Si e përballon truri ynë të folurit e më shumë se një gjuhe?

Të folurit e një gjuhe të dytë apo edhe të tretë mund të sjellë avantazhe të dukshme, por herë pas here, fjalët, gramatika dhe madje edhe thekset mund të ngatërrohen. Kjo mund të zbulojë gjëra të habitshme se si funksionon truri ynë

Ilustrim, Foto nga Alamy

Poliglotët (shumëgjuhëshit) zakonisht manovrojnë me lehtësi gjuhët që dinë. Por, ndonjëherë, mund të ndodhin rrëshqitje aksidentale. Dhe shkenca po zbulon njohuri befasuese se si funksionon truri ynë.

Mënyra se si njerëzit shumëgjuhësh manovrojnë më shumë se një gjuhë në mendjet e tyre është e ndërlikuar dhe ndonjëherë e paarsyeshme. Rezulton se kur një person shumëgjuhësh dëshiron të flasë, gjuhët që di mund të jenë aktive në të njëjtën kohë, edhe nëse mësohet vetëm me njërën nga to. Këto gjuhë mund të ndërhyjnë me njëra-tjetrën, për shembull të ndërhyjnë në të folur pikërisht kur nuk i prisni. Dhe ndërhyrja mund të shfaqet, jo vetëm në gabimet e fjalorit, por edhe në nivelin e gramatikës apo theksit.

“Nga hulumtimi ne e dimë se si person që flisni dy gjuhë ose shumë gjuhë, sa herë që jeni duke folur, aktivizohen të dyja gjuhët ose të gjitha gjuhët që dini” thotë Mathieu Declerck, një studiues i lartë në Universitetin Vrije të Brukselit. “Për shembull, kur doni të thoni dog (qen) si një dygjuhësh franko-anglisht, nuk aktivizohet vetëm dog, por edhe ekuivalenti i tij i përkthimit chien“.

Si i tillë, folësi duhet të ketë një lloj procesi të kontrollit gjuhësor. Nëse mendoni për këtë, aftësia e folësve dygjuhësh dhe shumëgjuhësh për të ndarë gjuhët që kanë mësuar është e jashtëzakonshme. Mënyra se si ata e bëjnë këtë shpjegohet zakonisht përmes konceptit të pengesës – një shtypje e gjuhëve që nuk lidhen. Kur një vullnetari dygjuhësh i kërkohet të emërojë një ngjyrë të shfaqur në një ekran në një gjuhë dhe më pas ngjyrën e radhës në gjuhën e tyre tjetër, është e mundur të maten pikat e aktivitetit elektrik në pjesët e trurit që kanë të bëjnë me gjuhën dhe ndërgjegjësimin e vëmendjes.

Kur ky sistem kontrolli dështon, mund të ndodhin ndërhyrje dhe gabime. Për shembull, pengesa e pamjaftueshëm i një gjuhe mund të bëjë që ajo të “shfaqet” dhe të ndërhyjë kur ju duhet të flisni në një gjuhë tjetër.

Ilustrim

Vetë Declerck nuk është i panjohur për përzierjen aksidentale të gjuhëve. Repertori mbresëlënës gjuhësor i vendasit belg përfshin holandisht, anglisht, gjermanisht dhe frëngjisht. Kur ai punonte në Gjermani, udhëtimi i rregullt me ​​tren për në Belgjikë mund të përfshinte shumë zona të ndryshme gjuhësore – dhe stërvitje të konsiderueshme për aftësitë e tij të ndërrimit të gjuhës.

“Pjesa e parë ishte në gjermanisht dhe unë do të hipja në një tren belg ku pjesa e dytë ishte në frëngjisht,” thotë ai. “Dhe më pas, kur kaloni Brukselin, ata e ndryshojnë gjuhën në holandisht, që është gjuha ime amtare. Kështu që në atë hark kohor prej rreth tre orësh, sa herë që vinte kondukteri, më duhej të ndërroja gjuhën.

“Gjithmonë jam përgjigjur në gjuhën e gabuar, disi. Ishte thjesht e pamundur të vazhdoja me të” tha Declerck për BBC.

Tamar Gollan, profesoreshë e psikiatrisë në Universitetin e Kalifornisë në San Diego, ka vite që studion kontrollin e gjuhës në dygjuhësh. Hulumtimi i saj shpesh ka çuar në gjetje jo logjike.

“Mendoj se ndoshta një nga gjërat më unike që kemi parë te dygjuhëshit kur ata përziejnë gjuhët ndonjëherë duket sikur e pengojnë gjuhën mbizotëruese aq shumë saqë në të vërtetë janë më të ngadalshëm për të folur në kontekste të caktuara,” thotë ajo.

Në një nga eksperimentet e saj, Gollan analizoi aftësitë e ndërrimit të gjuhës së dygjuhëshve spanjisht-anglisht duke i detyruar ata të lexonin me zë të lartë paragrafë që ishin vetëm në anglisht, vetëm në spanjisht dhe paragrafë që përzien rastësisht gjuhët anglisht dhe spanjisht.

