Vonesat për shtesa nga Ligji i Pagave nxisin reagime të sindikatave

Në llogaritë e mbi 80 mijë punonjësve të sektorit publik të martën dolën pagat për muajin shkurt gusht me koeficientin e ligjit të ri të pagave. Por përkundër kësaj, disa prej zyrtarëve me punë më të ndjeshme, si pjesëtarët e policisë e zjarrfikësit, nuk kanë marrë shtesat e rrezikshmërisë. Përpos pakënaqësisisë për mos-marrjen e shtesave, sindikata e policisë e po ashtu edhe sindikata Pavarur e Administratës thonë se pagat për shumicën e punonjësve janë rritur në vlerë të papërfillshme

Foto ilustruese

22 kanë vdekur në detyrë, mbi 400 janë lënduar fizikisht, e disa madje kanë mbetur të hendikepuar. Mbi 8500 policë të uniformuar, për çdo ditë përballen me rreziqe.

Megjithatë me pagat e muajit shkurt, kur edhe morrën pagat e para me Ligjin e ri të Pagave për sektorin publik, nuk kanë marrë shtesën me të cilën i’u përllogaritej rreziku.

Nga Sindikata e Policisë thonë se sipas llogarive të tyre pagesa për rrezikun do të jetë përgjysmë më e ulët.

“Aq se kemi mundë me i llogaritë po them mund të mos jem i saktë por diku nga 10 euro deri në 70 euro e që tani rrezikshmëria ka qenë nga 105 euro deri në 210 euro”, ka deklaruar Imer Zeqiri, kryetar i Sindikatës së Policisë së Kosovës.


Ankesa për shtesat për rrezikshmërinë, kanë edhe zjarrfikësit.  Sa do të jetë kjo shifër policët e zjarrfikësit, do ta kuptojnë në muajin mars.

Ministria e Financave dhe e Punëve të Brendshme  me një komunikatë të përbashkët, gjatë së martës kanë thënë se shtesat për muajin shkurt do të paguhen në mënyrë retroaktive në pagën e muajit mars.

Kjo për shkak se ka vazhduar puna e Komisionit për përcaktimin e shtesave ka vazhdaur me mbledhjen e të dhënave, duke i ftuar ato që t’i dërgojnë ato pa vonesa.

Megjithatë gjatë ditës përkundër pyetjeve të drejtuara në adresat zyrtare, këto ministrit nuk kanë treguar se cilat institucione nuk i kanë dërguar listat.

Shtesat në pagë nuk janë të vetmet pakënaqësi sa i përket policisë së Kosovës, që thonë se stafi civil, kanë marrë paga pa rritje.

Ankesa të njëjta kanë edhe sindikata e Pavarur të Administratës, që përfaqëson rreth 18 mijë të punësuar, kryetari i së cilës, Ali Gashi, thonë se mbi 60% e të punësuarve do të kenë pagën rreth 380 euro.

Profesionistët, sipas tij janë degraduar me paga qesharake.

“Një inxhinier i ndërtimtarisë, një jurist i mirë, apo një ekonomist apo një inixhinier i IT-së nuk mund të vijë as nuk mund ta sheh veten të vijë e të punoj me një pagë 400 ose 500 euro”, ka deklaruar Ali Gashi, kryetar i Sindikatës së Pavarur të Administratës.

Nga Avokati i Popullit, është bërë e ditur se në këtë institucion, janë duke u shqyrtuar 40 ankesa që kanë shkuar nga institucione e ndërmarrje të ndryshme, kundër Ligjit për Pagat, i hyrë në fuqi në fillim të muajit shkurt.

Shija e redaktorit

Kongresmenja amerikane: Çdo agresion ndaj Kosovës përbën kërcënim për sigurinë...

Lisa McClain, anëtare e Komitetit për Arsimin dhe Punën në Dhomën e Përfaqësuesve në Michigan të ShBA-së, ka thënë se Kosova që moti është...

The Guardian: Zyrtarët amerikanë u bindën nga provat e Qeverisë...

Sulmi terrorist në Banjskë të Zveçanit, më 24 shtator të këtij viti, e ka marrë edhe vëmendjen ndërkombëtare. Së fundmi, gazeta prestigjioze britanike “The Guardian”,...

Anton Cena me tre medalje, dy të arta dhe një...

Anton Cena, garues nga Kosova për Lojërat e 11-të për Policë, Doganierë dhe Zjarrfikës, ka arritur t'i fitojë tri medalje, dy të arta dhe...

Të fundit nga rubrika