Librat më të njohur rreth komunizmit

Komunizmi është një politikë, mënyrë të të menduarit dhe ideologji se si shoqëria duhet të punojë dhe të organizohet. Si një sistem ekonomik, komunizmi ishte tërheqës për shumë fshatarë të cilët mbështesnin revolucionin shoqëror në Europën Qendrore të shekullit XVI. Kjo lidhje u vu në dukje në një nga shkrimet e para të Karl Marksit

Karl Marksi dhe ‘Holokausti revolucionar’ i filozofisë marksiste.

Këtu do t’ju jap një listë me pesë librat më të njohur dhe të respektuar për komunizmin, si dhe një shpjegim të shkurtër përmbledhës për secilin libër.

“Manifesti i Partisë Komuniste” – Shkruar nga Karl Marx dhe Friedrich Engels, ky libër është vepra themelore e komunizmit. Botuar në vitin 1848, manifesti analizon historinë e klasave dhe kapitalizmit dhe shpallë revolucionin proletar si një mjet për të sjellë një shoqëri komuniste pa klasa.

“Kapitali” (Das Kapital) – Në veprën e tij të njohur, Karl Marx analizon ekonominë politike dhe thelbin e kapitalizmit. Ai shpjegon si vlera e mallit prodhohet dhe përdoret për të përfituar më shumë vlerë nga punëtorët, thellësuar kështu ekuacionin e kapitalizmit dhe nevojën për një shoqëri tjetër.

“Kritika e Programit të Gotha-së” – Një shkrim i shkurtër, por i rëndësishëm, i Karl Marx-it, ku ai shpjegon kritikën ndaj një programi të ri të lëvizjes së punëtorëve të Gjermanisë. Marx përqendrohet në thelbin e komunizmit dhe ngacmon mbi ndarjen e punës dhe pasurisë në një shoqëri të përbashkët.

“Lenini: Materializmi dhe Empiriokritizmi” – Autori është Vladimir Lenin, një nga liderët e Revolucionit Rus. Në këtë libër, ai shtron disa pyetje themelore të filozofisë dhe mbështet teorinë materialiste dialektike.

“Çlirimi i Kombeve” – Një tjetër libër i Lenin-it, ku ai analizon raportin midis kolonizatorëve dhe popujve të kolonizuara. Ai trajton gjithashtu rolin e imperializmit dhe ndërtimin e shtetit socialist.

Këto libra janë bërë thelbësore për lëvizjen komuniste dhe shfaqjen e ideve komuniste në shekullin e 19 dhe 20.

Shija e redaktorit

111 vjet që nga shpallja e pavarësisë së Shqipërisë

Sot 111 vjet më parë në Vlorë, përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën pavarësinë e shtetit shqiptar. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të...

Presidentja Osmani udhëton për në Tiranë, merr pjesë në Samitin...

Presidentja e Kosovës, me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, ka udhëtuar për në Tiranë ku do të marrë pjesë në Samitin III...

“Revolta shqiptare ndaj osmanëve”, botimi i “The Spectator” më 1880...

Në një artikull të publikuar në revistën britanike, “The Spectator”, më 15 maj 1880, rrëfehet historia e një revolte shqiptare dhe shfaq vështirësinë që...

Të fundit nga rubrika