Gjetjet ishin befasuese. Edhe pse ata i kishin tekstet pikërisht aty përpara, pjesëmarrësit përsëri bënin “gabime ndërhyrëse” kur lexonin me zë të lartë, për shembull, duke thënë aksidentalisht fjalën spanjolle “pero” në vend të fjalës angleze “por”. Këto lloj gabimesh ndodhën pothuajse ekskluzivisht kur ata lexonin me zë të lartë paragrafët e gjuhëve të përziera, të cilat kërkonin kalimin midis gjuhëve.

Edhe më befasuese ishte se një pjesë e madhe e këtyre gabimeve ndërhyrëse nuk ishin fjalë që pjesëmarrësit i kishin “kapërcyer” fare. Përmes përdorimit të teknologjisë së gjurmimit të syve, Gollan dhe ekipi i saj zbuluan se këto gabime bëheshin edhe kur pjesëmarrësit shikonin drejtpërdrejt fjalën e synuar.

Dhe edhe pse shumica e pjesëmarrësve ishin folës dominues të gjuhës angleze, ata bënë më shumë nga këto gabime për fjalët në anglisht sesa spanjishten e tyre më të dobët – diçka që Gollan shpjegon është pothuajse si një përmbysje e dominimit të gjuhës.

“Unë mendoj se analogjia më e mirë është, imagjinoni se ka një gjendje në të cilën befas ju bëheni më të mirë duke shkruajtur me dorën tuaj jo dominuese,” thotë ajo. “Ne e kemi quajtur këtë dominim të kundërt, kemi bërë një punë vërtet të madhe nga kjo sepse sa më shumë e mendoj, aq më shumë e kuptoj se sa unike dhe sa e çmendur është kjo.”

Kjo mund të ndodhë edhe kur ne jemi duke mësuar një gjuhë të dytë – kur të rriturit janë të zhytur në gjuhën e re, ata mund ta kenë më të vështirë të përdorin fjalët nga gjuha e tyre amtare.

Ilustrim

Efektet e kundërta të dominimit mund të jenë veçanërisht të dukshme kur dygjuhëshit ndërrojnë gjuhë në një bisedë të vetme, thotë Gollan. Ajo shpjegon se kur përziejnë gjuhët, shumëgjuhëshit lundrojnë në një lloj akti balancues, duke penguar gjuhën më të fortë për të balancuar gjërat – dhe ndonjëherë, ata shkojnë shumë larg në drejtimin e gabuar.

Eksperimentet e Gollanit gjetën gjithashtu dominim të kundërt në një fushë tjetër befasuese – shqiptimin. Pjesëmarrësit ndonjëherë lexojnë një fjalë në gjuhën e duhur, por me theksin e gabuar. Dhe përsëri, kjo ndodhi më shumë për fjalët angleze sesa për ato spanjisht.

“Ndonjëherë dygjuhëshit do të prodhojnë fjalën e duhur, por me theksin e gabuar, që është një ndarje vërtet interesante që ju tregon se kontrolli i gjuhës po zbatohet në nivele të ndryshme të përpunimit,” thotë Gollan. “Dhe ka një ndarje midis specifikimit të theksit dhe specifikimit se nga cili fjalor do t’i nxirrni fjalët.”

Dhe madje edhe përdorimi ynë i gramatikës në gjuhën tonë amtare mund të ndikohet gjithashtu në disa mënyra befasuese, veçanërisht nëse jeni zhytur shumë në një mjedis gjuhësor të ndryshëm.

“Truri është i lakueshëm dhe i adaptueshëm”, thotë Kristina Kasparian, një shkrimtare, përkthyese dhe konsulente që ka studiuar neurolinguistikë në Universitetin McGill në Montreal, Kanada. “Kur jeni të zhytur në një gjuhë të dytë, kjo ndikon në mënyrën se si e perceptoni dhe përpunoni gjuhën tuaj amtare.

Si pjesë e një projekti më të gjerë të bërë për kërkimin e saj të doktoraturës, Kasparian dhe kolegët e saj testuan vendasit italianë që kishin emigruar në Kanada dhe kishin mësuar anglisht si të rritur. Të gjithë ata kishin raportuar në mënyrë thelbësore se italishtja e tyre po ndryshkohej dhe se nuk e përdorin shumë në jetën e përditshme.

Rezulton se migrantët italianë kishin më shumë gjasa të refuzonin fjalitë e sakta italiane si jogramatikore nëse ato nuk përputheshin me gramatikën e saktë angleze. Dhe sa më e shumë që zotëronin anglishten, sa më gjatë të kishin jetuar në Kanada, sa më pak që përdornin italishten e tyre, aq më shumë gjasa do  kishin gjetur fjalitë e sakta italiane jogramatike.

Ata gjithashtu treguan modele të ndryshme të aktivitetit të trurit në krahasim me italianët që jetonin në Itali. Duke përdorur një elektroencefalogram (EEG) për të regjistruar aktivitetin e trurit, Kasparian dhe kolegët e saj synuan të kapnin një “fotografi milisekondë për milisekondë” të aktivitetit elektrik në trurin e pjesëmarrësve ndërsa shpalosej përpunimi i gjuhës.

