do të përballen me një rënie të vazhdueshme që do të jetë një zvarritje për ekonominë vendase.

Kjo analizë është shkruar nga Julius Probst, i cili është makroekonomist evropian. Ai ka një MSc në Ekonomi dhe një PhD në Histori Ekonomike nga Universiteti Lund, Suedi. Julius ka kaluar më parë kohë në ECB dhe Macrobond Financial, dhe aktualisht është një ekonomist i punës për Appcast, ku shkruan për Recruitonomics.

Shija e redaktorit

Bujar Osmani, kandidat i BDI-së për president në Maqedoninë e...

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, ka bërë të ditur se Bujar Osmani do të jetë kandidati i partisë së tij në...

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

Të fundit nga rubrika