Raporti i Bakoyannis për anëtarsimin e Kosovës në KiE: Të themelohet Asociacioni para shqyrtimit nga Komiteti i Ministrave

Sipas raportit të raportueses për Kosovën në Këshillin e Evropës, Dora Bakoyannis, Kosova duhet të themelojë Asociacionin, për anëtarësimin në këtë organizatë

Raportuesja për Kosovën në Këshillin e Evropës, Dora Bakoyannis, i ka rekomanduar Këshillit të Ministrave pranimin e Kosovës në Këshill të Evropës, përmes një raporti.

Bakoyannis u ka kërkuar ministrave të Këshillit të Evropës, që me 27 mars të votohet raporti i saj për Kosovën për anëtarësim në KiE.

Ajo në raportin e saj të cilin e ka siguruar Dukagjini, ka rekomanduar që Kosova aty të pranohet me emrin Kosova, pa u përmendur Republika.

Edhe pse Kosova ka zbatuar vendimin rreth pronës së Manastirit të Deçanit, po i kërkohet që të bëjë themelimin e Asociacionit të Komunave me shumicë serbe.

“ Autoritetet duhet të braktisin kundërshtimin e tyre për themelimin e një asociacioni të komunave me shumicë serbe dhe të hyjnë në negociata në mirëbesim për themelimin e një asociacioni të tillë”, thuhet në raport.

Në këtë raport Kosovës i kërkohen disa hapa në fushën e drejtësisë:

  • Të zbatojë pa vonesa të mëtejshme aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese në rastin Mansastirit të Deçanit;
  • Respektimi i plotë i pavarësisë së gjyqësorit, duke përfshirë edhe përmbajtjen nga kritikat e panevojshme që minojnë besimin në gjyqësor;
  • Të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reformimin e gjyqësorit, në bashkëpunim me Këshillin e Evropës dhe duke respektuar plotësisht standardet e Këshillit të Evropës;
  • Të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të siguruar që kërkesat pronësore nga refugjatët dhe PZHBV-të të gjykohen brenda një kohe të arsyeshme;
  • Të vazhdojnë përpjekjet e tyre për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar dhe të sigurojnë zbatimin e duhur të legjislacionit të ri në këtë fushë;
  • Të përmbahen nga forcat e posaçme policore në Kosovën veriore për të kryer detyra të zakonshme policore dhe për të siguruar që forcat e tilla të shpërndahen vetëm aty ku është e nevojshme dhe në koordinim të ngushtë me KFOR-in dhe EULEX-in.

Ndërsa, lidhur me respektimin e të drejtave të njeriut, duke përfshirë të drejtat e pakicave, sipas këtij raporti, autoritetet duhet në veçanti:

  • Të sigurojë qasje efektive në arsimin fillor dhe të mesëm dhe tekste shkollore cilësore për të gjithë fëmijët, duke përfshirë fëmijët me aftësi të kufizuara dhe fëmijët që u përkasin grupeve të tjera të pafavorizuara si romët, ashkalitë dhe egjiptianët;
  • Të adresojë urgjentisht mungesën e një qasjeje gjithëpërfshirëse dhe të koordinuar për çështjet dhe të drejtat e pakicave. Një qasje e tillë duhet të zhvillohet dhe të zbatohet në bashkëpunim me të interesuarit dhe në mënyra që pasqyrojnë nevojat specifike të komuniteteve të ndryshme;
  • Të adresojë problemet e vazhdueshme në zbatimin dhe monitorimin e legjislacionit gjuhësor, duke përfshirë në nivel komunal dhe të sigurojë si çështje prioritare forcimin ligjor, pavarësinë, burimet e duhura dhe vazhdimësinë e funksionimit të Komisionerit Gjuhësor.
  • miratimi i strategjive konkrete për dialogun ndërmjet komuniteteve dhe për hapësirat dhe aktivitetet e orientuara drejt pajtimit, veçanërisht në arsim, me qëllim që të hapet rruga për zhvillimin dhe besimin gjithëpërfshirës të shoqërisë.

Kurse te pjesa e opnionit, përmendet se Kosova aplikoi për anëtarësim në Këshillin e Evropës më 12 maj 2022 me letrat e nënshkruara nga znj Donika Gërvalla-Schëarz.

Po ashtu kërkohet nga Kosova miratimi i një varg ligjesh.

Shija e redaktorit

Përparësitë e Kosovës si shtet i asocuar në Asamblenë Parlamentare...

Një hap afër anëtarësimit në NATO, kështu së paku po konsiderohet nga politikanët të jetë afruar Kosova, tash që e morri statusin si vend...

Osmani në takim me kryesuesit e KGJK-së dhe KPK-së: Urgjent...

Presidentja Vjosa Osmani priti në takim kryesuesin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe kryesuesin e Këshillit Prokurorial të Kosovës. Ajo ka pritur në takime...

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

Të fundit nga rubrika