Ata zbuluan se, kur u paraqitën me fjali që ishin gramatikisht të pranueshme vetëm në italisht (por jo në anglisht), italianët që jetonin në Kanada treguan modele të ndryshme të aktivitetit të trurit në krahasim me ata në Itali.

Në fakt, aktiviteti i tyre i trurit ishte më në përputhje me atë që pritej nga folësit anglezë, thotë Kasparian, duke sugjeruar se truri i tyre po i përpunonte fjalitë ndryshe nga bashkëvendasit e tyre njëgjuhësh në shtëpi.

Anglishtja mbështetet më shumë në renditjen e fjalëve sesa gjuha italiane, shpjegon Kasparian. Dhe emigrantët mbështeteshin më shumë në shenjat e gramatikës angleze, thotë ajo, edhe pse lexonin në italisht.”Edhe gjuha e parë mund të ndryshojë, edhe nëse është gjuhë të cilën ju e keni përdorur çdo ditë për pjesën më të madhe të jetës tuaj,” thotë ajo.

Sigurisht, shumica e njerëzve shumëgjuhësh janë mjaft të aftë për të respektuar gramatikën e gjuhës së tyre amtare. Por studimi i Kasparian, si dhe të tjera të bëra si pjesë e projektit të saj më të gjerë kërkimor, tregojnë se gjuhët tona nuk janë vetëm statike gjatë gjithë jetës sonë, por ndryshojnë, duke konkuruar në mënyrë aktive dhe ndërhyrë mes njëra-tjetrës.

Zhvillimi i një ndërhyrjeje të tillë ndoshta mund të jetë pjesë e asaj që e bën të vështirë për një të rritur të mësojë një gjuhë të re, veçanërisht nëse ata janë rritur në një gjuhë.

Një gjë që mund të ndihmojë? Duke u zhytur në mjedisin e gjuhës së huaj.

“Ju po krijoni një kontekst në të cilin po e frenoni fuqimisht këtë gjuhë tjetër dhe po praktikoni shumë për të frenuar atë gjë tjetër, në mënyrë që të jep hapësirë ​​që gjuha tjetër (e re) të bëhet më e fortë,” thotë. Goldrick.

“Dhe pastaj kur të ktheheni nga ajo përvojë e zhytjes, shpresojmë se jeni në një vend ku mund ta menaxhoni më mirë atë konkurrencë,” shton ai. “Kjo nuk do të largohet kurrë, ajo konkurrencë nuk do të zhduket kurrë, thjesht bëhesh më i aftë në menaxhimin e tij.”

Në çdo rast, përdorimi i gjuhëve është padyshim një nga aktivitetet më komplekse që njerëzit mësojnë të bëjnë. Dhe nevoja për të menaxhuar shumë gjuhë është lidhur me përfitimet njohëse në shumë studime, në varësi të detyrës dhe moshës.

Të folurit e shumë gjuhëve është e lidhur me shfaqjen e vonuar të simptomave të sëmundjes së demencës. Dhe sigurisht, shumëgjuhësia sjell shumë përfitime të dukshme përtej trurit, jo më pak përfitimin social të të qenit në gjendje të flasësh me shumë njerëz.

Shija e redaktorit

ANIMA – udhëtim nëpër majat e letërsisë

Kolana ANIMA e shtëpisë botuese “Dukagjini” është një përmbledhje e librave më të mirë botërorë të letërsisë klasike, në kuptimin gjenuin të fjalës. E...

“Varfanjaku i Zotit”, botuar nga “Dukagjini” fitoi çmimin për përkthimin...

Libri “Varfanjaku i Zotit” i botuar nga shtëpia botuese "Dukagjini" ka fituar çmimin për përkthimin më të mirë të vitit 2022 në Panairin e...

Albina Kelmendi së shpejti me projekte të reja

Këngëtarja shumë e dashur për publikun Albina Kelmendi, me një zë dhe talent të jashtëzakonshëm, ka folur për projektet që është duke i realizuar. Në...

Më të lexuarat

Lirohen nga paraburgimi tri infermieret e dyshuara për sulmin ndaj...

Gjykata Supreme e Kosovës ka liruar nga paraburgimi tri infermieret me inicialet A. P.,  A.R., si dhe R. (A.) K., në rastin e sulmit...

Përfundon seanca ndaj infermiereve, prokuroria kërkon paraburgimin e tyre (VIDEO)

Ka përfunduar seanca gjyqësore për caktimin e masës së sigurisë ndaj tri infermiereve të cilat dyshohen se e kanë keqtrajtuar një grua në Qendrën...

Ibrahim Tatlises pas aksidentit këndon këngë popullore në spital

Këngëtari i njohur turk, Ibrahim Tatlises, i cili mbeti i bllokuar në automjet si pasojë e një aksidenti trafiku në Bodrum Yalikavak në Turqi,...

Të fundit nga rubrika